Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Пандемията удари и винарите, браншът вече излиза от кризата

За да се ограничат кражбите и злоупотребите при прибирането реколтата ще се търси съдействието на полицията

| обновено на 23.07.21 в 08:50

За да се ограничат кражбите и злоупотребите при прибирането на гроздето от новата реколта и при изкупуването на продукцията и тази година ще се търси съдействието на полицията. Това заяви в Пловдив изпълнителният директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев на среща с представители на лозаро-винарския сектор. Той подчерта, че ще се работи също в синхрон  с  Агенция "Митници" и НАП. Ще се следи да няма изкупуване на грозде в нерегламентирани обекти, както и за внос на грозде от ЕС или от трети страни.
Значителното количество непродадено вино от миналогодишната реколта трябва да се реализира така, че да не се дебалансира пазара в следващите години. За това предупреди служебният заместник-министър на земеделието Явор Гечев на дискусия в Аграрния университет в Пловдив, организирана от Националната лозаро-винарска камара. 

Става дума за 80 милиона литра вино, което не е намерило реализация основно заради кризата около пандемията с коронавируса. 

Според изпълнителния директор на Агенцията по лозата и виното Красимир Коев браншът е преодолял критичния период като от общо 327 винарски предприятия в страната само 3 са обявили ,че тази година няма да приемат грозде за преработка. 35 производители на грозде върху 711 хектара са се възползвали от държавната подкрепа за изкупуване на продукцията на зелено. 

Екипът на земеделското ведомство е разработил инструменти, които да компенсират разликите в подпомагането между българските фермери и западноевропейските им колеги, обясни Гечев. 

Става дума за взаимоспомагателен фонд, който да осигури оцеляването на бизнеса на производители, претърпели тежки щети, както и гаранционни фондове за износа на продукция в трети страни. 

Изравняването на директните плащания към българските земеделски производители с тези от Западна Европа се предвижда да стане едва през 2027 година.


Снимка: Радио Пловдив
Още от категорията

Предлагат решения на проблема с безводието в Кръстевич

Почистване на един от ползваните за водоснабдяване кладенци бе посочено като мярка за подобряване на водоснабдяването на хисарското село Кръстевич. Ще бъде включен и  друг кладенец, който е на разстояние от 3 километра. Това бе обсъждано на среща при о бластният управител Ангел Стоев  с представители на ВиК Пловдив и на на Инициативния комитет..

обновено на 29.07.21 в 16:41

КЗК установи картел при санирането в Пловдив

Комисията за защита на конкуренцията установи картел от 30 фирми, участвали в санирането на блокове в Пловдив по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. Десетина от тях са пловдивски. Разследвани са общо 38 фирми и/или обединения.  От комисията посочват, че в периода 01.10.2015 – 26.06.2017 г. фирмите са..

обновено на 29.07.21 в 16:02

15-годишен пловдивчанин стана донор на петима нуждаещи се

Успешна чернодробна трансплантация извърши екип на Военномедицинска академия. Реципиент е 44-годишен мъж с остър медикаментозен токсичен хепатит. Той е  получил шанс за нов живот след трансплантация на черен дроб.  Операцията беше извършена от екип, ръководен от професор Никола Владов.  Донорът е младеж от Пловдив, загинал в катастрофа. Екип на..

обновено на 29.07.21 в 16:02

Вземат книжката на младежа, блъснал се в дюнерджийницата

21-годишен младеж е водачът на  Мерцедеса, който след полунощ на 27 юли се заби в оградните парапети пред сергията за дюнери  на „Алекс Фуудс“ на бул. Шести септември.  Там той предизвика катастрофа с материални щети, блъскайки две оградни пана.  Веднага след случилото се той потеглил с автомобила, без да изчака служителите на реда, твърдят от..

публикувано на 29.07.21 в 14:01

Изгоряха вила и два джипа в Отец Паисиево

Вила, два джипа и фургон, който се ползва като гараж, изгоряха снощи край село Отец Паисиево, община Калояново.  Пожарът е лумнал късно вечерта, като се предполага, че е умишлен.  Съседи са се обадили на телефон 112. По думите на кмета на селото Валентин Абрашев във вилата е бил един от собствениците, който сам се е опитал да потуши..

публикувано на 29.07.21 в 13:03