Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Олимпиадата е уникално събитие в света на спорта

Николай Бухалов - 1992г.

“С началото на всяка Олимпиада няма как човек да не се върне назад във времето. Това е нещо уникално в света на спорта. Всички знаем, че са прекъсвани войни, за да бъдат провеждани тези мероприятия” каза развълнуван Николай Бухалов, трикратен олимпийски медалист по гребане, пред Радио Пловдив. 

“Аз няма как да остана безразличен към началото на олимпийските игри, защото съм участвал на няколко. Олимпиадата е празник на спорта. Всички спортове се провеждат едновременно и всеки един спортист е съпричастен на победителите и на болката на загубилите”. Олимпиецът коментира и своите спомени от игрите в Барселона през 1992 г. когато става първият български спортист с два златни медала от една Олимпиада. 

“Пътувайки вече за втория старт на 1000 метра, моят треньор ми каза, че ще бъда първият спортист с два златни медала от една Олимпиада. Дотогава и през ум не ми беше минавала тази мисъл". 

Според Бухалов отлагането на игрите с една година е повлияло силно на спортистите. “За някои спортисти 12 месеца са много, тъй като това може да е последната им Олимпиада. Но все пак е пълен успех, че ще има игри, след като до последния момент не се знаеше дали ще има, защото една част от японското население беше твърдо против”. 

“За съжаление пандемията се отразява и на световния спорт, а не само на олимпийските игри. Аз смятам, че това няма да бъде една истинска олимпиада, защото някои от шампионите ще бъдат карантинирани”. 

Николай Бухалов сподели, че за целия спортен свят последната година е била много трудна, защото “някои състезания бяха отменени, някои спортове изобщо нямаха спортен календар. Една година наистина е много време и също трябва да е ясно, че действа много демотивиращо непрестанният разговор дали ще има или няма да има Олимпиада”. 

Българският гребец остава оптимистично настроен за представянето на българските спортисти. “Аз съм сигурен, че нашите са съхранили спортния дух и борбеност. Най-напред аз им пожелавам да бъдат здрави и да постигнат това, за което са се готвили”. 

Той продължи с това, че “Олимпиадата е състезание, в което има много изненади. Някой път сочени за фаворити се провалят. Някой път дебютанти, които никой не е слагал в сметките, побеждат”. 

Николай Бухалов смята, че имаме професионалисти на тази олимпиада, които са способни на достойно представяне. “Действително имаме спортисти и в борбата и в бокса и в атлетиката, които традиционно се представят много добре. Нека всички имат късмет и да имат ден, но най-вече да бъдат здрави, за да не се окаже, че са подготвени и са отишли за нещо, а пък да не могат да го направят заради карантина”. 

Още от категорията

Цветана Манева в "Добро утро, ден!"

„Любовта за мен е всичко . Създателят – това му е била висшата мисъл, и най-голямото изпитание, което ни е пуснал. Затова сме на земята, за да се обичаме. И когато ние не го правим, когато не ни се случва, тогава стават много ужасни неща. Това е най-големият ни урок. Още от малки трябва да учим децата да обичат“, това казва известната..

обновено на 26.09.21 в 09:48

Полиция тръгна като гарант на преброяването в Столипиново

3,13 % от населението са се преброили до този момент онлайн в най-многобройния етнически квартал у нас Столипиново в Пловдив. Това съобщиха за Радио Пловдив от Териториално Статистическо бюро Юг.  Според директора му Кристина Захариева, все още няма обобщена информация за преброените наживо местни жители, но в сравнение общо с Пловдив, където..

публикувано на 24.09.21 в 15:53

Само две училища в Пловдив остават без спортни салони

От общо осем училища без физкултурни салони в Пловдив, само две остават без строежи. Това са Езиковата гимназия „Иван Вазов“ и Основно училище „Васил Петлошков“ в район Западен. По програма на Министерството на младежта и спорта -  във фаза строеж са салоните в  4 училища , като остават уточняващи детайли за проектите на други две..

публикувано на 24.09.21 в 15:39

ЕС да спре търговията с въглеродни емисии

Според  Ситибанк студена зима може да вдигне цените на втечнения природен газ до умопомрачителните 100 долара за  милион британски термални единици. Това е около пет пъти повече от сегашните рекордни цени в Европа и Азия. Потенциалните последствия се простират от тотален икономически срив в Европа до войни в различни мащаби. "Това е апокалиптична..

публикувано на 24.09.21 в 15:38

99,9 % от превозвачите са против национален протест

Автобусни и таксиметрови превозвачи обявиха, че готвят протест на 28 септември с настояване за държавна подкрепа. За 2 часа щ е бъдат преустановени превозите в София, Пловдив, Варна и други големи градове в страната.  По този повод искам да ви кажа, че това са субективни излияния на хора, които не смятаме, че са истински превозвачи, а използват..

публикувано на 24.09.21 в 14:33