Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Служебният премиер инспектира ГКПП "Рудозем - Ксанти"

| обновено на 31.07.21 в 17:55

Служебният министър-председател Стефан Янев посети зоната на изграждащия се ГКПП "Рудозем-Ксанти" и се запозна с темповете на строителство. 
Той прогнозира, че до края на годината ще бъде завършен изцяло обектът от българска страна, включващ ГКПП с прилежащата инфраструктура и довеждащи пътища. 
Надявам се в скоро време, до края на годината и началото на следващата, да може да се пусне поне трафикът за автомобили до 3.5 тона и пунктът да заработи, посочи служебният премиер. 
Административната сграда и пропускателните съоръжения в двете посоки са в етап на довършване, а изпълняващите обекта строители са оптимисти, че след като вече имат акт 15, до края на август ще получат и акт 16 и тази част ще бъде завършена, посочи Стефан Янев. 
Каква е готовността от гръцка страна не знаем, но ще проведем необходимите разговори на междудържавно ниво, допълни министър-председателят. 
Според него отварянето на този пункт е изключително важно както за Смолянски регион и Родопите, а също и за гръцката страна от гледна точка на трансграничното сътрудничество и повишаване възможността за по-интензивен трафик и търговия.
За да ги няма опашките на пунктовете "Кулата" и "Маказа", колкото повече ГКПП работят, толкова по-добре, заяви служебният премиер. Той изрази надежда, че откриването на ГКПП "Рудозем-Ксанти" ще се отрази положително на икономиката от двете страни на границата. 
Според премиера инфраструктурата на пункта е направена добре, изградени са по 4 ленти във всяка посока - 2 за леки автомобили, 1 за тежкотоварни и 1 за автобуси.
Областният управител на Смолян Стефан Сабрутев обясни, че на този етап зависи от гръцката страна какъв трафик може да се пусне през трасето. Проблематични са участъци на гръцка територия, по които сега не могат да се движат товарни коли. 

Галерия

Още от категорията

Смяна на кабели на Централна гара пусна бариерите за 2 часа по възлови булеварди

ЖП авария блокира тази сутрин прелезите на бул. Копривщица и Пещерско шосе, като парализира трафика в час пик. Близо два часа - от 8 до 9,30 автомобилите се оказаха затапени около кръстовищата с прелезите.  Повреда по трасето, а не авария в бариерите на прелезите е причина за затварянете на бариерите при кръстовищата на бул. „Копривщица“ в..

публикувано на 17.09.21 в 16:33

PCR-и опровергаха 4 от 6-те положителни проби на учители с бързи тестове

Шест учители от Пловдив са дали положителен резултат при тестването с бързи антигенни тестове за КОВИД-19, съобщи за Радио Пловдив д-р Галина Дервишева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Пловдив. Те са насочени да направят PCR тест, като на 4-ма от 6-мата резултатите са отрицателни и за момента те не са..

публикувано на 17.09.21 в 16:04

Започна строителството на новия мост в Първенец

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов направи първа копка на строителството на новия мост над река Върлешница в село Първенец.  Съоръжението е най-пряката връзка между селата от Родопската яка и е удобно за наетите в промишлените зони около Околовръстното шосе на Пловдив. Инвестицията е за близо 1 милион и 400 хиляди лева и беше отпусната по време..

публикувано на 17.09.21 в 15:53

32 деца под карантина заради болни с КОВИД-19 в Пловдивско

157 са новите случаи на COVID-19 в Пловдивска област към днешна дата според данните в Единния информационен портал. Справката на РЗИ – Пловдив сочи, че  14-дневната заболеваемост е 273 на 100 000 души население. Сред новозаразените са двама лекари и медицинска сестра. Заради болно дете от втора група на детска градина под карантина са..

публикувано на 17.09.21 в 14:40

Венцислав Караджов се ядоса на съда, поиска му отвод

Венцислав Караджов, който обжалва доживотната присъда за убийството на двамата си родители, днес поиска отвод на целия съдебен състав от пловдивския Апелативен съд.   По думите му, съставът е предубеден и се придържа към тезата на прокуратурата, без да взема под внимание  доказателства, които според Караджов оборват  обвинението.   Той отново..

обновено на 17.09.21 в 13:20