Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Интермодалността - цел на транспортните европроекти

Терминалът три пъти надвиши обработените товари в сравнение с прогнозите

В рамките на една година през Интермодален терминал Пловдив са превозени 25 000 ремаркета. Това е трикратно увеличаване спрямо прогнозите за превози от автомобилни тежкотоварни композиции към железопътен транспорт. Цанко Станчев, управител на терминала посочи резултатите:

 „Резултатите са доста добри, даже надминаха нашите очаквания. Реално сме във владение на терминала от декември 2017 година. Първият влак, който реализирахме беше от януари 2018 г., и влаковете бяха един път на седмица, след което за няколко месеца до средата на 2018 г., станаха два пъти в седмицата. В момента всеки ден обработваме два влака с ремаркета,  и един с контейнери. За 2019 – 19 000, което е с 10 000 броя увеличение, за 2020 г. сме на 25 000 броя. Сега през 2021 г. сме на 12 000, като се надяваме да се задържи тенденцията и да нямаме спад спрямо м.г., ние очакваме постепенно увеличаване, напред в годините, предвид на новите проекти, с които работим за обработка на контейнерни влакове, и на други линии от терминала.“

Ковид кризата и ограниченията по границите накараха много фирми да предпочетат претоварването на тировете на влакови композиции. От началото на 2021 г. до момента, превозеният обем товари е колкото за цялата 2018 г. 

За добрата практика от разкриването на Интермодалния терминал Цанко Станчев сподели: „На първо място има облекчаване на сухопътния трафик, който има все по-голям проблем, не само у нас, но и в Европа, предвид на увеличения брой на транспортните средства. Това, което ние правим, всеки ден от 30 до 60 ремаркета „се махат“ от пътя, качваме ги на влак, и заминават за своята крайна дестинация по жп транспрорт. Другото е независим транспорт от пътните условия, най - вече през зимния период, при неблагоприятни условия, и не на последно място екологията, това е зелен транспорт, и няма вредни емисии,  Мисля, че това е бъдещето!“

Очакванията са след завършването на скоростната жп линия от Пловдив до пристанище Бургас товарите още да се увеличат, каза Цанко Станчев. Той допълни още: „Очакваната полза е по-бързо времепътуваме на товарите от Пловдив до Бургас, което не е малко, понеже железопътният транспорт по времепътувне се сравнява със сухопътния. При завършването на модернизацията се надяваме да се съкрати времепътуването на влаковете, което би дало доста добра конкурентоспособност на железопъннти траспорт спрямо сухопътния. Заедно с превозвачите, с които работим в тази посока бихме могли да увеличим работата на Интермодалния терминал."

С финансиране от ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 в момента се изгражда последният етап от модернизацията на жп линията Пловдив-Бургас. Осигурените средства за завършването на железопътната магистрала са над 675 млн. лева. Освен линейната инфраструктура, се внедряват и съвременни системи за сигнализация и телекомуникации, които осигуряват оперативна съвместимост на жп мрежите в целия Европейски съюз. С нея се гарантира безпрепятственото осъществяване на международни железопътни превози по европейските коридори.

Още от категорията

Цветана Манева в "Добро утро, ден!"

„Любовта за мен е всичко . Създателят – това му е била висшата мисъл, и най-голямото изпитание, което ни е пуснал. Затова сме на земята, за да се обичаме. И когато ние не го правим, когато не ни се случва, тогава стават много ужасни неща. Това е най-големият ни урок. Още от малки трябва да учим децата да обичат“, това казва известната..

обновено на 25.09.21 в 08:11

Полиция тръгна като гарант на преброяването в Столипиново

3,13 % от населението са се преброили до този момент онлайн в най-многобройния етнически квартал у нас Столипиново в Пловдив. Това съобщиха за Радио Пловдив от Териториално Статистическо бюро Юг.  Според директора му Кристина Захариева, все още няма обобщена информация за преброените наживо местни жители, но в сравнение общо с Пловдив, където..

публикувано на 24.09.21 в 15:53

Само две училища в Пловдив остават без спортни салони

От общо осем училища без физкултурни салони в Пловдив, само две остават без строежи. Това са Езиковата гимназия „Иван Вазов“ и Основно училище „Васил Петлошков“ в район Западен. По програма на Министерството на младежта и спорта -  във фаза строеж са салоните в  4 училища , като остават уточняващи детайли за проектите на други две..

публикувано на 24.09.21 в 15:39

ЕС да спре търговията с въглеродни емисии

Според  Ситибанк студена зима може да вдигне цените на втечнения природен газ до умопомрачителните 100 долара за  милион британски термални единици. Това е около пет пъти повече от сегашните рекордни цени в Европа и Азия. Потенциалните последствия се простират от тотален икономически срив в Европа до войни в различни мащаби. "Това е апокалиптична..

публикувано на 24.09.21 в 15:38

99,9 % от превозвачите са против национален протест

Автобусни и таксиметрови превозвачи обявиха, че готвят протест на 28 септември с настояване за държавна подкрепа. За 2 часа щ е бъдат преустановени превозите в София, Пловдив, Варна и други големи градове в страната.  По този повод искам да ви кажа, че това са субективни излияния на хора, които не смятаме, че са истински превозвачи, а използват..

публикувано на 24.09.21 в 14:33