Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Ковид-19 и програма "Образование"

Цифровата трансформация в образованието, цел на новата програма „Образование“ на ЕС

България ще получи близо 787 млн. евро от ЕС по програма „Образование“ 2021-2027.Проектът на програмата е публикуван за обществено обсъждане до 9 август. Със средства от Европейския социален фонд+ (ЕСФ+) ще се насърчава равният достъп на всички деца и ученици до качествено и приобщаващо образование, с акцент върху уязвимите групи. 

Евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Асим Адемов разказва как ЕС ще подкрепи сектора на цифровото образование: „Това е изключително важен въпрос, защото пандемията разкри много възможности, но и редица пролуки видяхме в дигиталното образование в Европа. Например, много домакинства с ниски доходи, нямат достъп до компютри, на които да учат децата. По данни на ЕК повече от 1 на всеки 5 млади хора в ЕС не успява да постигне основно ниво на цифрови умения. Според плана за дейстие в областта на цифровото образование, ЕК ще започне стратегически диалог с държавите членки по въпросите за въвеждане на цифровото образование, което е изключително важно. Фокусът е насочен към разбиране как обучението от разстояние, онлайн и смесеното обучение да станат ефективни, приобщаващи и ангажиращи до края на 2021 г. Ще се подкрепи свързаността в училищата чрез възможностите за финансиране за достъп до интернет, закупуване на цифрово оборудване, приложения и платформи за електронно обучение. Те са необходими за тази много належаща цифрова транспорфмация. Като за целта ще е необходимо да се развият основни цифрови умения и компетентности в учениците от най-ранна възраст, може би още от детската градина, за да са компютърно грамотни, и да разбират технологиите, и най важонто, което акцентирам, да разпознават дезинформацията, това е сериозен проблем. Както и нещо, на което много държим в ЕП, да има гаранции за равнопоставеност между жени и мъже в обучението и работа в тази област. ЕСФ и неговите параметрите му са ободрени на 8 юни, той ще е с общ бюджет 88 милиарда евро, за периода 2021 до 2027 година, като притоводействие на социално - икономическите ефекти от пандемията, които не са никак малки.“

Кризата с Ковид-19 показа, че е много важно образованието да става все по-хибридно. Проф. д-р Галин Цоков ръководител на катедра "Педагогика и управление на образованието" в ПУ "Паисий Хилендарски" казва: „Това е едно много сериозно предизвикателство пред всички системи, не само пред българската. Едно кризисно образование, което е единственото възможно в условия на пандемия. Българската образователна система успя да се справи на едно много добро ниво, ако сравним с други образователни системи, вкл. и в по-малките училища, особено при второто затваряне, голяма част от тях успяха да учат присъствено. Училището в бъдеще ще бъде все по-хибридно училище, с основни елементи, свързани с дистанционното обучение, обучението в електронна среда, те ще останат и ще се развитат в образователните системи.“

Близо 210 млн. евро от средствата по ЕСФ+ ще бъдат насочени за въвеждане на дуалното образование. Бойка Борисова, директор на Професионалната гимназия по транспорт и строителни технологии разказва: „Дуалната система на образование, и първият випуск за подкрепа на тази форма вече завърши 10 клас, имахме цяла година обучение, което се провеждаше в нашите работилници. Последно учениците започнаха работа в новия серзвиз, който е построен със средства изцяло по този проект. От следващата учебна година вече учениците ще започнат работа в реална работна среда, имама фирма партньор, с която ще се осъществи обучението. Работим наистина, много възможности има, и смятам, че това е правилният път, за да може едно училище да реализира добър прием, както и да изкара на пазара на труда, работници, които са компетентни и можещи.“

Програма „Образование“ 2021-2027 г. ще се съфинансира от ЕСФ+ и от държавния бюджет на Република България. По нея ще се подобри и връзката с пазара на труда, чрез развитие на професионалното обучение.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55