Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В България ваксинационната кампания е невидима

„Миналата седмица беше последната тиха седмица. Надявам се до края на лятото да се запази тази тенденция, но случаите вече започнаха да се увеличават“, каза проф. Тодор Кантарджиев в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив.

Той допълни, че наблюденията на Националния център по заразни и паразитни болести наблюдава и увеличение на броя заболели сред младежите.

„Когато се увеличи броят на болните млади хора, това предвещава едно увеличаване на случаите, заразяването  на по възрастните и появата на следващата вълна“, каза Кантарджиев. Според него този процент на увеличение на заболеваемостта сред младите се дължи на техния свободен начин на живот и липсата на мерки.

Той призова събиранията и срещите с по-голяма група хора да се случват на открито, а при случаите на закрито, като в магазини или в градски транспорт, да се носят маски.

За забавянето на ваксинационната кампания Кантарджиев коментира, че липсва авторитетно лице, което да агитира народа.

„При нас министъра не излиза, за да обяви мерки, дори напротив- дава противоречиви послания. Това е недопустимо! Човекът с най-голям авторитет в държавата трябва да излезе и да обяви стратегия“, заяви професорът и допълни, че в страната ни се прави „невидима кампания“.

„Това, което беше започнато трябваше да продължи с клипове, лекции, обяснения, семинари за лекари и медиатори в малцинствените групи, без противоречиви послания за раздаване на ваучери и пари“, коментира той.

За новия вариант Ламбда на вируса, той обясни, че към този момент той не е застрашаващ.

„Това е нещо нормално. Когато се развива една инфекция, тя върви чрез утвърждаване на мутации, които я правят по-лесно разпространима и по-хронично протичаща“, обясни проф. Тодор Кантарджиев.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


Още от категорията

Цветана Манева в "Добро утро, ден!"

„Любовта за мен е всичко . Създателят – това му е била висшата мисъл, и най-голямото изпитание, което ни е пуснал. Затова сме на земята, за да се обичаме. И когато ние не го правим, когато не ни се случва, тогава стават много ужасни неща. Това е най-големият ни урок. Още от малки трябва да учим децата да обичат“, това казва известната..

обновено на 25.09.21 в 08:11

Полиция тръгна като гарант на преброяването в Столипиново

3,13 % от населението са се преброили до този момент онлайн в най-многобройния етнически квартал у нас Столипиново в Пловдив. Това съобщиха за Радио Пловдив от Териториално Статистическо бюро Юг.  Според директора му Кристина Захариева, все още няма обобщена информация за преброените наживо местни жители, но в сравнение общо с Пловдив, където..

публикувано на 24.09.21 в 15:53

Само две училища в Пловдив остават без спортни салони

От общо осем училища без физкултурни салони в Пловдив, само две остават без строежи. Това са Езиковата гимназия „Иван Вазов“ и Основно училище „Васил Петлошков“ в район Западен. По програма на Министерството на младежта и спорта -  във фаза строеж са салоните в  4 училища , като остават уточняващи детайли за проектите на други две..

публикувано на 24.09.21 в 15:39

ЕС да спре търговията с въглеродни емисии

Според  Ситибанк студена зима може да вдигне цените на втечнения природен газ до умопомрачителните 100 долара за  милион британски термални единици. Това е около пет пъти повече от сегашните рекордни цени в Европа и Азия. Потенциалните последствия се простират от тотален икономически срив в Европа до войни в различни мащаби. "Това е апокалиптична..

публикувано на 24.09.21 в 15:38

99,9 % от превозвачите са против национален протест

Автобусни и таксиметрови превозвачи обявиха, че готвят протест на 28 септември с настояване за държавна подкрепа. За 2 часа щ е бъдат преустановени превозите в София, Пловдив, Варна и други големи градове в страната.  По този повод искам да ви кажа, че това са субективни излияния на хора, които не смятаме, че са истински превозвачи, а използват..

публикувано на 24.09.21 в 14:33