Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Днес са Богородични заговезни - начало на Богородичния пост

Автор:

Днес Православната църква отбелязва Богородични заговезни, които отбелязват началото на Богородичния пост. 

Той трае 2 седмици и приключва с един от най-големите християнски празници Успение на пресвета Богородица (Голяма Богородица) на 15 август. 

Богородичният пост не е толкова строг, както е Великденският. Забранява се консумирането на месни и млечни продукти и алкохол. На 6 август (Преображение Господне) се разрешава риба. 

През останалото време са позволени плодове, зеленчуци, варено жито, ядки, овесени ядки и постни ястия. 

Дните понеделник, сряда и петък на Богородичния пост са "сухи" - разрешават се само сурови плодове и зеленчуци, черен хляб, маслини и сушени плодове. 

Дните вторник и четвъртък се разрешават варени ястия, приготвени без олио и зехтин. 

В събота и неделя на Богородичния пост се разрешават варени ястия с малко олио и зехтин, както и малко червено вино. 

Още от категорията

"Пловдив и смислоносците" в Европейската нощ на учените

В Европейската нощ на учените 2021 ще бъде  представена петата книга от поредицата „Хора на напредъка“ –  Пловдив и смислоносците. Девет истории за принадлежност За новите девет истории за принадлежност, повече от интервюто с координатора на Европейска нощ на учените - доц. д.ф.н Петя Бъркалова  от Пловдивския университет. Тя разказва за..

публикувано на 23.09.21 в 10:55

Представят книгата "Афганистан - гробница за империи"

Едно интригуващо пътуване до Афганистан, с надничане назад в историята и културата на един народ твърде непознат. Днес, когато света е обърнал поглед към Афганистан в опит да предвиди бъдещето в тази "гореща точка световната карта" - Какво предстои? Срещаме ви с Георги Найденов - доктор по правни науки и химик по образование, но също журналист с..

обновено на 23.09.21 в 10:02

Двама творци гостуват в галерия "Капана"

Художникът Кирил Кузманов е участник в резидентната програма на Община Пловдив, която ще се състои днес от 17.00 часа в конферентната зала на галерия „Капана“. В рамките на срещата посетителите ще имат възможност да се запознаят с аспекти от практиката на художника и неговия проект “Кой контролира контролиращите, или запис от моето..

публикувано на 23.09.21 в 07:04

"Великите европейци" - Карл Бенц и Густав Даймлер

За хората от модерната епоха имената Даймлер и Бенц са така свързани, та някои не знаят, че всъщност са двама души. И не предполагат, че двамата технически гении никога не се срещат. Такива дебелашки шеги понякога си прави Съдбата. Но има и още. Автомобилът, който като изящна брошка свързва двете знаменити имена, е създаден през 1902, без..

публикувано на 22.09.21 в 10:17

Преге - предаване за света на книгите, 18.09 - 24.09

В предаването за книги на Радио Пловдив на 18.0 9.2021 бяха представени следните заглавия Рубрика „Напълно непознати“ Томас Хобс. Левиатан: За християнската държава. За царството на мрака. 288 стр., тв. к. ок.4А, Лист, 2021. Проспер Мериме. Кармен. 144 стр., тв. к. 3А, ИнфоДар, 2021. Греъм Грийн. Англия ме..

публикувано на 21.09.21 в 10:07