Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Театъра Надеждата” е мото на 25- тата "Сцена на кръстопът"

Директорът на Пловдивския драматичен театър Кръстю Кръстев е новият директор на „Сцена на кръстопът”, а актрисата Ивана Папазова става лице на един от най-авторитетните театрални фестивали в България. 25 – тото издание на, основаният от Стефан Данаилов фестивал, ще се открие  на 10 септември с премиерата на „Укротяване на опърничавата” от Уилям Шекспир на Пловдивския драматичен театър. Режисьор е Стайко Мурджев.

„Обещаваме на публиката едно вълнуващо двуседмично пътешествие в света на театъра с най-добрите представления от програмите на всички театри в България, каза каза  Кръстев. Тазгодишната програма е селектирана от Кръстев и Росица Обрешкова, креативен директор е Елин Рахнев.

В програмата на „Сцена на кръстопът“ са представления като  „Боклук” на Елена Телбис – носител на две награди Икар и три награди Аскеер за тази година, „Плач на ангел”, донесъл Аскеер на Христо Мутафчиев за главна мъжка роля, „Портокалова кожа”  - Аскеер за изгряваща звезда и сценография, както и за музика,  както и „Шекспирин по време на пандемия”, с Аскеер на Светлана Янчева за ролята на режисьорката.

Общо 18 са спектаклите, които са селектирани в програмата на фестивала.

Ще има и две работилници с журналиста Георги Тошев и композитора Асен Аврамов. Акцент на фестивала е и срещата с актрисата Цветана Манева за премиерата на книгата „Тя, Цветана” на Яна Борисова и Георги Тошев.

Мотото на 25-ата „Сцена на кръстопът” е „Театъра Надеждата”.

Интервю с Кръстю Кръстев може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55

Изложба за Любен Каравелов гостува в Карлово

Изложбата „Любен Каравелов 1834-1879 – Модерният политик“ на Дирекцията на музеите в гр. Копривщица гостува на Историческия музей в Карлово, в навечерието на 187-та годишнина от рождението на Васил Левски. Експозицията представя жизнения и революционния път на Любен Каравелов –личност, чийто житейски, творчески и идеен път трудно може да..

публикувано на 17.07.24 в 08:54

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 13. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Арчибалд Кронин. Дамата с карамфилите. 224 стр., 4А, Плеяда, 2024. Жоел Дикер. Истината за случая „Хари Кеберт“ 550 стр., 5А, Колибри, 2024. Тия Уилямс. Седем дни през..

публикувано на 16.07.24 в 10:03