Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спечелихме дело срещу една бездействаща община

| обновено на 09.08.21 в 10:48

В края на юли Върховният касационен съд взе безпрецедентно решение, с което задължи градската управа на Пловдив в рамките на една година да предприемат всички мерки, за да изчистят мръсния въздух в града.

Едноименното дело бе заведено преди 11 години с колективен иск от Фондация "Асоциация за европейска интеграция и права на човека" срещу Община Пловдив и екоинспекцията в града. Гражданите се позоваха на данните, събрани между 2007 и 2011 година, които показваха, близо 200 пъти годишно е превишавана пределната норма за  замърсяване на въздуха в Пловдив.

ВКС  обявява, че институциите не са изпълнили задълженията си и са нарушили европейските директиви за чистотата на въздуха (Директива 2008/50/ЕО). Българското законодателство също задължава властите да опазват чистотата на околната среда и атмосферния въздух. 

Върховните съдии приеха, че ефективни мерки не са предприети и до днешна дата, понеже  България е осъдена за мръсния въздух и по делото пред Съда на ЕС. Поради това ВКС задължава институциите да приемат спешни мерки за решаване на проблема в рамките на една година, считано от 22 юли т.г.. 

„Такова дело в българската правна система  досега не е печелено. Потърсихме защита срещу една бездействаща, корумпирана община.  Това е резултат на едно колосално колективно усилие на екип юристи и  представители на гражданското общество!“ – коментира пред Радио Пловдив ръководителят на юридическия екип и един от основните двигатели на тези събития, извесният правозащитник адвокат Михаил Екимджиев.  По думите му, последната победа е постигната след две позорни предишни съдебни решения, които бяха решили да направят реверанс на политически кръгове. 

„Не така обаче мисли европейският законодател! Когато започнахме делото, през 2011 г, излезе потресаваща информация от Евростат, че в целия ЕС Пловдив е на първо място по замърсяване с ФПЧ,  далеч пред редица други европейски градове – индустриални гиганти.  Тогава, от общината и РИОСВ направиха всичко възможно за да манипулират бъдещите данни, премествайки измервателните станции на „безопасни“ места.  Например станцията пред Баня Старинна, която  в самия център на града отчиташе високото замърсяване. Хората, които ние сме избрали да работят за нашето общо благо, ни лишиха от информация и форми на защита. Само заради това, в една нормална държава, би трябвало да бъдат подведени под наказателна отговорност.  Вместо това, от администрацията се заеха да демонизират този екип, който се пребори за истината.“ – разказа Михаил Екимджиев.

Според решението на ВКС в рамките на 12 месеца Общината трябва да вземе подходящите мерки за това, въздухът да бъде „вкаран“ в допустимите европейски норми.

„Първо трябва да видят главните препоръки – реформа в системата на паркиране и цялостният градски трафик. Най-големите нарушители  обаче са точно общинските и държавни служители, които в нарушение на Конституцията дори, паркират привилегировано и безотговорно!" - добави адвокат Михаил Екимджиев. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Румен Драганов

Пловдив е изключително впечатляващ за чуждите туристи

Какъв летен туристически сезон изпращаме и колко гости от България и чужбина посрещнахме? Питаме в програма "Ден след ден" - проф.  Румен Драганов  от Института за анализи и оценки в туризма.  В Световния ден на туризма, 27 септември,  Драганов подчерта, че изпращаме много добър сезон, може би, това е най-добрият сезон за последните няколко години...

публикувано на 27.09.24 в 14:48

България трябва активно да влияе на общественото съзнание в РСМ

Скопие създаваше псевдопроблеми негативен отенък, които да отвличат вниманието от истинските проблеми пред членството в ЕС. Тъкъв беше и измисленият проблем с непоставянето на знамето им при неофициалната среща на президентните на двете страни. Целта на този маньовър беше да се покаже, че България е страната, която саботира диалога и пречи на..

публикувано на 27.09.24 в 10:42

20 на сто по-малка и по-скъпа гроздова реколта в Пловдивско

"Това беше изключителна от гледна точка на предизвикателствата година. В нашия край, слава на Бога, нямаше градушки и други природни бедствия, но пък за сметка на това горещините бяха страшни".  Такава равносметка прави Георги Джингаров, лозар и винопроизводител от Брестовица. По думите му, ако нашите предци са наричали част от дните през юли..

публикувано на 27.09.24 в 10:19

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет след 27.10.

Костадин Димитров не отговори дали ще остане кмет на Пловдив след парламентарните избори на 27 октомври. Той е включен на второ място в листата на ГЕРБ - СДС за Пловдив град след лидера Бойко Борисов. В интервю за Радио Пловдив Костадин Димитров обясни решението си така: "Нямах колебания дали да се включа в листата, защото за 10 месеца имах много..

публикувано на 26.09.24 в 15:39
Георги Георгиев

ГЕРБ ще води кампания с адекватни послания

Предизборната кампания трябва да бъде по същество. Ние нямаме предизборна програма, а програма за управление,  която представяме по време на предизборната кампания, заяви в програма "Точно днес" третият в листата на ГЕРБ-СДС за предстоящия парламентарен вот и депутат в 50-то Народно събрание Георги Георгиев.  По думите му още на предишните..

публикувано на 26.09.24 в 11:33