Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

И село Червен въстана срещу водния режим

Жители на пловдивското село Червен излязоха на протест заради режим на водата, който продължава от години.  

Всеки път от юни почти до края на декември местните хора са принудени да се запасяват с бутилки и легени, но и това не помага, казват те. По техни разкази, най-вече през почивните дни в селото няма изобщо вода. През седмицата тя се пуска само в часовете между 6 и 10 сутринта, след което почти цял ден, те са оставени „на сухо”. В 19:00 часа, отново идва вода, но само за няколко часа. 

В знак на протест днес жителите на Червен блокираха за кратко пътя Асеновград – Кърджали, като обаче засегнатите шофьори са изразили подкрепа за тяхното недоволство. 

Главният инженер  на ВиК - Пловдив инж. Антон Гълъбов заяви, че се подготвя проект за нов водоизточник, за който, обаче, ще са необходими минимум 12 месеца. В момента текат отчуждителни процедури.  

В реакция на събитията от днес, от Община Асеновград излязоха с уверение, че от тяхна страна се прави всичко възможно за разрешаване на проблема, който касае и околните селища. 

Има съгласие за подмяна на водопреносната мрежа по трасето на главния път Асеновград - Кърджали, за да се минимизират бъдещи аварии.  

Освен това, е обявено, че през летния сезон питейната вода не трябва да се използва за напояване, а кметът на  с. Червен – Атанас Игнатов е ангажиран за спазването на това изискване, изтъкват от общинската администрация на Асеновград. 


Още от категорията

10 учители са положителни за Ковид-19 в Пловдив и областта

10 учители от Пловдив и областта са дали положителните антигенни тестове за Ковид-19 , съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова. Това сочи мониторингът, проведен от 9 до 14 септември, по решение на Областния оперативен щаб за тестване на преподавателите, преди 15 септември.  От заявени 3166 теста, реално са..

публикувано на 16.09.21 в 15:10

Черната кутия на МиГ-29 е разчетена, за Чешнигирово се сипят лъжи

Черната кутия на падналия в Черно море МиГ-29 е разчетена. Първоначалните резултати потвърждават направените вече заключения на Военна полиция. Това съобщи служебният министър на отбраната Георги Панайотов. Припомняме, че в заключенията на доклада на Военна полиция за авиоинцидента, пише, че най-вероятната причина за настъпването на катастрофата е..

публикувано на 16.09.21 в 13:48

Летище Пловдив с нов директор

Избран е нов изпълнителен директор на Летище Пловдив. Това съобщи Спас Шуманов, който е член на Съвета на директорите на летището и бивш директор. По непотвърдена информация става дума за Андрея Андреев, който е заемал поста през 2008 година.  Той ще е и член на Съвета на директорите.  Спас Шуманов обясни, че не може да потвърди назачаването на..

публикувано на 16.09.21 в 13:30

Д-р Обрейков е новият управител на болницата в Карлово

Общинската МБАЛ „Д-р Киро Попов“ в Карлово ще има нов управител.  Д-р Обрейко Обрейков е единственият кандидат, явил се на конкурса, обявен от общината на 31 август, съобщи за Радио Пловдив председателят на ОбС Доньо Тодоров. Д-р Обрейков в момента е шеф на Ковид-отделението в болницата. Сегашният управител на общинската болница д-р Христо..

публикувано на 16.09.21 в 13:01

Намаляват таксите за детска градина в община Асеновград

По-ниски такси за ползване на детски градини и предучилищни групи за някои категории деца влизат в сила в община Асеновград. Измененията са приети с решение на Общинския съвет. От такси са освободени деца, на които един или двамата родители са хора с увреждания; деца сираци; деца, настанени в резидентни услуги; за трето и следващи деца в..

публикувано на 16.09.21 в 12:14