Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна последният етап от разкопките на Небет тепе

В Пловдив археолози започнаха последния етап от разкопките на върха на Небет тепе, където пластовете история отвеждат до дълбока древност, още през пети век преди Христа до Османския период. Проучва се югозападната част на обекта.

Той е част от големия проект  „По крепостните стени на Филипопол” , който включва и Източната порта, но там работата е вече на ниво реставрация. Повече от  8 милиона лева ще бъдат вложени за социализацията на тези археологически паметници, като над 6 милиона е  безвъзмездното  финансиране от оперативната програма „Региони в растеж”.

Преди година, когато стана ясно, че община Пловдив  е успяла най-после да спечели финансиране за проекта , заместник-кметът с ресор "Култура, археология и туризъм" Пламен Панов  подчерта, че съхранението на  Небет тепе е отговорност към бъдещите поколения, а това е „актът за раждане на Пловдив", по думите му. 

„Да се разхождаш  между скалите на върха,  да стъпваш по останките от градежите и да разглеждаш отвисоко сърцето на древния град  е наистина уникално усещане“, разказа  ръководителят на разкопките София Христева. Тя още като ученичка в близката хуманитарна гимназия била запленена от това място.

София Христева припомня, че проучвания на района е имало и през 2016 .

"Сега трябва да проучим една полщ от 80 кв.м. , където се надявам да доразкрием една късно антична сграда, която е регистрирана още през 2017 година при проучвания", посочи Христева.

" За разлика от другите тепета, това е било в рамките на града през цялото време, тук е кипял живот. А Небет тепе означва Стражеви хълм, тъй като тук е била цитаделата на средновековния Филипопол", каза Камен Станев , който е от Кирило - методиевския  научен център към БАН и също отдавна проучва обекта. 

Камен Станев посочи още, че по време на обществените обсъждания на проекта е надделяло становището археологията на Небет тепе  да бъде експонирана, а не надграждана и по възможност да бъдат адекватно представени градежите от различните епохи, без никаква бутафория. Предвижда се да има осветление,  мecтa зa oтдиx и туристически център.

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Проф. Пимпирев гостува на Природонаучния музей

Среща с проф. Христо Пимпирев и екипа на втората полярна мисия на българския военно-изследователски кораб „Св.св. Кирил и Методий“ организира Регионалният природонаучен музей - Пловдив в зала „Планетариум“. Припомняме, че през февруари в Природонаучния музей бяха открити новата експозиция „Полюси“ и първият по рода си „Леден фестивал“,..

публикувано на 25.04.24 в 06:23

Над 450 изпълнители участват в конкурса "15 лалета" в Хисаря

Повече от 450 изпълнители, възпитаници на 64 музикални школи от 31 населени места, ще участват в Националния младежки конкурс за поп и рок музика "Петнадесет лалета".  Дванадесетото издание на конкурса ще се проведе от днес до неделя на сцената на Народно читалище „Иван Вазов 1904“ в Хисаря, съобщи музикалният директор на форума Иван Димов...

публикувано на 25.04.24 в 06:17

Светлина Стоянова идва в Пловдив с постановката "Севилския бръснар"

Оперната прима Светлина Стоянова се завръща в България за участие в постановката „Севилския бръснар“ на Росини на Държавна опера – Пловдив в Дом на културата „Борис Христов“. Младото сопрано със стремителна международна кариера в едни от най-реномираните оперни театри като Ла Скала-Милано, Виенската Щатсопера, Операта в Хамбург, Операта в..

публикувано на 25.04.24 в 06:13

Академичен народен хор с концерт в село Горнослав

Академичен народен хор при АМТИИ "Проф.Асен Диамандиев", ще изнесе концерт в с. Горнослав. Концертът е част от инициативата "Малките добри дела" и ще се проведе в събота, на Лазаровден. В разговора ни, диригента Николай Гурбанов, разказва за събитието и за последните успехи на Академичния хор, който през февруари 2024г. проведе тридневно турне в..

публикувано на 24.04.24 в 14:22
Така ще изглежда бъдещият храм

Марино поле поде кампания за строителство на православен храм

Жители на карловското село Марино поле започнаха кампания за изграждането на православен параклис. В селището никога не е имало храм, разказа пред Радио Пловдив общинската съветничка д-р Татяна Пелева, която е сред инициаторите. Мястото, на което ще бъде построен параклисът "Св. пророк Даниил", бе осветено през октомври 2023 година. Очаква се на..

публикувано на 24.04.24 в 14:03