Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Програма "Еразъм +" ще разполага с над 26 млрд. евро до 2027 г.

С евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов говорим по темата - проекти за образование на ЕС за периода 2021-2027 г.

Той припомни, че програма "Еразъм+" за образованието, обучението, младежта и спорта е една от най-емблематичните в ЕС, най-рапознаваемата и най-известната. 

"Едно от важните постижения, което успяхме да постигнем в Европарламента, в Комисията по култура и образование, е, че успяхме да увеличим бюджета на програмата и той за новия програмен период 2021 - 2027 г. е над 26 милиарда евро. Това означава повече възможности за учене на хората в целия ЕС и извън него", посочи Асим Адемов. 

Сред тях са възможностите за обучение в чужбина, стажове, чиракуване, обмен на персонал и др., допълни евродепутатът. 

Той очерта и основните характеристики на програма "Еразъм+" - приобщаването (индивидуален или групов обмен на ученици, мобилност за възрастни учащи се), използването на цифрови технологии, екология (финансови стимули на участниците, които използват екологичен и устойчив вид транспорт) и др. 

Евродепутатът подчерта, че по програмата ще се подпомага и цифровото образование. "Пандемията разкри много пролуки в цифровото образование. По данни на ЕК повече от един на всеки пети млад човек не успява да постигне основно ниво на цифрови умения. Затова ЕС ще играе по-сериозна роля в подкрепа на страните членки в сектора на образованието и обучението", допълни Асим Адемов. 

Цялото интервю на Живка Танчева с евродепутата Асим Адемов е в прикачения файл. 

Още от категорията

Обявената независимост променя живота на всеки гражданин

22 септември е символен ден, в който направената стъпка към независимост отваря перспективите за развитите на България. голяма част от тях остават са пропилени, но така или иначе от този ден стрната ни е на картата на суреверените държави. Не случайно е тържественото идване на Фердинанд в Пловдив след обявената независимост, защото тогава се слага край..

публикувано на 22.09.21 в 16:24

За пловдивчанина Харалампи Тачев в Деня на независимостта

Изписан калиграфски върху пергамент с печатите на Фердинанд и на всички министри и поставен в богато орнаментирана медна капсула с позлата, а тя самата поставена в сандъче. Така изглежда официалният Манифест на Независимостта, който днес се пази в Държавния архив. Сътворен е за повече от година от художника-приложник Харалампи Тачев...

публикувано на 22.09.21 в 10:55

30 г. безценни експонати в Авиомузея на Пловдив

С вход свободен, изложба, демонстрация и нова книга днес Музеят на авиацията в Крумово отбелязва 30 години от откриването на своята сбирка. Експозицията носи името „Вече сме на 30“. Тя  включва уникални фотоси и документи, запечатали някои от най-важните и емоционални моменти от историята на музея. Оттук  стартира четвъртата въздушна..

публикувано на 21.09.21 в 17:22
Проф. Пенка Атанасова - нач. Клиника по нервни болести, УМБАЛ

Алцхаймер е стигма. Да тренираме мозъка си

35 души с Алцхаймер са лекувани от началото на годината в Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив. Средногодишно през нея с болестта, която основно засяга паметта, но и мисленето, поведението и всекидневните дейности, минават около 70 пациенти.  Извън тези данни, хората със заболяването са в пъти повече. Някои от тях не..

публикувано на 21.09.21 в 13:16

Наградиха медиците, поставили най-много ковид ваксини

Лекари от  ДКЦ „Пълмед“ и  председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров получиха награди от здравния министър д-р Стойчо Кацаров за направени най-много имунизации срещу COVID-19. Отличията бяха връчени от областния управител Ангел Стоев , в присъствието на директора на РЗИ – Пловдив д-р..

публикувано на 21.09.21 в 11:45