Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуализираха бюджета на Пловдив с 2.7 млн. лева


Общинският съвет прие изменение на бюджета на общината за тази година. От името на съветниците от БСП Добромира Тошева обяви подкрепа за промените. 

2,7 милиона лева, с които се променя финансовият план, само се пренасочват към други дейности-сред които ремонт на детски градини. Това са дейности, които изцяло подкрепяме, добави тя.

След дебати бе прието предложението на Костадин Георгиев от „Кауза Пловдив“ Обс да даде разрешение на КОЦ Пловдив да купи нов линеен ускорител за лъчелечение за до 6 милиона лева, както и да се отпуснат допълнителни средства за строителни работи за разполагането на новата апаратура. Той се базира на искане на управителя на КОЦ Пловдив Тихомир Дерменджиев.

Йордан Иванов от ДБ обаче репликира, че в решението от 28.11.2020 г. на ОБс за до 5 милиона лева по това искане е включена и стойността на строително-монтажните работи. Той нарече лъжа твърдението, че е направено пазарно проучване за цената на апаратурата. Получена е само 1 оферта, каза той и припомни други две предложения от фирми за малко над 4 и за 5 милиона лева.

Ако не вземем това решение сега, можем да пропуснем евтиното финансиране от Фонда за градско развитие, който покрива две трети от цената на ускорителя. Ако сега реботещият ускорител спре, ние спираме работа въобще, каза д-р Дерменджиев.

Прието бе също 200 000 лева допълнително да отидат за капиталовата програма на район „Централен“ и 100 000 лева за „Тракия“. С допълнителни 49 000 лева ще де ремонтира покривът на ОУ“Димитър Талев“, близо 39 000 лева ще отидат за проект на парк в район „Южен“.

Съветницита гласуваха и състава на обществен съвет, който ще контролира изразходването на средствата по заема за инфраструктурни проекти. 

В него влизат Пламен Иванов от Камарата на строителите, журналистите Диана Бикова и Ивайло Дернев, както и съветниците Добромира Тошева, Цветелин Цоневски, Владимир Кисьов, Добромира Костова, Ангел Славов и Георги Колев.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Започва Международният фолклорен фестивал в Пловдив

28-то издание на Международния фолклорен фестивал  стартира в Пловдив. В рамките на пет вечери на сцената на Античния театър ще се представят фолклорни състави и ансамбли от Казахстан, Латвия, Молдова, Сърбия, Унгария и Грузия. Домакини от българска страна са Фолклорен ансамбъл „Тракия“ - Пловдив, Представителен  ансамбъл „Марица“ при СУ..

публикувано на 29.07.24 в 07:05

Опасно горещо време в 21 области на страната

Жълт код за опасно горещо време е обявен за 21 области на страната за 29 юли, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Предупреждението е в сила за областите Благоевград, Велико Търново, Видин, Враца, Габрово, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Разград, Русе, Сливен, Смолян, Стара Загора,..

публикувано на 29.07.24 в 06:55

Двама полицаи пострадаха при размирици преди мача "Ботев" - "Локомотив"

Двама полицаи са пострадали при овладяване на размирици между агитките преди началото на футболната среща между "Ботев" и "Локомотив" в Пловдив, предаде БНТ. Запалянковците са хвърляли камъни, факли и бомбички. Бързата намеса на Жандармерията е предотвратила ексцесии между двете агитки. Заради футболната среща бяха обявени и  промени в движението по..

публикувано на 28.07.24 в 21:34

Арестуваха 30-годишен скитник за пожара на Гребната база

30-годишен мъж бе задържан за предизвикан пожар в района на Гребната база в Пловдив.  От полицията уточниха, че минути след 16 ч. вчера във Второ РУ е постъпила информация, че горят тревни площи и дървесна растителност до гребния канал. Огънят незабавно е локализиран и потушен от екип на пожарната.  Голям пожар лумна до Гребната база При..

обновено на 28.07.24 в 18:58

Пожар погълна 4 постройки и къща в Костандово

Пожар изпепели покривите на 2 къщи, както и 3 селскостопански постройки в град Костандово днес следобед. "Къщите са обитаеми, едната е двуетажна, а другата постройка е лятна кухня към едноетажна къща. Слава Богу, няма пострадали хора. Семействата, които живеят в къщите, ще бъдат настанени при роднини и близки", каза пред Радио Пловдив кметът на..

публикувано на 28.07.24 в 18:46