Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Започна последният етап от разкопките на Небет тепе

В Пловдив археолози започнаха последния етап от разкопките на върха на Небет тепе, където пластовете история отвеждат до дълбока древност, още през пети век преди Христа до Османския период. Проучва се югозападната част на обекта.

Той е част от големия проект  „По крепостните стени на Филипопол” , който включва и Източната порта, но там работата е вече на ниво реставрация. Повече от  8 милиона лева ще бъдат вложени за социализацията на тези археологически паметници, като над 6 милиона е  безвъзмездното  финансиране от оперативната програма „Региони в растеж”.

Преди година, когато стана ясно, че община Пловдив  е успяла най-после да спечели финансиране за проекта , заместник-кметът с ресор "Култура, археология и туризъм" Пламен Панов  подчерта, че съхранението на  Небет тепе е отговорност към бъдещите поколения, а това е „актът за раждане на Пловдив", по думите му. 

„Да се разхождаш  между скалите на върха,  да стъпваш по останките от градежите и да разглеждаш отвисоко сърцето на древния град  е наистина уникално усещане“, разказа  ръководителят на разкопките София Христева. Тя още като ученичка в близката хуманитарна гимназия била запленена от това място.

София Христева припомня, че проучвания на района е имало и през 2016 .

"Сега трябва да проучим една полщ от 80 кв.м. , където се надявам да доразкрием една късно антична сграда, която е регистрирана още през 2017 година при проучвания", посочи Христева.

" За разлика от другите тепета, това е било в рамките на града през цялото време, тук е кипял живот. А Небет тепе означва Стражеви хълм, тъй като тук е била цитаделата на средновековния Филипопол", каза Камен Станев , който е от Кирило - методиевския  научен център към БАН и също отдавна проучва обекта. 

Камен Станев посочи още, че по време на обществените обсъждания на проекта е надделяло становището археологията на Небет тепе  да бъде експонирана, а не надграждана и по възможност да бъдат адекватно представени градежите от различните епохи, без никаква бутафория. Предвижда се да има осветление,  мecтa зa oтдиx и туристически център.

Още по темата в звуковия файл.

Още от категорията

"Двубой" и "Плач на ангел" на "Сцена на кръстопът"

Два спектакъла на Народен театър „Иван Вазов“  се представят пред публиката в рамките на Есенния театрален фестивал „Сцена на кръстопът“.  Класиката „Двубой“ от патрона на театъра с режисьор Мариус Куркински ще бъде игран от 19 ч. в Голямата зала на Пловдивската драма. Участват Пламен Димов, Албена Колева, Аня Пенчева, Ева Данаилова и др. В..

публикувано на 19.09.21 в 08:41

"Пътя към върха" на Бунарджика обединява класика, поп и джаз

Второтоиздание на „Пътя към върха“ ще се проведе под мотото "BRASS ON THE HILL" на Хълма на освободителите (Бунарджика). Куратор на програмата и тази година е екипът на Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ в сътрудничество с отдел  „Култура, археология и културно наследство“ към Община Пловдив Над 50 изпълнители ще се..

публикувано на 19.09.21 в 08:31

„Алтер его” посвещава брой 200 на Марин Бодаков

Юбилейният брой 200 ще посветим на Марин Бодаков, който ни напусна на 8-ми септември. Ще излъчим фрагменти от неговото гостуване при нас през 2019-та година. Ще звучат стихове от него и за него. А сатиричното “Аз” на водещия, Краю Петровски, в това конкретно издание ще бъде пуснат(о) в гарнизонна отпуска с преспиване. “So it goes” т.е...

обновено на 18.09.21 в 11:06

Владимир Зарев в "Срещите" тази събота

Тази събота в „Срещи-те” с писателя Владимир Зарев си говорим за властта; за копнежа ни да властваме...Инстинкт ли е потребността ни за власт?  И вярно ли е, че отначало властта променя човека и го прави удобен за себе си, а сетне човекът я променя и я прави удобна за себе си?. Слушайте, интересно е.  В събота от 9 часа!

обновено на 18.09.21 в 09:13

Сцена на кръстопът: "Бесове" и "Мъжка задушница" в събота

Есенният театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ продължава  със спектакъла на Театрална работилница „Сфумато“ „Бесове“ по Фьодор Достоевски.  Достоевистите наричат „Бесове“ „обезглавения роман“, заради орязаната непубликувана глава „У Тихон“, която е в епицентъра на спектакъла под режисурата на Иван Добчев. А в Камерна зала от 19.30 е..

публикувано на 18.09.21 в 08:09