Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният премиер пристигна в Старосел, обеща държавата да помогне

Прокуратурата разследва причините за пожара

| обновено на 05.08.21 в 19:22
4
Снимка: Радио Пловдив, Димитър Владимиров

Държавата ще направи всичко възможно да помогне на хората, изгубили къщите си от пожара в Старосел. Това заяви при посещението си в хисарското село с частично бедствено положение и срещи с потърпевшите служебният премиер Стефан Янев.  

По думите му ситуацията е притеснителна и ще се използват всички възможни начини за оказването на помощ. "За подпомагането ще бъде използван Фондът за бедствия и аварии, както и възможностите на държавата, свързани с различни програми. Всичко това ще бъде по правилата", увери Стефан Янев. Той допълни, че за справяне със стреса, който преживяват хората заради изгорелите им домове ще бъдат изпратени психолози от Военномедицинска академия. Още вчера на място се отзоваха и псхолози от пловдивската организация на БЧК. 

Кметът на Хисаря Пенка Ганева уточни, че в съседното село Кръстевич няма пострадали къщи, с изключение на  базата на хижа "Бунтовна". Очаква се решение на проблема с безводието. 

В гората  над Старосел и тази нощ ще дежурят лесничеи и пожарникари, за да не се стигне до повторно възпламеняване. Директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов отбеляза, че ще има ротация на дежурните екипи огнеборци. 

Междувременно районната прокуратура в Пловдив започна разследване на причините за пожара в Старосел. До момента по делото е извършен оглед на място, разпитват се свидетели и ще бъде назначена пожаро-техническа експертиза.

Пламъците погълнаха шест къщи и селскостопанска барака, изгорена е площ от 2000 декара, от тях 750 декара са горски масив, съобщи директорът на Пловдивската пожарна Георги Мангараков, позовавйки се на данни от горските служби. 

Огледиите за установяване на щетите  се очаква да започнат до дни, тъй като  потушаването на огъня все още не е приключило окончателно.

Все още няма яснота кога и по какъв начин ще бъде разкрита сметка за набиране на средства за потърпевшите жители на селото, уточни кметът Матея Грудев

Възрастните хора се страхуват от огнената стихия, но са и притесени от липсата на лекар в Старосел.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Пловдив подготвя проект за телемедицина

„Около 90% от приходите общинските лечебни заведения отиват за плащане на заплати“, каза за Радио Пловдив Лилия Недева, която бе назначена за ръководител на дирекция „Здравеопазване“  в оБщина Пловдив. „Това е недопустимо, защото трябва да остава повече приход в лечебното заведение, за да се направят нужните инвестиции-за закупуване на..

обновено на 16.04.24 в 09:34

145 години от приемането на Търновската конституция

16 април е Ден на Българската конституция и професионален празник на юристите в България. На тези данни през 1879 г. е приета Търновската конституция - първата българска конституция, която се превръща в законодателна основа за обществено-икономическото развитие на новоосвободената държава. 145 години от изработването и приемането на..

публикувано на 16.04.24 в 07:28

Полицията погна нелегалните гонки и шумните мотори

Пловдивската полиция проведе специализирана нощна акция срещу гонките с автомобили и шумните мотори по булевардите в града. В събота, от 21 часа до 1 часа след полунощ в неделя, са проверени близо 90 коли, 5 мотоциклета и повече от 110 хора.  Съставени са 8 акта и 15 глоби с фиш за нарушения на Закона за движение по пътищата. Нарушителите са ползвали..

публикувано на 15.04.24 в 20:39

От ПП очакват тежка компроматна война преди изборите

Очакваме много тежки компроматни войни по време на предизборната кампания, очакваме всеки ден нашите опоненти да ни вкарват в обяснителен режим. Ние обаче ще се стремим да не влизаме в техния тон, заяви в Пловдив съпредседателят на "Продължаваме промяната" (ПП) Кирил Петков.  Той, както и другият съпредседател на партията Асен Василев, бившият..

публикувано на 15.04.24 в 18:57

Челен сблъсък взе две жертви на пътя за Поповица

Тежка катастрофа с две жертви и сериозно ранен е станала на пътя между селата Чешнегирово и Поповица. Сигналът е получен в полицията в 16.20 ч. По предварителна информация челно се сблъскали два автомобила от марката „Мазда“, а на място загинали водачите им – мъж и жена. В критично състояние е пътничка от едната кола, която се транспортира..

публикувано на 15.04.24 в 17:13