Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Притеснява ме безотговорността на хората към ваксинирането

Вече 97 на 100 000 души е заболеваемостта от КОВИД-19 в Пловдив

За медиците тази поредна вълна на КОВИД-19 е очаквана, подготвяме се за нея от доста време. Това заяви в интервю за Радио Пловдив д-р Костадин Чифлигаров, началник на ОАИЛ в УМБАЛ „Св. Георги“.

По думите му това, което го притеснява, е безотговорността на обществото към ваксинирането. „Акцентът трябва да е върху опазването на личното здраве чрез ваксините. Още от начало се набляга на колективната отговорност, а ваксинирането е преди всичко лична отговорност“, посочи д-р Чифлигаров.

Той самият е преболедувал КОВИД-19, по-късно се е ваксинирал и смята да приеме 3-та игла след време.

Според д-р Чифлигаров в Пловдив заболеваемостта вече е 97 на 100 000 души, което ни нарежда на 3-то място след столицата и курортите. „Пловдив също е много атрактивен за почивка и туризъм и това е една от причините“, смята той. 

Цялото интервю на Антония Попова с д-р Чифлигаров е в прикачения файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

36 училища в Пловдив и областта с нови класни стаи

36 училища от Пловдив и региона получават финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Общият брой на одобрените за страната е 426.  Средствата са осигурени от Министерството на образованието и науката по Национална програма „Осигуряване..

обновено на 05.08.24 в 16:40

ПУ е домакин на международен семинар на българисти

Студенти и докторанти от 10 държави се включиха в Международния семинар на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, който продължава до 10 август. Най-далечният участник е от страната на изгряващото слънце – Япония. Събира ги една обща страст - изучаването на българския език, историята и културата на страната ни. Темата на семинара е..

публикувано на 05.08.24 в 11:30

Носенето на маски при мръсен въздух е въпрос на манталитет

На фона на бушуващите през лятото пожари и замърсяването на въздуха в края на миналата седмица заради горящото депо за отпадъци в Цалапица говорим за здравната цена на мръсния въздух и знаем ли как адекватно да се предпазим в такива ситуации. Разговорът е с доц. Владимир Ходжев, началник на клиниката по пневмология и фтизиатрия в УМБАЛ „ Св. Георги“...

публикувано на 05.08.24 в 11:23

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел

Намираме се във фаза на разлагане на партийния модел и това може да има непредвидими последици, а политическата война, която се води ще доведе до деструкция на демокрацията. Това коментира политологът Светлин Тачев след като стана ясно, че ИТН няма да сформират правителство и отиваме на нови парламентарни избори. Той подчерта, че не е..

публикувано на 05.08.24 в 11:07

Народ без памет за героите си е обречен на изчезване

С тържествена церемония пред паметника на българите от Източна и Западна Тракия и Беломорска Македония, загинали в национално-освободителните борни и войните за България пловдивчани отбелядаха 121-та годишнина от избухването на Илинденско –Преображенското въстание.  Пред монумента в градинката до старите хали в район „Южен“ тържествено слово..

обновено на 02.08.24 в 13:12