Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Черната кутия" - среща след фестивала

| обновено на 25.07.21 в 09:28


Последната юлска неделя посвещаваме на жената и различните състояния на самота. Ще съпоставим фантазия и реалност, и ще потърсим най-добрите решения за справяне с живота! Разговаряме с австрийския хореограф Ирис Хецингер, която представи "Паула" - продукция на Editta Braun Company, като заключително представление на фестивала "Черната кутия".

Ирис Хецингер е родена в Австрия, занимава се със съвременен танц, хореограф и учител. В дългата си практика като танцьор се фокусира върху импровизационните стилове. Силата на конкретния момент е най-интригуваща за нея. "Когато говорим за сценично изпълнение, за мен най-съществено значение има живото моментното присъствие и случване, контакта и съпреживяването с публиката. Така, че творческото ми търсене върви в тази посока – Как да бъдем еднакво фокусирани и отворени така,  че да създаваме, да творим в момента." - казва за работата си Ирис Херцингер.

Срещаме ви също с  Улрике Хагер – представител на компанията Едита Браун, както и със Слава Младенова – артистичен директор на фестивала „Черната кутия“.

Вдъхновен от произведения на Марлен Хаусхофер и Стен Надолни, „Паула“ потапя една жена в свят на абсолютна обстановка, в плен на себе си, в борба срещу самотата.

„Паула“ е самота, стеснение, непринудено съществуване - в опит да се припомни, да се преосмисли произходът и най - основното. Да си сам, човек сред метални предмети, живот сред безжизнени материали. Понякога ограниченията нараняват, понякога има някакво самодостатъчно удоволствие, след това яростта избухва и внезапно границите сякаш изчезват със сила на пробуждане. Фантазията взривява всичко, което ограничава търсенето на това, което има значение.

Още от срещата ни с фестивала „Черната кутия“ и впечатленията от неговото закриващи представление „Паула“ чуйте в прикаченото аудио.


Iris Heitzinger & editta braun company: Paula (Clip, 3 min.)

Още от категорията

"Мистичните Родопи" – нова книга с пътеписи за планината

В програма "Точно днес" представяме идеята за пътеписите " Мистичните Родопи " с автора  Иво Георгиев . Нова книга, която дава идеи за разходки в слънчевите есенни дни, на издателство "Сиела".  От Жълтата пещера до Шан кая, или как са запечатани в думи и снимки мистичните кътчета на Родопите. Пътеписите от Иво Георгиев съдържат 21 истории и 150..

публикувано на 28.09.21 в 09:36

Кратките литературни форми и съвремието

Владислав Христов е поет, писател, журналист и фотограф. Носител е на множество отличия от български и международни конкурси за хайку, поезия и кратки прози. Три поредни години е в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа. Член e на "The Haiku Foundation".  През 2016 година, негови хайку влизат в обучителната програма на..

обновено на 27.09.21 в 14:06

Изложба "Градски хоризонти" в НХГ "Цанко Левренов" - Пловдив

Изложбата " Градски хоризонти ", която е част от програмата на " Европейска нощ на учените ", ще се открие от 11 часа в сградата на НХГ "Цанко Лавренов". Ще бъдат показани произведения на ученици от 12. клас, от специалностите "Живопис", "Графика", "Пространствен дизайн" и "Рекламна графика", които са създадени по време на учебно-производствената..

публикувано на 27.09.21 в 09:59

Преге - предаване за света на книгите, 25.09. - 01.10.

В предаването за книги на Радио Пловдив на 25. 09. 2021г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Фьодор Достоевски. Дневник на писателя. В два тома. 1333 стр., 12А,  Захарий Стоянов, 2021. Селма Лагерльоф. Коларят на смъртта. 216 стр., 3А, Лист, 2021. Станислав Лем. Соларис. 248 стр., ок. 3А,..

публикувано на 27.09.21 в 09:55

Представят "Хроники на Вазовия род"

Катя Зографова  ще представи „Хроники на Вазовия род“ на 27 септември от 18 часа в Конферентната зала на Народна библиотека „Иван Вазов”. Тя определено е с приносен характер за този голям и важен за страната ни род. Както се казва в анотацията за книгата на нейната задна корица „Родът Вазови е умален модел на България, а разказът за..

публикувано на 27.09.21 в 07:10