Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Недоволство в Житница заради проблеми в училището

| обновено на 22.07.21 в 10:57
Снимка: Мария Станева, село Житница

Родители на деца от Житница обмислят протести заради опасността училището в селото да бъде затворено. Това ще се случи, ако 26 от близо 70-те ученици се преместят в друго учебното заведение, каквато готовност са обявили родителите им. 

Те обвиняват директорката на ОУ "Христо Смирненски" Надка Петрова в еднолично и непрозрачно управление. Според тях, на това се дължи постоянното текучество на учители и некачественото обучение на учениците, затова искат тя да бъде уволнена.

Родителите са изпратили две жалби до Министерството на образованието и Регионалното управление по образованието в Пловдив, придружени с подписка от родителите на 49 ученици. Има и отворено писмо до институции и медии с настояване директорката Надка Петрова да бъде уволнена. 

Община Калояново също е запозната със случая. Проведена е среща с родители, общински съветници, директора и кмета на общината. 

Хората в селото подкрепят родителите, зад исканията им застават и учители, напуснали Житница, обясни секретарят на читалището Мария Станева

От името на родителите, пряко засегнати от управлението на училището, говори кметът на Житница Иван Бараков. Неговите син и дъщеря също са ученици там.

Пред Радио Пловдив директорката на училището Надка Петрова заяви, че вероятно става въпрос за лични интереси, които опетняват професионалната й дейност. 

Родителите и обществеността в Житница очакват институциите да удовлетворят исканията им. Всички категорично настояват училището да бъде запазено и децата да учат в родното си село.

Репортажът на Антоанета Петричанска по темата е в прикачения звуков файл.
Още от категорията

Започна лятната академия на фондация "Заедно в час"

“Кулинарни експерименти” и “Създаване на приказки” са част от заниманията в тазгодишното издание на лятната занималня на фондация „Заедно в час“ . Единадесетото издание на лятната академия започна днес и продължава в рамките на три седмици до 12 август. За второ лято заниманията в академията се провеждат изцяло онлайн , заради пандемията от..

обновено на 27.07.21 в 08:58

Преизчисление на пенсиите от догодина е по- удачният вариант

Дисбалансите на пенсиите в България се огромни и преизчисляване трябва да има, но не преди края на тази година, смята зам.- председателя на Икономическия и социален съвет Лидия Шулева. Като бивш икономически и социален министър тя коментира предложенията на служебния кабинети на политическите партии в новото НС. 2011  и 2012 година пенсиите въобще не..

обновено на 26.07.21 в 12:42

Интермодалността - цел на транспортните европроекти

В рамките на една година през Интермодален терминал Пловдив са превозени 25 000 ремаркета. Това е трикратно увеличаване спрямо прогнозите за превози от автомобилни тежкотоварни композиции към железопътен транспорт. Цанко Станчев , управител на терминала посочи резултатите:  „ Резултатите са доста добри, даже надминаха нашите очаквания...

публикувано на 26.07.21 в 11:51

За зловещото отношение към кучетата вина имаме всички

"Зловеща история, която е във фаза досъдебно производство“, нарече Мариана Неделева – администратор на  група „Зоодоброволците“ в мрежата, убийството на бездомни кучета в Смолянско. За скандалния случай бяха изпратени десетки сигнали.  По думите й, около 40 кучета, сред които бременни животни и майки, са били захвърлени по пътя към връх..

публикувано на 26.07.21 в 11:50

В България ваксинационната кампания е невидима

„Миналата седмица беше последната тиха седмица. Надявам се до края на лятото да се запази тази тенденция, но случаите вече започнаха да се увеличават“, каза проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той допълни, че наблюденията на Националния център по заразни и паразитни болести наблюдава и увеличение на броя..

публикувано на 26.07.21 в 11:40