Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Популизмът не трябва да пречи на разума, когато говорим за пенсии

Има политическа воля да се  работи за повишаване на доходите  и на работещите, и на пенсионерите в това НС. Но фиксацията на народните представители върху преизчисляването на пенсиите не е еднозначна и трябва да се прави внимателно, каза в предаването "Точно днес" депутатът от ДПС Хасан Адемов.

Най- важното в пенсионното осигуряване е да има по- малко несправедливост, смята Адемов. Според него стои въпросът - ако, сега има пари за увеличение, каква е гаранцията, че догодина ще ги има. Като се има пред вид, че повече пари за пенсии идват от повече пари от работещете, то трябва да се подхожда разумно към промените. 

"Ако се плъзнем по емоциите, предизборните обещания и популизма, ако щете, можем да решим проблемите за няколко дни, а следващата година да се чудим откъде да търсим този ресурс. Пенсионната система разчита на устойчиви източници за финансиране, ако ги няма се преминава към дългово финансиране, което не е желателно"

Хасан Адемов коментира и идеята НС да няма пленарни заседания всяка седмица. Предложението на председателя Ива Митева направи, е само идея и може да си остане идея, каза той. Такава практика има в други страни в Европа. Предложението има резон, но трябва добре да се обясни на гражданите целта - тя не е да не се работи, не е за да "кръшкат" депутатите, а да се оптимизира работата им в комисии и в зала, обясни депутатът. 

Цялото интервю можете да чуете в прикачения звуков файл.
Още от категорията

Президентът е бонус за Петков и Василев, но те за него - не

Социологът Татяна Буруджиева определи, че е трудно да се прогнозира откъде ще дойдат гласоподавателите на на проекта на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. "За една година четири избора са отегчително занимание за избирателите, а и нямаше стимул от парламента, койта да накара хората да гласуват. В този симисъл на новия проект  ще му..

публикувано на 17.09.21 в 11:15

Вината за авиоинцидентите е на земята, тя е на политиците

Това каза в предаването "Точно днес" генералът от резерва Спас Спасов, който е председател на фондация "Български ВВС. Той коментира новината, че записът от черната кутия на падналия край Шабла Миг-29 потвърждава версията на разследването у нас. Според него изненада няма. Очаквано се е потвърдило заключението за "загуба на ориентация" от страна на..

публикувано на 17.09.21 в 10:47

Рестартирай Европа: Пандемията промени начина на образование

Разпространението на коронавируса и неизбежните органичения създадоха нов вид социално общуване и станаха причина за значителни промени в начина на обучение. Това доведе и до нови изисквания към решилите  да тръгнат по пътя на науката успоредно с четвърта пандемична вълна.  В годишната си реч  пред Европарламента председателят на Европейската..

публикувано на 17.09.21 в 10:05
Лъчезар Томов

Вирусът е като машина, която не може да се умори

“Очаква ни тежка есен”, заяви математикът д-р Лъчезар Томов в предаването “Точно днес” на Радио Пловдив.  Той каза, че очакванията са да се повтори броят на заболели от предходната есен, където числата достигаха до 3-4 хиляди заболели на ден. “Очакваме минимум такъв брой заболели. Този път обаче с по-трудно сваляне на броя заболели, отново..

публикувано на 16.09.21 в 15:44

Можем да очакваме странни резултати от изборите 2 в 1

„46-то НС функционираше, за да удовлетвори емоционалните щения на десетина партийни лидери и няколко депутати около тях. Не биваше да имаме никакви очаквания от него“, това заяви политологът и преподавател в Софийски университет Страхил Делийски в предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив. Той припомни, че зад гласовете на партиите стоят..

публикувано на 16.09.21 в 11:30