Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекратиха гасенето от въздуха на пожара в горите над Розино

| обновено на 03.08.21 в 16:03
Снимка: Радио Пловдив

Хеликоптерът за гасене на пожари вече е спрял да облита района на огнището над карловското село Розино, където от вчера бушува голям горски пожар. 

Гасенето от въздуха засега е преустановено, тъй като  обстановката там рязко се е видоизменила и вертолетът вече не е ефективен, съобщи началникът на Аварийно-спасителния отряд на пловдивската пожарна, главен инспектор Димитър Бришимов.

"Обстановката е все още неясна. Пожарът вече отвсякъде е заграден с просека и отделен, но има много голяма вероятност вътре в самия него да се развие "върхов пожар" в боровата корона и да прескочи отново, независимо от загражденията. Тази опасност е реална до вечерта. Ако дотогава не се случи, нещата ще бъдат овладени. Огънят все още избива тук-там в огнището и се опитва да се "изкачва" по боровете и ние само го пазим. Но, вдигне ли "върхов"  пожар - ще ни прескочи. Затова казвам, че обстановката е неясна" - обясни ситуацията Димитър Бришимов. 

Повече от 24 часа вече продължава борбата на пожарникарите с  пламъците, обхванали няколко големи огнища в региона, на площ от над 6 500 декара. Изгорели са горски и полски насаждения, бяха застрашени и населени места. 

От сутринта  в горите над  Розино са и близо 60 военни и техника от 61-ва Стрямска механизирана бригада. Силният вятър и високите температури затрудняват гасенето, а ситуацията е допълнително усложнена заради практическата непроходимост на планинския район. 

Битката за спасяването на самото село е успешна, но проблемът не е ликвидиран, заяви кметът на община Карлово Емил Кабаиванов. 

Като вероятна причина за възникването на пожара, който тръгна от гарата в Розино, кметът Кабаиванов посочи искра от преминаващ в района влак.  

Пловдивски пожарникари, военнослужещи, лесничеи и доброволци гасиха през денонощието  големи пожари в района на Централен Балкан,  Стамболийски, Първенец и околните селища.

До късно след полунощ  горяха  пламнали треви  и растителност край с. Първенец, в подножието на Пловдив.  Спасени бяха сгради, животни, фураж и повече от 13 автомобила. Пламна и овощна градина  край Стамболийски, загасена едва тази сутрин. Борбата с пожарите продължава и в момента.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Откриват късноантична сграда "Ирини“ в подлез "Археологически"

В Международния ден за опазване на паметниците на културата в Пловдив официално ще бъде открита късноантична сграда "Ирини“, която се намира в подлез „Археологически“ и е част от сериен обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“.   Заедно с това ще бъде отбелязана  и третата годишнина на..

обновено на 18.04.24 в 16:31

Градска, Дондукова или "Иван Вазов" е обновената градина в Пловдив?

Няма документи, в които официално градината да е наречена Дондукова, каза Петко Георгиев от НБ "Иван Вазов" и уточни, че при тях се пази единствената карта, която показва Градската градина от първите й години на създаването.  "Градината се нарича Дондукова от близо 30 години насам.", каза Георгиев, който е завеждащ на "Специални сбирки" в НБ. Той..

обновено на 18.04.24 в 16:31

Затвор заплашва отново адвокат Елдъров, този път за укрити данъци

Нова присъда и затвор заплашват известния с криминалното си досие адвокат Владимир Елдъров след като Окръжна прокуратура – Пловдив отново го предава на съд, този път за укрити данъци.   В този случай Елдъров умишлено не е декларирал крупни суми от адвокатски хонорари по дела за обезщетения на пострадали от катастрофи и техни близки. Той е укрил..

публикувано на 18.04.24 в 16:30

В Пловдив започва дело за крупна измама с пенсионни вноски

В Пловдивския районен съд започва делото за крупна измама с вноски за пенсия, с което са излъгани 11 души с почти 76 000 лв. Подсъдими отново са известните  Александрина Георгиева и мъжът и Лазар Лазаров.  Те бяха съдени в друг процес, за източването на осигурителната система чрез подправяне на пенсионни документи за над 230 хиляди лева.   Бившата..

обновено на 18.04.24 в 14:44

Спецакция в Пазарджик разкри авторите на 16 престъпления

Множество разкрити престъпления, проверки по пътищата, търговски обекти, питейни заведения и други резултати отчита пазарджишката дирекция на МВР в рамките на месечната специализирана операция за противодействие на престъпността.  Тя е проведена на територията на целия регион, в околните общини и малките населени места.  Установени са извършителите..

публикувано на 18.04.24 в 13:33