Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празнуваме Илинден по стар стил

| обновено на 20.07.21 в 07:45

На 20 юли по стар стил се почита Свети пророк Илия, празникът е наречен в народния календар Илинден. Съществува поверие, че на този ден морето взима най-много жертви като курбан за Св. Илия. 

Народната традиция повелява на този ден да не се работи, за да не се разсърди Свети Илия, който е почитан като господар на летните небесни стихии, гръмотевиците и градушките. Българската православна църква отбелязва празника на 2 август.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е готов за срещата "Ботев" - "Панатинайкос"

Пловдивската дирекция на вътрешните работи увери, че е създала необходимата организация за охрана на обществения ред и безопасността на движението за футболната среща между отборите на "Ботев" и "Панатинайкос", която ще започне утре в 21 часа на стадион „Христо Ботев“. Преди, по време и след приключване на мача полицейски патрули ще следят за..

публикувано на 31.07.24 в 16:05

Вандали прерязаха въже на детска катерушка в Стамболийски

Неизвестни вандали са срязали въже на носещата конструкция на една от детските катерушки в екопарка в Стамболийски. При огледа е установено, че са прекъснати умишлено почти всички пластове на въжето непосредствено преди вътрешните метални нишки. В Стамболийски откриха общински екопарк Кметът на общината Петър Неделев обясни, че..

публикувано на 31.07.24 в 14:11

Овладени са пожарите край Баня и "40-те извора"

Овладени са пожарите край Баня и "40-те извора". Огнеборците все още гасят дънери в района на "40-те извора", районът е под наблюдение от страна на горските служители. От 7,10 ч. 25 военнослужещи с 3 броя техника от 4-ти артилерийски полк тази сутрин помагат в гасенето на пожара в района на язовир „40-те извора“, Община Асеновград, Област..

обновено на 31.07.24 в 13:14

12 фирми искат да строят нов мост над Марица в Пазарджик

12 фирми участват в обществената поръчка за изграждането на нов мост над река Марица в Пазарджик. Съоръжението е част от първокласния път между София и Пловдив.  Отворените оферти за  технически проект и строителство са на стойност от 10 до 16 млн. лева, колкото е и индикативната стоиност на поръчката. Средствата са от Агенция „Пътна..

публикувано на 31.07.24 в 13:07

Остава в сила забраната за плаване в яз. Доспат

Остава в сила забраната за плаването на лодки и други плавателни съдове в язовир Доспат, откъдето два френски самолета зареждат вода. Втори ден самолетите участват в гасенето на пожара до гръцката граница, уточняват от Общинската администрация в Доспат. Самолетите прелитат периодично до яз. Доспат и зареждат вода, а зареждането става на интервал от..

публикувано на 31.07.24 в 10:26