Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владислав Христов с хайку поезия в унгарски сайт

В програма "Точно днес" говорим с поета и наш колега Владислав Христов за книгите му с поезия и новата с проза, която ще излезе скоро. Разговорът започва от негово хайку, поместено в унгарски сайт за кратка поезия на автори от целия свят.  Трима български поети - Мая Данева, Радостина Драгостинова и Владислав Христов имат публикации в брой 1, на първия унгарски хайку сайт, който излиза два пъти годишно, само онлайн. 

Владислав Христов каза, че в Унгария има голяма общност от пишещи хайку, и те са решили да направят свое издание, което в България липсва. "Имаше покана майстори на хайку от всички страни да изпращат своя поезия. Селекцията е на много високо ниво, там е и президентът на Световната хайку асоциация Джим Кейшън", допълни Христов. Според него хайку в последните години става световно движение, и се разгръща с голяма сила, благодарение и на социалните мрежи.

Владислав Христов е поет и фотограф, журналист. От близо три години живее със семейството му в Пловдив, след период на работа в София, включително и в платформата Бинар на БНР.

Има седем поетични книги на български и една на немски. Интересът му към към най-късия литературен жанр започва още преди 20 години. Той е първият българин, носител на японската хайку награда "Basho-an". Носител на множество отличия от български и международни конкурси за хайку, поезия и кратка поезия. Три поредни години е в класацията на 100-те най-креативни хайку автори в Европа. През 2016 г. негови хайку влизат в обучителната програма на университета Кумамото, Япония. Сред съставителите е на първия учебник по хайку на български "Основи на хайку”. Текстовете му са превеждани на 17 езика. Владислав Христов е член на Световната Хайку Асоциация. 

Последната му издадена книга "Писма до Лазар" е с поеми, писани в различни периоди.

В унгарския сайт https://haikukontinuum.com/ е публикувано следното хайку на Владислав Христов:

spring cleaning

the child's smile

through a hole in the sweater

До края на годината предстои да бъде отпечатана новата му книга с кратки прози "Мопсът на Вазов". Там авторът събира архивите си от 15 години, в кратки литературни форми, които според него в последно време много се четат. Изданието ще бъде на "Ерго".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Яйцето" - символика в митологията на различните култури по света

Беседа с презентация на тема „Яйцето“ ще проведе психологът д-р Ваня Велкова в читалище „Възраждане“ от 18 ч. тази вечер. Лекторът ще говори за символиката на яйцето, отразена в митологията на различни култури по 5-те континента. Д-р Велкова ще покаже албум със снимки на повече от 250 яйца от 60 страни от различни континенти. Ваня Велкова е доктор по..

публикувано на 24.04.24 в 06:21

"Пророчеството на Звездата" ще има премиера в Пловдив

В Световния ден на книгата и авторското право говорим за ново издание, с автор от Пловдив: „ Пророчеството за Звездата “ -  на  Силвия Павлова . Тази книга разказва за най-новите археологически  и исторически доказателства за Исус Христос, за последната седмица от живота на Спасителя. Авторката ще представи премиерно книгата тази сряда, на 24 април,..

публикувано на 23.04.24 в 08:50

Скулптури и фотографии на Христо Генев в галерия „Капана“

Изложбата „РазЛИЧЕН. Опит за съвършенство“ на известния художник Христо Генев ще бъде представена в галерия „Капана“ в Пловдив (бившия Детмаг на ул. „Райко Даскалов“ №29). Експозицията включва 22 пластики от дърво и метал, както и над 40 авторски черно-бели фотографии, вдъхновени от скулптурите. Посетителите ще могат да видят и мултимедийно представяне..

публикувано на 23.04.24 в 07:17

На 23 април светът отдава почит на книгите и техните автори

23 април е Световен ден на книгата и авторското право. Празнува се за първи път през 1995 година по решение на ЮНЕСКО. Посветен е на всички четящи и се прави с цел да насърчава четенето, книгоиздаването и защитата на авторското право. Датата 23 април е избрана, защото на този ден през 1616 г. са починали Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес...

обновено на 23.04.24 в 06:57

Представят книга за криминалните престъпления преди 10.XI.1989 г.

В зала "Съединение" на Регионалния исторически музей в Пловдив довечера ще бъде представена книгата на Стефан Иванов „От кражби до убийства. Криминалните престъпления в България (1944-1989 г.)“.  Документалната творба изследва криминалните престъпления преди 10 ноември 1989 г. В нея авторът историк разобличава мита – цитирам: „че през..

обновено на 23.04.24 в 06:57