Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добавките за Covid-пациенти са "възнаграждение на страха"

| обновено на 09.08.21 в 14:51

Здравните работници от Спешната помощ в Пазарджик обявиха готовност за протест заради нова методика за изчисляване на паричните добавки, които се изплащат за контакт с пациенти, заразени с Covid-19.

От здравното министерство обясняват, че няма да се измерват минутите, а ще се описват дежурствата, в рамките на които е имало пряка среща с пациент с  коронавирус.

Работещите в Спешната помощ смятат, че това е неприемливо. Според тях много от случаите на Covid-19 трудно се доказват в началото на заболяването. Пазарджишките спешни медици подготвят декларация до здравното министерство и се надяват тя да бъде подкрепена с подписка от останалите 26 спешни центрове в страната.

Каква е позицията на спешните медици в Пловдив

Според заместник-директора на Центъра за спешна медицинска помощ в Пловдив д-р Димитър Христозов новата методика е справедлива и логична

Новата методика е относително справедлива и тези, които наистина имат контакт с Covid-а, ще си получат добавката за работа с Covid. Тези, които нямат Covid - няма да получат. Справедливо и логично, според мен, коментира д-р Христозов.

От новата методика отпадат т. нар. съмнителни случаи. За тях имаме възможност да правим бърз тест, който, разбира се, не винаги е точен, но все пак е ориентировъчен. И след като бързият тест е признат, той става положителен съмнителният. Така че, тука няма няма проблем. Но, явно че за повечето медици това е проблемът. Ние нямаме възможност на всеки адрес, който е съмнителен, със симптоматика, да правим бърз тест. Това отнема време, а и случаите са все повече, така че това ни затруднява. 

Наистина когато имаме среща със съмнителен и положителен на Covid, логично е, както по старата методика беше, всички да получават. Сега е стеснено до положителни.

Другото в новата методика е, че хора, които са работили на половин щат, при среща с Covid взимат половин добавка за Covid. Примерно вместо 1000 - вземат 500 лева. Лекар, който е дал едно дежурство, при среща с Covid няма да вземе 1000 лева, а ще вземе за едно 12-часово дежурство. 

Това е разликата между старата и новата методика. И вероятно повечето медици обръщат внимание на това, коментира спешният медик от Пловдив.

Без да се ангажира с коментар за недоволството на спешните медици от други центрове в страната, описвайки ситуацията, д-р Димитър Христозов я сравни със заглавието на френски филм отпреди 40 години, наречен "Възнаграждение на страха".

Нов натиск от Covid-19

Има натиск, има увеличени случаи с фибрилни състояния. Всеки ден е различно, но общо взето тенденцията е нагоре, заяви д-р Христозов. 

Той обясни, че спешните медици не могат да разберат с кой от вариантите на коронавирус се срещат, тъй като при тях пациентите са само с вирусоподобна симптоматика. При бърз тест се доказва има ли Covid или не. 

Обикновено по - младите пациенти с коронавирус не се обаждат веднага, някои от тях боледуват без тестове, на крака. Възрастното население с хронични заболявания вика по - често спешните медици, обобщи пловдивският лекар. 

Интервюто на Антоанета Петричанска с д-р Димитър Христозов е в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трудно МВР може да се опази от политиката, трябва реформа

Трудно МВР може да се опази от политиката, защото начинът, по който е конструирано ведомството изисква директен политически контрол от министъра за много неща, вкл. и възможността министърът да прави смени до ниски нива и да се намесва в оперативната работа. Необходима е реформа, за да се намали влиянието на министъра и да се увеличи влиянието..

публикувано на 14.08.24 в 11:03

Забраната на джендър пропагандата е лов на вещици

Над 7000 българи и над 70 неправителствени организации се обявиха против измененията на Закона за предучилищното и училищното образование, с които се забранява обсъждането на ЛГБТ теми в училище. Междувременно комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Майкъл О‘Флеърти призова президента Румен Радев да наложи вето на измененията.  Много се..

публикувано на 14.08.24 в 10:32

Вотът през октомври няма как да сложи край на изборната спирала

Има няколко предположения кои хора ще влязат в новото служебно правителство, няколко имена, които могат да се смятат за относително потвърдени. Докато не видим окончателния списък, предложен от Горица Кожарева, можем само да гадаем, коментира в предаването "Точно днес" политологът проф. Александър Маринов . По думите му, по-важно е как новото..

публикувано на 14.08.24 в 10:26

Няма закрити паралелки след четвърто класиране

429 са свободните места след 4-то класиране в училищата след 7 клас, в Пловдив и областта. Няма закрити паралелки, остават общо 221, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието Иванка Киркова. Тя допълни, че на сайта им са публикувани всички училища и свободни места, за които се очакват ученици. „Никога не съм имала..

публикувано на 13.08.24 в 11:34

България може да e целогодишна туристическа дестинация

„Българският туризъм все още не е засегнат силно от климатични промени, за разлика от екваториалния свят. Въпреки това настоящото лято ни предложи мощни горещини, които, слава Богу, не засегнаха туристическия сезон. Дефицитът на България е свързан с това, че ние все още нямаме достатъчно обекти и дестинации, които да са сезонни“. Това заяви..

обновено на 13.08.24 в 10:08