Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстановява се Областният щаб за борба с Ковид-19

| обновено на 26.07.21 в 12:50

Областният щаб за борба с коронавируса се свиква днес от 14 часа в Пловдив. Възобновяването на дейността на щаба е след заповедта на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. 

Целта на срещата е създаването на организация, която да отчита спецификите и потребностите на съответния регион и да предприема нужните действия при евентуален ръст на заболеваемостта от ковид, както и риска от новия Делта вариант. 

Според заповедта на министъра директорите на РЗИ трябва да запознаят областните управители с разписаното в Националния оперативен план за справяне с ковид пандемията. 

"Пловдивска област разполага с 290 легла за ковид болни, заети са около 50. Под 20 са интензивните случаи, а по-малко от 10 са пациентите, които са интубирани. Данните засега не са обезпокоителни". Това каза за Радио Пловдив областният управител Ангел Стоев. 

"Трябва обаче да се подготвим за евентуална нова вълна", каза още Стоев. Затова ще бъдат направени разчети как да се увеличат леглата за нови болни при евентуален ръст на случаите. Според Стоев важно предимство е опитът от досегашните вълни на заразата. Областният управител смята за по – полезна  добра кампания за ползите от ваксинацията, а не мерки за задължително ваксиниране.

 Съставът на щаба се запазва непроменен.

Ангел Стоев коментира и безводието на селата в Пловидвска област. Последните протести на хората в Црънча и в Червен показват, че "ВиК просто трябва да се свърши работата", каза оббластният управител и анансира, че в средата на м. август ще заседава местната Асоцияция по по водите, на която той е предсадетел и тогава трябва да се анализара ситуцията и да се вземат решения.

Решението на Общинския съвет в Пловдив за теглене на 40 милиона лева заем за инфраструктурни проекти е законосъобразно и няма основания за връщането му , още повече, че е то подкрепено от сериозно мнозинство в местния парламент. Така Стоев отговори на петицията на около 50 граждани, които настояват решението да бъде спряно.

Цялото интервю е в прикачения звуков файл.

Леглата за болни от Ковид-19 в болниците ще бъдат  увеличени, ако нивото на заболеваемостта бъде завишено от 100 на 100 000  души. Това реши Областният оперативен щаб за борба с коронавируса, който  възстанови своята работа. 

Участниците в заседанието са отчели бавните темпове на ваксинация у нас и че  Пловдивска област стои добре на общия фон. Имунизираните и преболедували Ковид са 22%.

Лекарите са поставили и въпроса за обезпечаването на болниците с лекарства срещу Ковид-19, лични предпазни средства и дезинфектанти. От Областна администрация са поели инициатива да сигнализират МС за освобождаване от данък „дарение“ на лекарствата и консумативите за Ковид-19,  предоставени на лечебните заведения. 






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Гневни брестовичани блокираха Околовръстното на Пловдив

Жителите на Брестовица блокираха за по-малко от час, по време на най-натворения трафик връзката между Пещерско шосе и околовръстния път на Пловдив. Хората протестират заради мръсната вода в селото, но проблемът остава нерешен от четири години. Още преди 17 часа две групи протестиращи тръгнаха от двете посоки на надлеза при детелината на..

обновено на 24.04.24 в 20:08

ПП внася предложение за оставката на председателя на НС Желязков

На утрешното заседание НС ще разгледа внесеното от ПП в деловодството на парламента предложение за оставката на председателят Росен Желязков, това обявиха в Пазарджик съпредседателите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асенн Василев. Като мотив те посочиха системното неизпълнение на законодателната програма от страна на Желязков. „ Цялостно..

публикувано на 24.04.24 в 20:07

В Карлово набелязаха мерки срещу престъпността

Мерки за предотвратяване на престъпленията обсъдиха в Карлово директорът на пловдивската полиция ст. Комисар Георги Чергов и кмета на общината Емил Кабаиванов. Сред една от тези теми бе и видеонаблюдението в града, за чието подобряване и разширяване на обхвата му кметът д-р Кабаиванов изрази готовност. Според краткия доклад на..

публикувано на 24.04.24 в 19:52

Почистиха незаконно сметище край Йоаким Груево

85 тона отпадъци са почистени от нерегламентирано сметище при с. Йоаким Груево. Силно замърсеният терен е край река Въча, а струпаните там отпадъци са извозени до депото в Цалапица, съобщават от РИОСВ – Пловдив. Незаконното сметище е почистено след предписание от екоинспекцията до кмета на община Стамболийски. При планов обход в землището на..

публикувано на 24.04.24 в 14:32

Лидерите на ПП ще се срещнат с хората в Пазарджик

„Промяната последните 10 месеца - какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни очаква?" е темата на дискусията с Кирил Петков, Асен Василев, Николай Денков и Андрей Цеков. Бившият регионален министър ще представи  инвестициите в пътната инфраструктура и общински проекти за 10-те месеца на кабинета „Денков“, със специален фокус за района на..

публикувано на 24.04.24 в 13:58