Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Парите в здравеопазването се харчат основно с кражба

Диагнозата на здравната система в България е отчайваща. Това мнение изрази професор Димитър Шишков в интервю за предаването "Точно днес" на Радио Пловдив
„Парите в здравеопазването се харчат основно с кражба. Няма шеф в болница, никъде в България, който да не е назначен по политически принципи, причини и т.н. Когато аз бях народен представител, се опитахме да сменим с малко повече професионалисти хора, които бяха шефове на болници в Пловдив. Тогава от ГЕРБ имаше такова дърпане назад, просто казаха да забравим“, това заяви професор Димитър Шишков, който е шеф на Клиниката по урология в УМБАЛ „Пловдив, а също и бивш депутат от РБ в 43-то НС.

Той обаче смята, че не лекарите злоупотребяват.

„Искам да кажа на хората, че не лекарите крадат, директорите крадат най-много. И самият начин на структуриране на здравната система е определен да бъде в корупционна схема. Докато не се премахнат клиничните пътеки и монопола на НЗОК, така ще бъде!“, категоричен е професор Шишков.

Той подчерта, че до този момент няма нито един осъден болничен шеф, заради това, че е похарчил в огромни размери парите на хората и е докарал болница почти до фалит почти. Бившият депутат каза още, че докато е мътна водата и парите се разпределят по клинични пътеки, с политически гръб, без професионализъм, и без да се установи дали реално се лекуват пациенти, промяна няма да има.

Той смята, че тезата на министър Стойчо Кацаров по казуса "Пирогов", където беше уволнен директорът,  е ясна.

„Има проверка от НЗОК. И на базата на това, което е установила касата, се предприемат действия. Ясно е, че след като си имал толкова много злоупотреби, ти си отиваш. Какво толкова има? Незаменими хора няма. Другото нещо – най-много пари през последните две-три години, се даваха целево за „Пирогов“. Ще ви дам пример – за пет зали в моята операционна бяха отпуснати 500 000 лева. А за една операционна в „Пирогов“ с две зали, се дадоха около 15 милиона лева. Как стават тези работи?, допълни още Шишков.

Според него всеки, който реши да промени корупционната система в здравеопазването, ще бъде атакуван по всякакъв възможен начин.

„Познавам лично министър Кацаров и знам много добре за какъв човек става въпрос. Целият си живот той е отдал на здравеопазването", подчерта професор Димитър Шиков.

Цялото интервю с професор Димитър Шишков можете да чуете в звуковия файл.


Още от категорията

Цветана Манева в "Добро утро, ден!"

„Любовта за мен е всичко . Създателят – това му е била висшата мисъл, и най-голямото изпитание, което ни е пуснал. Затова сме на земята, за да се обичаме. И когато ние не го правим, когато не ни се случва, тогава стават много ужасни неща. Това е най-големият ни урок. Още от малки трябва да учим децата да обичат“, това казва известната..

обновено на 25.09.21 в 08:11

Полиция тръгна като гарант на преброяването в Столипиново

3,13 % от населението са се преброили до този момент онлайн в най-многобройния етнически квартал у нас Столипиново в Пловдив. Това съобщиха за Радио Пловдив от Териториално Статистическо бюро Юг.  Според директора му Кристина Захариева, все още няма обобщена информация за преброените наживо местни жители, но в сравнение общо с Пловдив, където..

публикувано на 24.09.21 в 15:53

Само две училища в Пловдив остават без спортни салони

От общо осем училища без физкултурни салони в Пловдив, само две остават без строежи. Това са Езиковата гимназия „Иван Вазов“ и Основно училище „Васил Петлошков“ в район Западен. По програма на Министерството на младежта и спорта -  във фаза строеж са салоните в  4 училища , като остават уточняващи детайли за проектите на други две..

публикувано на 24.09.21 в 15:39

ЕС да спре търговията с въглеродни емисии

Според  Ситибанк студена зима може да вдигне цените на втечнения природен газ до умопомрачителните 100 долара за  милион британски термални единици. Това е около пет пъти повече от сегашните рекордни цени в Европа и Азия. Потенциалните последствия се простират от тотален икономически срив в Европа до войни в различни мащаби. "Това е апокалиптична..

публикувано на 24.09.21 в 15:38

99,9 % от превозвачите са против национален протест

Автобусни и таксиметрови превозвачи обявиха, че готвят протест на 28 септември с настояване за държавна подкрепа. За 2 часа щ е бъдат преустановени превозите в София, Пловдив, Варна и други големи градове в страната.  По този повод искам да ви кажа, че това са субективни излияния на хора, които не смятаме, че са истински превозвачи, а използват..

публикувано на 24.09.21 в 14:33