Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Планетариумът в Смолян става топ дестинация на Балканите

С четири милиона лева започва мащабен ремонт на една от емблематичните сгради на Смолян – Планетариума с астрономическата обсерватория. Реконструкцията се финансира по проект от Оперативна програма „Региони в растеж“ и от община Смолян. От местната администрация се надяват обновеният Планетариум да се превърне в една от топ дестинациите на Балканския полуостров. 

Ремонтът предвижда подмяна на покрива, дограмите, отоплителната, вентилационната, електрическата и ВиК-инсталациите. Около два и половина милиона лева са за строителни дейности, преоборудването е за милион и половина. В звездната зала ще бъде монтирано ново високотехнологично оборудване, съобщи заместник-кметът на Смолян Марин Захариев:

Ще имаме едни нови цифрови проектори с поне 6К реална резолюция. Екранът е 12,5 метра. Ще имаме и втора зала освен основната звездна зала, която впрочем е със 125 места.

Обсерваторията и останалите помещения в сградата също ще бъдат преоборудвани и обновени. Проектът трябва да приключи до началото на 2024-та година. От община Смолян се надяват да се развие т. нар. събитиен или астрономически туризъм:

Оформена има една такава общност хора, които са любители на звездите, на планетариумите и може някакъв тип събитиен туризъм да се случва. В Европа не са много планетариумите с 12+ метра екран и се надяваме в 2022-ра да сложим Смолян още веднъж на картата по този показател. 

В звуковия файл е репортажът на Радостина Чернокова по темата.


Още от категорията

Кирил Петков: Аз ще водя листата в Пловдив, очакваме 30% подкрепа

"За мен Пловдив е един много хубав град и както казваше баба ми "Не е важно от къде си, а откъде си родом", а аз съм родом от Пловдив, каза Кирил Петков при първото си посещение в града като лидер на "Продължаваме промяната".  Освен това Пловдив е модел на проспериращ български град и това е допълнителна мотивацията за решението ми, допълни той..

публикувано на 23.09.21 в 16:07
Петър Славов

"Продължаваме промяната" ще помогне за новото мнозинство

Есента дойде, проблемите останаха, а разговорите отново са за избори и за пари. Как се раждат новите партийни проекти, по кои от целите им си заслужава да се поспори, за какво "продължаваме промяната". Въпросите ни са към политика и юрист  Петър Славов , Демократична България. Винтервю за Радио Пловдив Славов даде оценка за работата на миналите два..

обновено на 23.09.21 в 10:32

Археолози и спелеолози проучват пещера "Чая" до Чепеларе

През тази седмица започнаха археологическите проучвания на пещера  „Чая“ до град  Чепеларе . Финансирането на начинанието е осигурено от община Чепеларе по програмата за туризма за  2021г., приета на заседание на консултативен съвет по въпросите за туризма в Общината. Проучването се осъществява под ръководството на доц. Костадин..

публикувано на 23.09.21 в 09:52

Математическата гимназия в Пловдив става на 50 години

Математическата гимназия в Пловдив става на 50 години. Повече за празниците през новата учебна година, идеите за конкурси и албум, от интервюто с директора  Веселина Карапеева , която разказва как започва издирването на 70-те ученици от стената на славата. Карапаева каза, че до края на месеца ще открият и ще заработи STEM център в гимназията. Той..

публикувано на 23.09.21 в 07:38

В Смолян се провеждат дни на нулевоенергийните сгради

Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от днес до 25 септември. Те са инициатива на Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна ефективност.  Програмата на дните предлага поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България,..

публикувано на 23.09.21 в 06:26