Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Само 15 на сто от месото, плодовете и зеленчуците се произвеждат у нас

Красимир Кумчев
Снимка: БГНЕС

Земеделският производител Красимир Кумчев е партньор по проекта "Поземлени отношения и европейска политика: синергия и перспективи за българското земеделие" /ПОЗЕСИН/, който беше представен в столицата.

Предмет на специален изследователски интерес е неговото предложение за изсветляване на производството в отрасъла с осигуряване на равнопоставеност при подпомагането с цел производство на храна, а не самоцелно следване на субсидиите.

 По думите на Кунчев през изминалите две години в рамките на проекта е имало много срещи, а целта на проекта е да  се направят препоръки към административните органи на държавата как да се прилагат политиките – съчетаване на европейската политика и националните предпоставки.

„Храната е от първостепенно значение за всеки жив организъм. Важно е в каква насока ще тръгне нашето земеделие. За никого не е тайна, че през последните 30 години нашето земеделие потъва. Българинът консумира само 15 на сто от плодовете, зеленчуците и месото, които са произведени у нас. Трябва да се търсят начини и форми на организация чрез ефективно използване на земята, този проблем да  бъде решаван, защото продоволственият проблем е част от националната сигурност на всяка една държава, коментира Кумчев в интервю за програма "Точно днес".

Той има  разработена методика за индивидуално изчисляване на субсидиите за земеделския производител, която може да бъде част от решаването на проблема  в селското стопанство у нас. Методиката се основава на това субсидиите да се дават не на декар, не на брой животни и т.н., а за произведена и продадена продукция.

Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Проектът ПОЗЕСИН се осъществява с финансовата подкрепа на Фонд научни изследвания, договор КП-06-Н35/2 от 18.12.2019 г. Водеща организация при изпълнението на проекта е Институтът по аграрна икономика /ИАИ/ към Селскостопанската академия, с партньори от Аграрния университет в Пловдив и Икономическия университет във Варна. Изследователският колектив включва учени с интердисциплинарна експертиза от ИАИ и партньорските университети.  Познаването на сложните механизми, които движат икономиката и нейната роля за състоянието на социално-икономическата система на обществото, приложени към селското стопанство, рамкират предметния спектър за анализ на поземлените отношения и фокусират значението на земеползването и земевладеенето за крайните икономически резултати в отрасъл селско стопанство. Това е сложната рамка, в центъра на която е позициониран факторът земя. В проект ПОЗЕСИН изследването е насочено към разкриване на синергийни възможности за потенциални ползи от съчетаването на общностната земеделска политика, националните социокултурни специфики и социално-икономическите предпоставки. 


Още от категорията

Кирил Петков: Аз ще водя листата в Пловдив, очакваме 30% подкрепа

"За мен Пловдив е един много хубав град и както казваше баба ми "Не е важно от къде си, а откъде си родом", а аз съм родом от Пловдив, каза Кирил Петков при първото си посещение в града като лидер на "Продължаваме промяната".  Освен това Пловдив е модел на проспериращ български град и това е допълнителна мотивацията за решението ми, допълни той..

публикувано на 23.09.21 в 16:07
Петър Славов

"Продължаваме промяната" ще помогне за новото мнозинство

Есента дойде, проблемите останаха, а разговорите отново са за избори и за пари. Как се раждат новите партийни проекти, по кои от целите им си заслужава да се поспори, за какво "продължаваме промяната". Въпросите ни са към политика и юрист  Петър Славов , Демократична България. Винтервю за Радио Пловдив Славов даде оценка за работата на миналите два..

обновено на 23.09.21 в 10:32

Археолози и спелеолози проучват пещера "Чая" до Чепеларе

През тази седмица започнаха археологическите проучвания на пещера  „Чая“ до град  Чепеларе . Финансирането на начинанието е осигурено от община Чепеларе по програмата за туризма за  2021г., приета на заседание на консултативен съвет по въпросите за туризма в Общината. Проучването се осъществява под ръководството на доц. Костадин..

публикувано на 23.09.21 в 09:52

Математическата гимназия в Пловдив става на 50 години

Математическата гимназия в Пловдив става на 50 години. Повече за празниците през новата учебна година, идеите за конкурси и албум, от интервюто с директора  Веселина Карапеева , която разказва как започва издирването на 70-те ученици от стената на славата. Карапаева каза, че до края на месеца ще открият и ще заработи STEM център в гимназията. Той..

публикувано на 23.09.21 в 07:38

В Смолян се провеждат дни на нулевоенергийните сгради

Дни на нулевоенергийните сгради се провеждат в Смолян от днес до 25 септември. Те са инициатива на Камарата на строителите в България и Центъра за енергийна ефективност.  Програмата на дните предлага поглед върху успешните практики и технологичните иновации за проектиране и строителство на почти нулевоенергийни сгради от Европа и България,..

публикувано на 23.09.21 в 06:26