Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Димитър Добрев дари над 1000 ютии на Етнографския музей

Снимка: Радио Пловдив

Пловдивският художник Димитър Добрев дари колекцията си от над 1000 ютии на Етнографския музей. 

От там съобщават, че експонатите са събирани повече от 40 години. 

Сред тях има както старинни, така и  съвременни, реплики и сувенири. Най-старите ютии са от края на ХVІІІ век. 

В колекцията има ютии, работещи на въглища, с газ, със спирт за горене, изработвани  в занаятчийски работилници, манифактури и фабрики в България и в редица европейски държави. 

Всяка ютия е уникална и разказва историята на времето си, обобщават от Етнографския музей в Пловдив.


Още от категорията

"Пловдив и смислоносците" в Европейската нощ на учените

В Европейската нощ на учените 2021 ще бъде  представена петата книга от поредицата „Хора на напредъка“ –  Пловдив и смислоносците. Девет истории за принадлежност За новите девет истории за принадлежност, повече от интервюто с координатора на Европейска нощ на учените - доц. д.ф.н Петя Бъркалова  от Пловдивския университет. Тя разказва за..

публикувано на 23.09.21 в 10:55

Представят книгата "Афганистан - гробница за империи"

Едно интригуващо пътуване до Афганистан, с надничане назад в историята и културата на един народ твърде непознат. Днес, когато света е обърнал поглед към Афганистан в опит да предвиди бъдещето в тази "гореща точка световната карта" - Какво предстои? Срещаме ви с Георги Найденов - доктор по правни науки и химик по образование, но също журналист с..

обновено на 23.09.21 в 10:02

Двама творци гостуват в галерия "Капана"

Художникът Кирил Кузманов е участник в резидентната програма на Община Пловдив, която ще се състои днес от 17.00 часа в конферентната зала на галерия „Капана“. В рамките на срещата посетителите ще имат възможност да се запознаят с аспекти от практиката на художника и неговия проект “Кой контролира контролиращите, или запис от моето..

публикувано на 23.09.21 в 07:04

"Великите европейци" - Карл Бенц и Густав Даймлер

За хората от модерната епоха имената Даймлер и Бенц са така свързани, та някои не знаят, че всъщност са двама души. И не предполагат, че двамата технически гении никога не се срещат. Такива дебелашки шеги понякога си прави Съдбата. Но има и още. Автомобилът, който като изящна брошка свързва двете знаменити имена, е създаден през 1902, без..

публикувано на 22.09.21 в 10:17

Преге - предаване за света на книгите, 18.09 - 24.09

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18.0 9.2021 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Томас Хобс. Левиатан: За християнската държава. За царството на мрака. 288 стр., тв. к. ок.4А, Лист, 2021. Проспер Мериме. Кармен. 144 стр., тв. к. 3А, ИнфоДар, 2021. Греъм Грийн. Англия ме..

публикувано на 21.09.21 в 10:07