Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Болници отбелязват Световната седмица на кърменето

За 29-та поредна година светът отбелязва Световната седмица на кърменето в периода между 1 и 7 август. Инициативата тази година минава под надслов „Защита на кърменето: Споделена отговорност“.

В Пловдив болница „Селена“ е подготвила редица прояви по този повод.

Специализираният кабинет за консултации по кърмене в университетската АГ болница отваря врати на 3 и 5 август, като специалисти ще консултират безплатнонастоящи и бъдещи майки по всички въпроси, свързани с естественото хранене на новородените в първите месеци от живота.

На 4 август от 13.00 часа ще се проведе отворена среща с бъдещи и настоящи майки в болница "Селена". Лекция, водена от консултанта по кърмене към лечебното заведение Петя Запрянова, ще разгледа проблемите при кърменето и начините за тяхното преодоляване. Среща-дискусия ще се проведе с акушерки на болницата, сертифицирани консултанти по кърмене.

Среща на открито в Градската градина на Пловдив ще организират от лечебното заведение на 7 август. Между 10 и 12 часа в рамките на неформалната инициатива консултанти по кърмене към болница „Селена“ ще бъдат на разположение в парка за обсъждане на въпросите, свързани с началото на кърменето, преодоляване на трудностите, кърменето на порасналото бебе, захранването и отбиването. 

Майчината кърма подпомага антивирусната защита на бебето и при наличие на антитела срещу КОВИД-19 в нея, тя може да се окаже предпазна бариера за новороденото и към коронавирусна инфекция. Това твърдение на световни учени е още една причина да се стимулира естественото хранене при малките деца, призовават специалистите от Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив.

Как бебетата лесно да започнат да сучат, какви са предимствата на майчиното мляко пред изкуственото хранене – отговори на тези въпроси и още много индивидуални практически съвети ще получат майките по време на безплатните консултации, които организира Клиниката по АГ. Те ще се извършват на място в лечебното звено между 10.30 и 12.30 часа от акушерките Дора Мрянова, Адела Петрова и Блага Байлова. Започват от понеделник, 2 август, и ще продължат до петък включително в Клиниката по АГ, на 3-ия етаж в Хирургичния блок на бул. „Пещерско шосе“ 66. Телефонът за контакти е 032 602 830.Още от категорията

Смяна на кабели на Централна гара пусна бариерите за 2 часа по възлови булеварди

ЖП авария блокира тази сутрин прелезите на бул. Копривщица и Пещерско шосе, като парализира трафика в час пик. Близо два часа - от 8 до 9,30 автомобилите се оказаха затапени около кръстовищата с прелезите.  Повреда по трасето, а не авария в бариерите на прелезите е причина за затварянете на бариерите при кръстовищата на бул. „Копривщица“ в..

публикувано на 17.09.21 в 16:33

PCR-и опровергаха 4 от 6-те положителни проби на учители с бързи тестове

Шест учители от Пловдив са дали положителен резултат при тестването с бързи антигенни тестове за КОВИД-19, съобщи за Радио Пловдив д-р Галина Дервишева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в РЗИ – Пловдив. Те са насочени да направят PCR тест, като на 4-ма от 6-мата резултатите са отрицателни и за момента те не са..

публикувано на 17.09.21 в 16:04

Започна строителството на новия мост в Първенец

Кметът на община „Родопи” Павел Михайлов направи първа копка на строителството на новия мост над река Върлешница в село Първенец.  Съоръжението е най-пряката връзка между селата от Родопската яка и е удобно за наетите в промишлените зони около Околовръстното шосе на Пловдив. Инвестицията е за близо 1 милион и 400 хиляди лева и беше отпусната по време..

публикувано на 17.09.21 в 15:53

32 деца под карантина заради болни с КОВИД-19 в Пловдивско

157 са новите случаи на COVID-19 в Пловдивска област към днешна дата според данните в Единния информационен портал. Справката на РЗИ – Пловдив сочи, че  14-дневната заболеваемост е 273 на 100 000 души население. Сред новозаразените са двама лекари и медицинска сестра. Заради болно дете от втора група на детска градина под карантина са..

публикувано на 17.09.21 в 14:40

Венцислав Караджов се ядоса на съда, поиска му отвод

Венцислав Караджов, който обжалва доживотната присъда за убийството на двамата си родители, днес поиска отвод на целия съдебен състав от пловдивския Апелативен съд.   По думите му, съставът е предубеден и се придържа към тезата на прокуратурата, без да взема под внимание  доказателства, които според Караджов оборват  обвинението.   Той отново..

обновено на 17.09.21 в 13:20