Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Не виждам желание у ИТН да управляват

"Не изглеждат добре нещата от гледна точка сформиране на правителство. Вчерашното интервю на Петър Илиев наистина беше повратен момент, но посоката на движение беше негативна и преди това. Просто интервюто взриви общественото мнение и обърна дори мнението на БСП", коментира в интервю за Радио Пловдив политологът Даниел Смилов. 

Той посочи, че до момента подкрепа са заявили от ИТН, БСП са близо до подкрепа, но и те поставиха условия. Коалицията "Изправи се.БГ! Ние идваме" категорично каза, че няма да подкрепи проектокабинета, части от "Демократична България" - също, както и ГЕРБ. Не е ясна позицията на ДПС. "Към момента не е ясно на какви гласове може да разчита Слави Трифонов", обобщи политологът.

"Ако ИТН и Слави Трифонов не предприемат нещо в персонален план и по отношение на политики, ако нещо не се промени доста драстично днес, това ще е резултатът", посочи той.

Даниел Смилов коментира и 2-та поста на Слави Трифонов в социалните мрежи в рамките само на няколко часа. "Има възможност за игра с кворума в зала, било от ДПС или ГЕРБ, но това няма да излъже никого - това е вид подкрепа. За да съществува такова правителство, трябва да разчитат на някаква подкрепа, за да се вземат решения. Ще бъда силно изненадан, ако Слави Трифонов разчита да управлява с такива трикове". 

Според политолога по-вероятно е този кабинет да не бъде гласуван, да се мине към втори и/или трети мандат.

"Аз по-скоро не виждам желание у Слави Трифонов и ИТН да управляват. В този парламент имаше добро желание, лесно може да се стигне до кабинет с отношение и позиция към проблемите на България. Но Слави и ИТН избраха провокативно поведение към другите партии и едно от обясненията е, че се търси извинение за нови предсрочни избори", каза Смилов.

Според него вариантът служебното правителство да стане редовно е почти невъзможен. 

Ако се стигне до нови предсрочни парламентарни избори за една година, все още не е ясно какво ще се случи и дали ще се запази сходна конфигурация. ИТН ще загуби центристките гласове, но може да привлече антисистемни гласове. "Демократична България" също расте и на фона на ИТН излежда по-разумна алтернатива. Може и ГЕРБ да се стабилизира. Тези процеси едва ли ще доведат до сериозни размествания, смята политологът. 

Цялото интервю на Елена Крушкова с политолога Даниел Смилов е в прикачения файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жители на Хвойна се оплакват от шумов терор

Жители на село Хвойна изпратиха петиция до Общинския съвет в Чепеларе и до областния управител на Смолян , в която настояват да се промени Наредба № 1 за опазване на обществения ред, в частта й за нерегламентирания шум. Документът е подписан от 70 живущи в селото, където постоянно живеят около 320 души. Те се оплакват от непрестанен силен..

публикувано на 21.05.24 в 11:19

Остаряването е въпрос и на ценностна система

Най-мащабното изследване на български език за последните 20 години по темата за остаряването ще бъде представено днес. Това е книгата на психиатъра д-р Владимир Симов "Остаряването. Психологични, психиатрични и нервнокогнитивни  аспекти", която разглежда промените в поведението с възрастта, някои специфични характерологични изменения, деликатни..

публикувано на 21.05.24 в 10:50

Декарбонизацията е най- голямото предизвикателство пред света

Възможна ли е промишленост c нулеви нетни емисии и ĸaĸ дa бъдe пocтигнaтa? Това е въпросът в подкаста "Европа: Ново поколение" на тема "Отрасли с нулеви емисии и биотехнологии", отправен към експерти в областта на енергетиката и бизнеса. Те обръщат внимание, че преходът на индустрията към нулеви емисии е свързан с радикални промени в производството,..

публикувано на 21.05.24 в 10:23

Кампания събира средства за операция на 22-годишния Георги

Зов за благотворителност в подкрепа на 22-годишния Георги Маринов, претърпял тежка катастрофа край Хисаря, в резултат на което момчето е парализирано от гърдите надолу. Благотворителната кампания за събиране на средства за операция, която стартира миналия месец, продължава, а сред основните организатори на дарителската инициатива под надслов..

публикувано на 21.05.24 в 10:10

Инициативи като "14 века България в Европа" ни обединяват

Генералните директори на БНР, БТА и БНТ Милен Митев, Кирил Вълчев и Емил Кошлуков представиха съвместната инициатива "14 века България в Европа".  Не само патриотизмът е във фокуса на инициативата. Искаме да се фокусираме върху събития от българската история, за които се знае малко. Ние сме призвани да разкажем истината за събитията, обясни в..

обновено на 20.05.24 в 16:38