Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доказано: МВЕЦ „Кадиево“ замърсява водата на Брестовица

Остава забраната за ползване на водата за пиене и приготвяне на храна в пловдивското село Брестовица, тъй като все още не е постигнато трайно и устойчиво решение на проблема, с което да се гарантира липсата на какъвто и да е риск за човешкото здраве. Това става ясно от приключилата проверка на Върховната административна прокуратура за качеството на водата в селото.

От държавното обвинение се позовават на докладите на двама министри от служебния кабинет – на регионалното развитие и благоустройство Виолета Комитова и на здравеопазването Стойчо Кацаров, на които е разпоредено да изяснят ситуацията с водоснабдяването на Брестовица и да предприемат необходими мерки.

Докладът на министър Комитова, изпратен до прокуратурата на 20 юли 2021 г., недвусмислено доказва, че причина за наличието на манган във водата е МВЕЦ „Кадиево“. Анализът е изготвен от екип от научни специалисти от БАН, Минно-геоложки университет и ВиК експерти, посочват от прокуратурата. 

Съобщава се, че за нуждите на работата на електроцентралата в близост до съществуващите тръбни кладенци е изградена преградна стена в терасата на р. Въча. Част от територията се заблатява и в тръбните кладенци се появява манган. 

От МРРБ е инициирана проверка на МВЕЦ „Кадиево“. Ситуацията е усложнена и от натрупаните манганови отлагания по водопреносната и разпределителна мрежа на селото, които при отстраняване на аварии и други дейности по мрежата се освобождават и са генератор на вторично замърсяване на водата.

С писмо от 21.06.2021 г. от „Български ВиК холдинг“ ЕАД на „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, Пловдив, е възложено да предприеме действия по подготовката на техническа спецификация и документация за възлагане на обществена поръчка за изготвяне на прединвестиционно проучване, подробен устройствен план и идеен проект за изграждане на нова водоснабдителна система, цялостна реконструкция и подмяна на съществуващата водоснабдителна мрежа за гарантиране на дългосрочно водоснабдяването на с. Брестовица.

За дългосрочното решаване на проблема, от ВиК оператора предвиждат:

- обследване на нов водовземен участък, който да замени съществуващия;

- подмяна на напорната деривационна мрежа /Е300/; реконструкция на помпени станции „Ташев кладенец“ и „Брестовица 3“;

- подмяна на разпределителната и водопроводна мрежа в с. Брестовица.

Предвижда се тези мерки да се извършат за период не по-дълъг от 36 месеца - това е максималният срок, който според членовете на специализирана експертна комисия гарантира чистотата на водата от дублираните сондажи.

Допълнително са монтирани повече от 20 бр. пожарни хидранти за отвеждане на вторично замърсената питейна вода, а за ограничаване на подаването на вода с наднормено съдържание на манган, е изграден филтър на довеждащия водопровод за ПС „Брестовица 3“ и водоемите.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството декларира, че ситуацията се следи и на място, като от представители на „Български ВиК холдинг“ ЕАД са провеждани срещи с представители на обществеността в с. Брестовица и на Областна администрация-Пловдив, вкл. и на 01.07.2021 г.

От своя страна министърът на здравеопазването уведомява Върховната административна прокуратура, че през 2021 г. от РЗИ Пловдив са извършвани анализи на питейната вода от пунктове на крана при крайния потребител в селото, които не показват отклонения в качеството на водата с изключение на една проба от м. март по показател манган. 

Галерия

Още от категорията

България чества Деня на независимостта

С акта на Съединението България  и с обявяването на независимостта отново излиза като равноправна с останалите държави. Това отбеляза председателят на пловдивския Общински съвет Александър Държиков в словото си пред паметника на площад „22 септември“.  Представители на местната власт и граждани поднесоха венци и цветя, а    възстановка на..

обновено на 22.09.21 в 14:42

Почтеност в политиката е да носиш отговорност, каза Борисов в Пловдив

Критика към управлението на служебното правителство, съмнения за почтенността на предстоящите избори и заявка, че партията ще е върне в управлението – са акцентите от срещата на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов с кметове, депутати и общински съветници от област Пловдив. Пред  актива на партията Борисов прогнозира 8 процента бюджетен дефицит до края..

публикувано на 22.09.21 в 14:17

167 нови случаи на Covid-19 в Пловдив

2192 са новите случаи на коронавирус у нас. Това са 9,8 процента от направените 22 276 теста. В Пловдив новите случаи са 167, в Пазарджик-78, в Смолян-37.  Още 56 пациентите с Ковид-19 са приети в болница и така броят на хоспитализираните вече е 4935.  Расте броят и на настанените в интензивни отделения - те вече са 405.  58 души са починали, а..

обновено на 22.09.21 в 10:19

Отварят пет Ковид-зони в Пазарджик и областта

До края на седмицата в област Пазарджик ще заработят пет Ковид-зони. Само в тях лекарската помощ за пациентите с доказана ковид-инфекции ще е безплатна, дори и те да не са здравно-осигурени.  До момента заявления в Здравната каса са подали пет болници. Забавянето на останалите лечебни заведения е поради невъзможност да осигурят необходимия..

обновено на 22.09.21 в 10:19

Идва есента

В 22 ч. и 21 минути днес настъпва есенното равноденствие. Тогава започва и астрономическата есен. Днес времето ще бъде предимно облачно и на места ще има превалявания от дъжд. Ще духа слаб до умерен вятър от северозапад и с него ще продължи да нахлува хладен въздух. Максималните температури ще са между 16° и 21°. В планините ще е облачно, мъгливо и..

обновено на 22.09.21 в 10:09