Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доказано: МВЕЦ „Кадиево“ замърсява водата на Брестовица

Остава забраната за ползване на водата за пиене и приготвяне на храна в пловдивското село Брестовица, тъй като все още не е постигнато трайно и устойчиво решение на проблема, с което да се гарантира липсата на какъвто и да е риск за човешкото здраве. Това става ясно от приключилата проверка на Върховната административна прокуратура за качеството на водата в селото.

От държавното обвинение се позовават на докладите на двама министри от служебния кабинет – на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова и на здравеопазването Стойчо Кацаров, на които е разпоредено да изяснят ситуацията с водоснабдяването на Брестовица и да предприемат необходими мерки.

Докладът на министър Комитова, изпратен до прокуратурата на 20 юли 2021 г., недвусмислено доказва, че причина за наличието на манган във водата е МВЕЦ „Кадиево“. Анализът е изготвен от екип от научни специалисти от БАН, Минно-геоложки университет и ВиК експерти, посочват от прокуратурата. 

Съобщава се, че за нуждите на работата на електроцентралата в близост до съществуващите тръбни кладенци е изградена преградна стена в терасата на р. Въча. Част от територията се заблатява и в тръбните кладенци се появява манган. 

От МРРБ е инициирана проверка на МВЕЦ „Кадиево“. Ситуацията е усложнена и от натрупаните манганови отлагания по водопреносната и разпределителна мрежа на селото, които при отстраняване на аварии и други дейности по мрежата се освобождават и са генератор на вторично замърсяване на водата.

С писмо от 21.06.2021 г. от „Български ВиК холдинг“ ЕАД на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, Пловдив, е възложено да предприеме действия по подготовката на техническа спецификация и документация за възлагане на обществена поръчка за изготвяне на прединвестиционно проучване, подробен устройствен план и идеен проект за изграждане на нова водоснабдителна система, цялостна реконструкция и подмяна на съществуващата водоснабдителна мрежа за гарантиране на дългосрочно водоснабдяването на с. Брестовица.

За дългосрочното решаване на проблема, от ВиК оператора предвиждат:

- обследване на нов водовземен участък, който да замени съществуващия;

- подмяна на напорната деривационна мрежа /Е300/; реконструкция на помпени станции „Ташев кладенец“ и „Брестовица 3“;

- подмяна на разпределителната и водопроводна мрежа в с. Брестовица.

Предвижда се тези мерки да се извършат за период не по-дълъг от 36 месеца - това е максималният срок, който според членовете на специализирана експертна комисия гарантира чистотата на водата от дублираните сондажи.

Допълнително са монтирани повече от 20 бр. пожарни хидранти за отвеждане на вторично замърсената питейна вода, а за ограничаване на подаването на вода с наднормено съдържание на манган, е изграден филтър на довеждащия водопровод за ПС „Брестовица 3“ и водоемите.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството декларира, че ситуацията се следи и на място, като от представители на „Български ВиК холдинг“ ЕАД са провеждани срещи с представители на обществеността в с. Брестовица и на Областна администрация-Пловдив, вкл. и на 01.07.2021 г.

От своя страна министърът на здравеопазването уведомява Върховната административна прокуратура, че през 2021 г. от РЗИ Пловдив са извършвани анализи на питейната вода от пунктове на крана при крайния потребител в селото, които не показват отклонения в качеството на водата с изключение на една проба от м. март по показател манган. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Деца изпълняват опасни каскади върху кран в "Прослав"

В група за забелязани случки и събития в Пловдив се разпространява информация от разтревожен гражданин, който алармира за деца, покатерили се на опасно висок строителен кран.  От публикацията и приложените снимки става ясно, че това се е случило  в запустял строеж в изоставения комплекс "Слънчогледи" в кв. Прослав.   В коментара си мъжът..

обновено на 16.04.24 в 15:07

Близо 50 000 пловдивчани вече са декларирали доходите си пред НАП

Това съобщават от приходната агенция две седмици преди изтичане на крайния срок – 30 април. Над 85 % от тях са го сторили електронен път с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП). Останалите са изпратили формулярите си по пощата или директно в офис на приходната агенция.  Данъчна декларация подават всички, получили през..

публикувано на 16.04.24 в 13:01

Пак агресия на пътя

Нов случай на самопразправа между шофьори – този път на пътя Пловдив – Асеновград на кръговото за Крумово.  41- годишен моторист е подал сигнал в полицията, че е бил принуден да спре до кръговото след като лек автомобил Фолксваген го засякъл.  Веднага след това от шофьорското място слязъл непознат младеж, нахвърлил се върху него с намерение да..

публикувано на 16.04.24 в 12:58

Общината ще купи 10 електробуса

В Пловдив беше представен пред общинското ръководство нов електробус. Цената му е в границите между 350 000 и 500 000 евро, в зависимост от оборудването. Пловдив ще кандидатства по ОП" Региони в растеж" с проект за 20 млн. лева за нови автобуси с електрическо зареждане.  Процедурата ще започне през май и през тази година тя не се очаква да бъде..

обновено на 16.04.24 в 11:33

Община Пловдив подготвя проект за телемедицина

„Около 90% от приходите общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“, каза за Радио Пловдив Лилия Недева, която бе назначена за ръководител на дирекция „Здравеопазване“  в оБщина Пловдив.   „Това е недопустимо, защото трябва да остава повече приход в лечебното заведение, за да се направят нужните инвестиции-за закупуване на..

обновено на 16.04.24 в 09:34