Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започна последният етап от разкопките на Небет тепе

В Пловдив археолози започнаха последния етап от разкопките на върха на Небет тепе, където пластовете история отвеждат до дълбока древност, още през пети век преди Христа до Османския период. Проучва се югозападната част на обекта.

Той е част от големия проект  „По крепостните стени на Филипопол” , който включва и Източната порта, но там работата е вече на ниво реставрация. Повече от  8 милиона лева ще бъдат вложени за социализацията на тези археологически паметници, като над 6 милиона е  безвъзмездното  финансиране от оперативната програма „Региони в растеж”.

Преди година, когато стана ясно, че община Пловдив  е успяла най-после да спечели финансиране за проекта , заместник-кметът с ресор "Култура, археология и туризъм" Пламен Панов  подчерта, че съхранението на  Небет тепе е отговорност към бъдещите поколения, а това е „актът за раждане на Пловдив", по думите му. 

„Да се разхождаш  между скалите на върха,  да стъпваш по останките от градежите и да разглеждаш отвисоко сърцето на древния град  е наистина уникално усещане“, разказа  ръководителят на разкопките София Христева. Тя още като ученичка в близката хуманитарна гимназия била запленена от това място.

София Христева припомня, че проучвания на района е имало и през 2016 .

"Сега трябва да проучим една полщ от 80 кв.м. , където се надявам да доразкрием една късно антична сграда, която е регистрирана още през 2017 година при проучвания", посочи Христева.

" За разлика от другите тепета, това е било в рамките на града през цялото време, тук е кипял живот. А Небет тепе означва Стражеви хълм, тъй като тук е била цитаделата на средновековния Филипопол", каза Камен Станев , който е от Кирило - методиевския  научен център към БАН и също отдавна проучва обекта. 

Камен Станев посочи още, че по време на обществените обсъждания на проекта е надделяло становището археологията на Небет тепе  да бъде експонирана, а не надграждана и по възможност да бъдат адекватно представени градежите от различните епохи, без никаква бутафория. Предвижда се да има осветление,  мecтa зa oтдиx и туристически център.

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31

Карлово показва шедьоври Никола Танев

Художествената галерия в Карлово показва 16 шедьовъра на Никола Танев по повод рождения ден на Левски и празника на града 18 юли. Сред картините, съхранявани във фонда на галерията, има рисунки – смесена техника и платна с маслени бои, изобразяващи карловски улици и пейзажи от 20-те и 30-те години на ХХ век. Експозицията „С четка и..

публикувано на 11.07.24 в 10:24

В Смолян започва документалният фестивал "Родопи филм фест"

В Смолян днес стартира четвъртото издание на Международния документален фестивал „Родопи филм фест“. В продължение на 4 дни зрителите ще могат да видят общо 36 филма от България, САЩ, Сърбия, Полша, Тунис, Португалия, Аржентина и други страни. Основен акцент на фестивала тази година е поставен върху музикалните филми, като мотото е „Слушай..

публикувано на 11.07.24 в 08:49

Христо Тотев се завръща в Пловдив с изложбата "Махалото"

Арт клуб и галерия "Савов " открива ретроспективна изложба " Махалото" на художника Христо Тотев .  В експозицията са включени рисунки, графики и живописни платна от различни периоди в творчеството на живеещия в Сливен художник. "Обичам Пловдив, тук имам приятели художници и не само. Тук съм живял близо 20 години, любимо място ми е..

публикувано на 11.07.24 в 08:10

"Времето на алафрангата" гостува в Смолянския музей

Регионален етнографски музей – Пловдив гостува на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян с една забележителна изложба. „ Времето на алафрангата “ e интересен поглед към възрожденската действителност в един многовековен и многоетничен интеркултурен град като Пловдив, който и в миналото, и днес винаги е бил част от Европа. Алафрангата е разказ, пренасящ във времето..

публикувано на 10.07.24 в 14:13