Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Усложнява се обстановката на пожара над Югово

| обновено на 13.08.21 в 11:41

Сложна остава обстановката на пожара над Югово, община Лъки, който не е локализиран. 

През нощта пожарникарите не са могли да овладеят стихията, която се е разрастнала и е завзела нова територия. Горят около 80-100 дка борова гора. Борът е изсъхнал и огънят бързо го обхваща – съобщиха огнеборците. Навремето от тези борове се е добивала смола, но сега дърветата са изсъхнали и са лесно запалими. 

Днес се качват нови екипи, които да се борят със стихията. Големият проблем е отдалечеността на огнището – около 2 часа и половина са необходими да стигне екипа от най-близкото населено място. Надяваме се и днес в гасенето да се включи вертолет "Кугър" – съобщи Димитър Бришимов от противопожарната служба в Пловдив.

"За съжаление има опасност за населението на селата Югово и Наречески бани, които са в рисковата зона" - съобщи кметът на Лъки Валентин Симеонов.

До основното ядро на пожара е открито и ново огнище на площ от декар и половина - за там са предислоцирани допълнителни сили - съобщиха от противопожарната в Пловдив.

Военнослужещи и техника от Военновъздушните сили и от Сухопътните войски продължават да оказват помощ за потушаване на големия горски пожар в Родопите в района на село Югово, Община Лъки. Тази сутрин от 08.00 ч. 31 военнослужещи от 4-и артилерийски полк – Асеновград се включиха в гасенето на пожара на терен. Вертолет „Кугар“ с екипаж от 24-а авиационна база Крумово излетя в 9.17 ч. , за да участва в гасенето на пожара чрез обливане на терена с вода от въздуха. Вертолетът разполага с противопожарен контейнер с външно окачване „bambi bucket”, с вместимост до 2 т. вода.

Днес в пожарогасенето участват 6 пожарни автомобила от РСПБЗН-Лъки, РСПБЗН-Чепеларе и РДПБЗН-Хасково с 14 пожарникари, около 30 служители на ДГС и 30 служители на МО. 

Вероятната причина за пожара не е човешка намеса, а гръмотевичната буря в района през изминалото денонощие.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Сушата изпразни "Пясъчник", търсят се пари за дигите по Стряма

Областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева свика спешна среща във връзка с постъпили множество сигнали за състоянието на язовир „Пясъчник“ и необходимостта от аварийно почистване и укрепване на част дигите на р. Стряма на територията на община Марица. „Обемът на водата в яз. „Пясъчник“ е два пъти и половина по-малък в сравнение със същия..

публикувано на 23.07.24 в 16:55

Още трима пловдивски лекари в схема за точене на Здравната каса

Още трима лекари са привлечени като обвиняеми за документна измама  по случая източването на Здравната каса с фиктивните прегледи и физиотерапия.  Обвинението към тримата лични лекари е повдигнато заради това, че помагали на  двамата арестувани по-рано медици да изготвят неверни електронни отчети, както и за това, че карали свидетели да дават..

публикувано на 23.07.24 в 15:49

Съдът попречи на Гергов да стане едноличен собственик на Панаира

Решение на Софийския градски съд попречи на Георги Гергов да стане едноличен собственик на Международния панаир Пловдив. Делото беше заведено от министерството на икономиката срещу решението, с което Варна прехвърли акциите с в панаира на дружеството „Пълдин туринвест“, в което бизнесменът е мажоритарен собственик. Сделката осигуряваше на Гергов..

публикувано на 23.07.24 в 14:55

Бурята събори дървета и клони в Пазарджик

12 сигнала за последствия от силния дъжд в Пазарджик са получени на спешния телефон 112 в ранния следобед, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР Мирослав Стоянов. Повечето сигнали са за паднали дървета и клони по улиците в града.   Повредени са и седем паркирани автомобила.  По сигналите работят екипи на пожарната и общината – за..

публикувано на 23.07.24 в 14:38