Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Парите в здравеопазването се харчат основно с кражба

Диагнозата на здравната система в България е отчайваща. Това мнение изрази професор Димитър Шишков в интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив
„Парите в здравеопазването се харчат основно с кражба. Няма шеф в болница, никъде в България, който да не е назначен по политически принципи, причини и т.н. Когато аз бях народен представител, се опитахме да сменим с малко повече професионалисти хора, които бяха шефове на болници в Пловдив. Тогава от ГЕРБ имаше такова дърпане назад, просто казаха да забравим“, това заяви професор Димитър Шишков, който е шеф на Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив, а също и бивш депутат от РБ в 43-то НС.

Той обаче смята, че не лекарите злоупотребяват.

„Искам да кажа на хората, че не лекарите крадат, директорите крадат най-много. И самият начин на структуриране на здравната система е определен да бъде в корупционна схема. Докато не се премахнат клиничните пътеки и монопола на НЗОК, така ще бъде!“, категоричен е професор Шишков.

Той подчерта, че до този момент няма нито един осъден болничен шеф, заради това, че е похарчил в огромни размери парите на хората и е докарал болница почти до фалит почти. Бившият депутат каза още, че докато е мътна водата и парите се разпределят по клинични пътеки, с политически гръб, без професионализъм, и без да се установи дали реално се лекуват пациенти, промяна няма да има.

Той смята, че тезата на министър Стойчо Кацаров по казуса "Пирогов", където беше уволнен директорът,  е ясна.

„Има проверка от НЗОК. И на базата на това, което е установила касата, се предприемат действия. Ясно е, че след като си имал толкова много злоупотреби, ти си отиваш. Какво толкова има? Незаменими хора няма. Другото нещо – най-много пари през последните две-три години, се даваха целево за „Пирогов“. Ще ви дам пример – за пет зали в моята операционна бяха отпуснати 500 000 лева. А за една операционна в „Пирогов“ с две зали, се дадоха около 15 милиона лева. Как стават тези работи?, допълни още Шишков.

Според него всеки, който реши да промени корупционната система в здравеопазването, ще бъде атакуван по всякакъв възможен начин.

„Познавам лично министър Кацаров и знам много добре за какъв човек става въпрос. Целият си живот той е отдал на здравеопазването", подчерта професор Димитър Шиков.

Цялото интервю с професор Димитър Шишков можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Още от категорията
Стоян Панчев

Грешка е влизането на България в еврозоната през 2024 г.

Търсим отговор на въпросите крие ли рискове за финансите на държавата удължаването на бюджет 2022 , както и колко време можем да си позволим да бъдем без нов бюджет в условия на инфлация. Ще дискутираме и темата за еврозоната и България.  Събеседник е икономистът Стоян Панчев. Той коментира, че с лужебното правителство е постъпило правилно с..

публикувано на 30.11.22 в 10:44

Удължаването на бюджета е неблагоприятно за българите

„Удължаването на бюджета за 2022 г., което беше прието на първо четене вчера, е неблагоприятно за българите, тъй като за издръжката на един човек, който живее сам е необходимо брутно възнаграждение от 1701 лв. Това е над два пъти над минималната работна заплата в момента“. Това коментира Иванина Янкова, която е национален секретар на КНСБ, в..

публикувано на 30.11.22 в 10:04

"Европейски пътища" съди Павел Гимишев

Фирма „Европейски пътища“ съобщи, че завежда искова молба за причинени неимуществени вреди от активиста на Инициативния комитет  „Стоп на кариерата в Белащица“ Павел Гимишев.  Според фирмата Гимишев в своите публични и медийни изяви злепоставя компанията, тъй като твърди, че въпреки изтеклата концесия, „Европейски пътища“ добива материал в..

обновено на 29.11.22 в 16:35
Татяна Буруджиева

Лявото обединение може да е нов субект за изборите

В НДК се провежда форум под името „Лява България“, където се дискутира евентуално ново ляво обединение. С политолога  Татяна Буруджиева коментираме какви заявки за бъдещата българска политика дават бившите и настоящи социалисти. Доц. Буруджиева посочи, че хора, които са извън БСП и правят такива ходове, може да означава ново разцепление в БСП.  "В..

обновено на 29.11.22 в 15:51