Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризисният щаб в областта не разписа мерки за пожарите, готви се протокол

Заместник-областният управител Даниела Николова ръководеше заседанието на Областния кризисен щаб, шефът й Ангел Стоев отсъстваше
Снимка: Радио Пловдив, Антоанета Петричанска

Напълно непрозрачно и под конспиративен знак премина днешното заседание на Областния кризисен щаб в Пловдив, който се събра заради усложнената ситуация с пожарите в региона. След повече от два часа закрити за медиите разговори, излизайки от срещата голяма част от участниците се оказа, че не са разбрали дали са взети някакви решения и ако са набелязани мерки, какви са те и в какви срокове ще се изпълняват. 

Заместник-областният управител Даниела Николова, която председателстваше заседанието заради отсъствието на шефа си Ангел Стоев, отказа да застане пред медиите и да информира какви решения е взел Кризисният щаб. От пресслужбата на областната администрация лаконично обявиха, че информация ще се появи под формата на прессъобщение, без срокове и възможност за журналистически въпроси.

Забавяне при известяването на различните инстанции при възникването на пожари, недостатъчният ресурс на противопожарна охрана и трудности около създаването на доброволчески отряди в общините – тези проблеми бяха очертани на заседанието на Щаба, заяви главният инженер на „ВиК“-Пловдив Антон Гълъбов. Той посочи, че е отчетена и недобра координация между различните институции при извънредни ситуации, но не можа да отговори какви мерки са набелязани. „Ще получим протокол от заседанието и тогава ще е ясно какво е решено“, коментира Гълъбов.

Същевременно, след края на срещата кметът на Кричим Атанас Калчев обясни, че е отчетен известен хаос в организацията на институциите при реакциите на огромните пожари в региона през последните дни. Калчев посочи, че има нормативна база за реакции при кризи, но ако тя се спазва изцяло, се губи време, а това е най – ценният ресурс, който е определящ при бедствия като пожари и наводнения.  Кметът на Кричим каза, че не е получил яснота какво е решил Областният кризисен щаб днес.

Всичките общини имаме Планове за действия при кризи, хора, които да ги прилагат, както и групи от доброволци, заяви зам.-кметът на Брезово Петър Петров. Той определи като неясно и излишно говоренето по темата, без конкретика и без разписване на ясни и точни решения за действие.

Ще се работи повече с населените места, където могат да се сформират доброволни екипи, заяви главен инспектор Димитър Бришимов, началник сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност“ в пловдивската пожарна. С навременно оповестяване ще намалим времето за реакция при кризисни ситуации, ще търсим по – кратък административен път за използване на водоноски, така че огнеборците да можем да ги ползваме и в почивни дни и през нощта, а не да чакаме разрешението на някои ръководители, обясни Бришимов. Той също не можа да каже какви са резултатите от заседанието на Кризисния щаб. Само посочи – цитирам: „Ще излезе план и ще видим дали работи.“

Закъсняла реакция

По - късно се появи и прессоъбщение от областната управа със заглавие "Областният кризисен щаб набелязва превантивни мерки срещу пожарите.

След изреждане на участниците в заседанието в текста се отбелязва: По време на заседанието бе направен анализ на ситуацията с пожарите в областта, бяха отчетени слабите места при справянето със стихията и се очертаха превантивни мерки и начини на действие при следващи пожари.

Цитира се част от изказването на директора на пловдивската пожарна комисар Георги Мангараков, който препоръчва всяко селище да сформира обходни патрули, които да наблюдават обстановката и да подават своевременно сигнали при възникнали пожари.

В текста напълно липсва информация за набелязани мерки или разписан протокол от заседанието на Кризисния щаб. Финалният абзац гласи: 

Заместник областният управител Даниела Николова пое ангажимента Областна администрация да разговаря с Министерство на отбраната за скъсяване времето на реакция от подаването на сигнал при нужда от хеликоптери или наземни военни съоръжения за потушаване на пожари до влизането им в действие. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Да не допуснем България да бъде засмукана в турбулентния свят

"Ако говорим за съставяне на някакво мнозинство или на Правителство, шансовете са нулеви. Всичко, което предстои да наблюдаваме към момента, са движения насочени основно към реклама колко сме национално отговорни. Това се отнася за всички партии, а не само за ИТН. И математически, и политически не е възможно съставянето на управление в рамките на..

публикувано на 01.08.24 в 10:18

Детска площадка в "Централен" е опасна за малчуганите

Жители на район „Централен“ сигнализираха, че детската площадка в междублоковото пространство на ул. „Данаил Николаев“ 109 е в окаяно състояние и дори е опасна за малчуганите. Хората са подавали сигнали до институциите, но до този момент детското съоръжение не е ремонтирано.  Площадката се намира в сенчесто междублоково пространство на..

публикувано на 01.08.24 в 09:15

Правителство няма да има, трябва коалиция след нови избори

Шансовете за постигане на консенсус, който да е основата за правителство, са нулеви. По-скоро това, което се вижда е предизборна кампания. Предизборна кампания, но не такава, в която ние сме срещу всички. Ясно е, че ще има нови избори, както и че следващият парламент трябва да мисли за коалиция. Искрено се надявам, да има съзряване у..

публикувано на 31.07.24 в 10:50

Огромно праисторическо селище проучват край Скутаре

Продължава проучването на археологията в землището на пловдивското село Скутаре. Там се е намирало открито, неукрепено селище, което е обитавано в дълъг период от време - от неолита до Средновековието (от 6-то хилядолетие преди Христа до ХІІ - ХІІІ в. след Христа). Селището е открито преди време, но пълното му проучване започна миналата година и..

публикувано на 31.07.24 в 10:43

платена публикация
Фючърсни договори срещу физическо злато: Кое е по-добрата инвестиция?

Търгуването със злато отдавно се е наложило като практика сред инвеститорите, целящи да избегнат финансови загуби във времена на икономическа нестабилност и висока инфлация. Съществуват различни методи за инвестиция в благородния метал и в днешната статия ще разгледаме два от най-популярните - физически активи и фючърсни договори. Предстои да..

публикувано на 31.07.24 в 10:17