Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шансът за нов кабинет, и за нови избори е 50 на 50 %

Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

Трудна и наситена седмица за политиците, работа през август и очакване на министрите в нов кабинет, който реди ИТН. Срещите и постовете, преговорите и заявките, коментираме с политолога доц. Иво Инджов.

Той смята, че трудно е да се отговори на въпроса, дали ще има нов кабинет, с оглед на непрофесионалното поведение на ИТН, по отношение на комуникацията с потенциалните им партьори, които да подкрепят правителството.

"Също така трябва да се отчетат и изострените отношения между партията на Слави Трифонов и двете т.нар. партии на протеста. Все още има шансове да бъде съставен кабинет, но за целта двете страни между, които възникна голямо напрежение трябва да направят компромиси", посочи доц. Инджов. Той допълни още: "ИТН трябва да са готови да представят министри, състав и структура на кабинета, както ще направят днес, но и да дискутират спорните имена в тази гарнитура, и ако се наложи да оттеглят някои от предложенията. След това партиите на протеста и БСП искат писмени споразумения, и форма на писмено поемане на ангажимент от ИТН, за политики и хора. Трудно е да си представим как една партия, която мисли, че е спечелила джакпота, с 65 депутати и с голямо его на нейния лидер, как ще направи тези компромиси."

"Атаката дойде от страна на Тошко Йорданов и Слави Трифонов срещу двама служебни министри, все едно са министри на ДБ", посочи политологът. Той смята, че не е справедлива подобна атака, защото се очаква Демократична България да даде подкрепа към новия кабинет, но те искат да няма спорни фигури в него. БСП например ги устройва да подкрепят кабинет на ИТН, което пък е много странно, защото Слави Трифонов много остро се изказваше, точно срещу тях.

"Ако Пламен Николов бъде сменен, това би бил голям удар по самочувствието на Слави Трифонов, но ние видяхме, че за да има подкрепа на ДБ, която е възлов фактор в преговорите, с имиджа и експертизата си, то трябва да се правят компомиси. Аз не мога да прогнозирам дали ще бъде сменен, но той според мен не е подходящ за премиер", каза още доц. Иво Инджов. Той уточни, че не стана много ясно какво точно Пламен Николов има предвид - под консенсус с ГЕРБ.

"Като цяло при възникналите конфликти между ИТН и двете партии на протеста, и при големите неясноти около формулата и подкрепата на този кабинет, то прогнозата ми за съставяне на правителство, или да се отиде на нови предсрочни избори, вероятността е 50 на 50 %", заключи политологът.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Нулевата ставка ДДС за хляба трябва да бъде запазена

"Професионалната етика изисква да кажа, че няма козуначено изделие, което да има себестойност 200 лв. Но нсе пак, търсенето определя предлагането. Не зная какви очаквания имат купувачите, които ще отделят 200 лв за козунак, но те едва ли ще вкусят нещо изключителнно, защото козунакът е изделие, което има много ясен състав. В резултат на спазването му,..

публикувано на 26.04.24 в 16:03

Големият въпрос на тези избори е знаем ли накъде отиваме

Това, което ентусиазира избирателите обикновено са две противоположни състояния - разочарование и гняв или пък надежда . За разлика от предишни периоди, в които сме били свидетели и на двете, то днес българите е на кръстопътно състояние - гледат с недоверие, страх, скептицизъм и описват собственото си отношение към дистанциране, определи социологът от..

публикувано на 26.04.24 в 11:04

Ден на отворените врати в Арменското училище

Основно училище „Виктория и Крикор Тютюнджян” се намира в сърцето на Стария Пловдив сред китната зеленина на хълма Небет тепе. Арменското училище както обичат да го наричат пловдивчани  има 190-годишна традиция на добро образование и възпитание, в него се обучават деца от 1-ви до 7-ми клас както с арменски, така и с български произход. През настоящата..

публикувано на 25.04.24 в 17:30
Надя Василева, председател на БКЗ

Най-много служители в Пловдив се търсят в IT сектора

Работодателите в Пловдив прогнозират, че компаниите в региона, които ще назначават хора в следващите шест месеца, са с 11% повече от тези, които възнамеряват да съкращават работници. Това коментира в предаването "Ден след ден" на Радио Пловдив председателят на Българската конфедерация по заетостта (БКЗ) Надя Василева. Конфедерацията е публикувала..

публикувано на 25.04.24 в 16:33
Мира Радева

Опозицията доказа сила със свалянето на Росен Желязков

Свалянето на Росен Желязков от председателското място в НС от практическа гледна точка няма никаква стойност, тъй като депутатите излизат във ваканция до предсрочните избори. Смисълът беше да се докаже силата на парламентарната опозиция. Това коментира социологът доц. Мира Радева. Тя добави, че според нея партиите, които се обединиха..

публикувано на 25.04.24 в 15:55