Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуализираха бюджета на Пловдив с 2.7 млн. лева


Общинският съвет прие изменение на бюджета на общината за тази година. От името на съветниците от БСП Добромира Тошева обяви подкрепа за промените. 

2,7 милиона лева, с които се променя финансовият план, само се пренасочват към други дейности-сред които ремонт на детски градини. Това са дейности, които изцяло подкрепяме, добави тя.

След дебати бе прието предложението на Костадин Георгиев от „Кауза Пловдив“ Обс да даде разрешение на КОЦ Пловдив да купи нов линеен ускорител за лъчелечение за до 6 милиона лева, както и да се отпуснат допълнителни средства за строителни работи за разполагането на новата апаратура. Той се базира на искане на управителя на КОЦ Пловдив Тихомир Дерменджиев.

Йордан Иванов от ДБ обаче репликира, че в решението от 28.11.2020 г. на ОБс за до 5 милиона лева по това искане е включена и стойността на строително-монтажните работи. Той нарече лъжа твърдението, че е направено пазарно проучване за цената на апаратурата. Получена е само 1 оферта, каза той и припомни други две предложения от фирми за малко над 4 и за 5 милиона лева.

Ако не вземем това решение сега, можем да пропуснем евтиното финансиране от Фонда за градско развитие, който покрива две трети от цената на ускорителя. Ако сега реботещият ускорител спре, ние спираме работа въобще, каза д-р Дерменджиев.

Прието бе също 200 000 лева допълнително да отидат за капиталовата програма на район „Централен“ и 100 000 лева за „Тракия“. С допълнителни 49 000 лева ще де ремонтира покривът на ОУ“Димитър Талев“, близо 39 000 лева ще отидат за проект на парк в район „Южен“.

Съветницита гласуваха и състава на обществен съвет, който ще контролира изразходването на средствата по заема за инфраструктурни проекти. 

В него влизат Пламен Иванов от Камарата на строителите, журналистите Диана Бикова и Ивайло Дернев, както и съветниците Добромира Тошева, Цветелин Цоневски, Владимир Кисьов, Добромира Костова, Ангел Славов и Георги Колев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Пловдивският митрополит Николай

Митрополит Николай не желае да бъде избран за патриарх

Пловдивският митрополит Николай обяви, че няма да приеме да бъде включен като кандидат за патриаршеския престол. Като основен аргумент за решението си Николай Пловдивски изтъква, че не може да допусне неприязънта към него, която по думите му е "нагнетявана системно и методично през всичките години на моето служение, днес да става причина за..

обновено на 19.03.24 в 09:46

2,9% е безработицата в Пловдивска област за миналата година

Безработицата в Пловдивска област за 2023 г. се е увеличила с 0,3 процента спрямо предходната година – съобщават от Териториалното статистическо бюро. Безработните в областта наброяват 8600 души, от които 5400 са мъже и 3200 – жени. Общият дял на безработицата за областта през миналата година достига 2,9 процента.

публикувано на 19.03.24 в 09:42

Мъж загина при пожар на каравана край хижа "Здравец"

65-годишен мъж е загинал при пожар на пътя за местността Копривките , съобщиха от Пожарната служба в Пловдив. В оперативния център на пожарната в Пловдив е получен сигнал за каравана, която гори в близост до хижа „Здравец“, на пътя за Копривките. Огънят е обхванал освен караваната, също дървета и храсти в близост до нея. На място са..

публикувано на 19.03.24 в 07:52

Пожар изпепели 2 къщи в ромската махала на Смолян, няма пострадали

Пожар изпепели 2 къщи в ромската махала на смолянския квартал "Устово". Няма информация за жертви и пострадали. Пристигналите на място пожарникари са успели да потушат огъня. Изгорелите къщи са били обитавани от 7 души, включително 3 деца. Те са настанени при свои роднини в махалата.  Предполага се, че причината за пожара е късо..

публикувано на 19.03.24 в 07:07

Край Смолян се провежда военно учение "Родопи 24"

Над 350 военнослужещи от три формирования ще участват в съвместна подготовка "Родопи - 24", която започва от днес 19 до 28 март в района на гарнизон Смолян. Темата на съвместната подготовка е "Действия на алпийски формирования в планинско-гориста местност в зимни условия". Целта е да се подобри оперативната съвместимост с формированията на..

публикувано на 19.03.24 в 06:36