Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Родители в Житница готвят протести, искат уволнението на училищна директорка

3
Снимка: Мария Станева, село Житница

Продължава напрежението в село Житница заради готовността на 26 от близо 70 деца да напуснат ОУ "Христо Смирненски", ако директорката Надка Петрова остане на поста. Родители настояват за нейното уволнение, заради постоянното текучество на учители и некачественото обучение на учениците. 

В селото се безпокоят, че ако близо една трета от децата напуснат, ще се наложи училището да бъде затворено. 

Родителите са изпратили две жалби до Министерството на образованието и Регионалното управление по образованието в Пловдив, придружени с подписка от родителите на 49 ученици. Има и отворено писмо до институции и медии с настояване директорката Надка Петрова да бъде уволнена. 

Кметът на Житница Иван Бараков, чиито две деца учат в основното училище, обясни, че всяка година се сменят поне по двама-трима учители, тъй като не издържат на психическия тормоз и напрежението, което им създава директорката.

Община Калояново също е запозната със случая. Проведена е среща с родители, общински съветници, директора и кмета на общината. 

Пред Радио Пловдив Надка Петрова заяви, че вероятно става въпрос за лични интереси, които опетняват професионалната й дейност. 

Хората в селото подкрепят родителите, зад исканията им застават и учители, напуснали Житница. Всички категорично настояват децата да учат в родното си село и училището да бъде запазено.

Галерия

Още от категорията

Болниците в Пазарджишко са готови за нова вълна от КОВИД-19

Всички болници в Пазарджишка област имат готовност да приемат пациенти с COVID-19 и разполагат с необходимия брой легла при повишаване на заболеваемостта в региона. Това стана ясно на проведеното днес заседание на Областния кризисен щаб, председателствано от областния управител Иван Васев, съобщиха от областната администрация...

публикувано на 26.07.21 в 17:34

Предстои съвместно военно учение край Пловдив

От 23 август до 3 септември ще се проведе многонационално учение "Тракийско лято“ с участието на приблизително 260 американски и 400 български военнослужещи от Съвместното командване на специалните сили, Военновъздушните сили и Съвместното командване на силите.  Това стана ясно от среща на и. д. кмет Величко Родопски и ръководителя на екипа по..

публикувано на 26.07.21 в 17:26

Доказано: МВЕЦ „Кадиево“ замърсява водата на Брестовица

Остава забраната за ползване на водата за пиене и приготвяне на храна в пловдивското село Брестовица, тъй като все още не е постигнато трайно и устойчиво решение на проблема, с което да се гарантира липсата на какъвто и да е риск за човешкото здраве. Това става ясно от приключилата проверка на Върховната административна прокуратура за качеството..

публикувано на 26.07.21 в 16:23

Двама кандидати в конкурса за нов началник на РУО-Пловдив

Двама са допуснатите кандидати за за длъжността "началник на Регионално управление на образованието"– Пловдив. Това пише в сайта на образователната институция, след като на 7 юли бе обявен конкурс за мястото на дисциплинарно уволнената Иванка Киркова.  Антоанета Пакова , която бе назначена от МОН временно да ръководи РУО-Пловдив е единият..

публикувано на 26.07.21 в 16:11

Делото за убийство срещу Доктора бе отложено за 27 септември

Делото срещу Иван Димитров-Доктора  за убийството на Жоро Джевизов-Плъха бе отложено за 27 септември. Причината за това бе непълното представяне на веществените доказателства в съда. Оказа се, че домакинът на Второ Районно управление, където се съхраняват те, е в отпуска и така не бяха открити някои веществени доказателства като ножът, за който се..

публикувано на 26.07.21 в 15:21