Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Внезапно почина филологът доц. Атанас Бучков

Снимка: архив БНР

Внезапно почина доц. д-р Атанас Бучков, на 72 години, съобщиха от ПУ "Паисий Хилендарски".

"Добродетелен човек и приятел, доцент Атанас Бучков е сред паметните филолози на Пловдивския университет. Личността и делото му ще останат завинаги в сърцата ни! Дълбок поклон пред светлата му памет!", пишат в скръбната вест колегите му от Катедра "Българска литература и теория на литературата".

В университетското си битие доц. д-р Атанас Бучков (1949 – 2021 г.) се налага като изследовател с влечение към теоретично осмисляне на явленията, принципно обвързани с изискването за хуманистична ангажираност на художествените послания. Рнните му книги „Литературнокритически фрагменти“, „Емилиян Станев и проблемът за кризата на авторството“, „Критически залисии от вчера и днес“ го представят като задълбочен научен тълкувател. В зрялата си научна възраст доц. д-р Атанас Бучков създава изследвания, които доказват и утвърждават значимостта му като учен и оригинален интерпретатор.

Дългогодишният ръководител на Катедра „Българска литература и теория на литературата“ се проявява като достоен учен и човек, загрижен за израстването на поколения преподаватели от Филологическия факултет.

Неговата емпатийна колегиалност и отзивчивост са в основата на преподавателския му авторитет. Всеки колега, който се е обърнал към него за помощк и съдействие, винаги е получавал всеотдайна подкрепа и искрено човешко съпричастие.

Заслугите му за усвояването на научния и моралния дух на големия литературовед Михаил Бахтин са сред литературоведските му постижения.

Добродетелен човек и приятел, доц. д-р Атанас Бучков е сред паметните филолози на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. Личността и делото му ще останат завинаги в сърцата ни!

Дълбок поклон пред светлата му памет!

Опелото ще се състои на 05.08.2021 г. от 12.00 часа в църквата на Централни гробища.


Още от категорията

Преге - предаване за света на книгите, 14 - 20 май

В предаването за книги на Радио Пловдив на 14 .05. 2022г. бяха представени следните заглавия: Рубрика „Напълно непознати“ Димитър Мантов. Родолюбецът. 200 стр., ок. 4А, Хермес, 2022. Антонио Итурбе. Принцът на небесата. 494 стр., ок. 5А, Изток-Запад, 2022. Марко Балцано. Като се върна. 220 стр., ок. 4А, Lemur, 2020...

публикувано на 16.05.22 в 12:21

В Пловдив започват празниците на древното сценично изкуство

С Фотоизложба „Балкански театър на сенките – пътят до Пловдив“ започват празниците на древното сценично изкуство, което е в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Изложбата на пана в Цар Симеоновата градина представя началото, историята и развитието на уникалния, запазен единствено на Балканите, Театър на сенките. Той е..

обновено на 16.05.22 в 10:18

В "Срещите" за новите богове на модерността

Тази събота в "Срещите" социалният антрополог Харалан Александров и поетът Николай Милчев разсъждават - как така стана, че Фейсбук и Гугъл са новите богове на човечеството от 21 век, а екранът - тяхната икона. Що за явление е тази, от една страна неудържима екстровертност, а от друга - неистово взиране в себе си?  Слушайте от 9 часа в събота, ще..

обновено на 14.05.22 в 08:18

"Свързан" на Деян Георгиев със световна премиера в Пловдив

Деян Георгиев ще представи световната премиера на соловия си спектакъл „Свързан“ в  Драматичен театър Пловдив. Новият проект на българския актьор, танцьор и хореограф, е копродукция на фестивала за съвременен танц ONE DANCE WEEK – част от програма „Наследство“ на Пловдив 2019 -  Европейска столица на културата и сцена ДЕРИДА.  В него се преплитат..

публикувано на 14.05.22 в 07:50

Юбилейно издание на 6Fest в Пловдив

На 14 май в Пловдив започва юбилейният десети Фестивал за улични изкуства 6Fest, който ще продължи до 29 май. Изданието е  част от официалната програма на Пловдив - Европейска столица на културата. 6Fest Х се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура” и Общинска фондация “Пловдив 2019”. Партньор на фестивала e Община..

обновено на 13.05.22 в 16:57