Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кризисният щаб във Велинград заседава заради пожара в с. Кръстава

| обновено на 16.08.21 в 11:08
Снимка: © Getty Images/Guliver

Заради тежката ситуация след пожара в петък срещу събота в село Кръстава, който изпепели домовете на 10 семейства, кметът на община Велингард Костадин Коев свиква днес заседание на Кризисния щаб. Във Фейсбук профила на общината той съобщи, че в изгорелите селскостопански постройки са загинали и животни. 

Стихията бе овладяна със съвместните усилия на огнеборците от Велинград, Якоруда, Сърница, Доспат и Пазарджик, на горските служители и на доброволци. Във фейсбук профила на общината Коев обяви, че сега най-важна е помощта за засегнатите.

"Още се събуждаме със страх и напрежение", съобщи кметът на Кръстава Салих Узунов.

"34-35 човека са всичките, които са пострадали. Тези хора са настанени при близки и при роднини. След 2 – 3 дена ще дойдат подвижни къщички с по две стаи, баня и тоалетна.", обясни кметът на Кръстава. 

Той заяви, че не може да каже каква е причината за пожара, това ще установят разследващите, но според слуховете в селото, най – веорятно е било късо съединение в една от селскостопански постройки. 

Узунов посочи, че хората вече искат строителни материали – тухли и дървен материал, тъй като храна и дрехи вече има достатъчно. 

Община Велинград разкри дарителска банкова сметка, в която да се събират средства за засегнатите семейства. 

Сметката е в Общинска банка
BIC SOMBBGSF
IBAN BG 28 SOMB 91303161807100
Основание за плащане “Дарение за село Кръстава”

Същевременно, в понеделник кметството в доспатското село Късак организира дарителска кампания за подпомагане на пострадалите от пожара в село Кръстава. Всеки може да помогне според възможностите си, гласи съобщението, в което са указани конкретни препоръки. Могат да се даряват хранителни продукти, трайни и  от първа необходимост, консерви и др. Приемат се също завивки, спално бельо и кърпи, детски дрехи и обувки за деца от 3 до 10 години. Във всички търговски обекти в селото са поставени кутии за дарения, като събраните средства ще бъдат преведени по сметката на пострадалите в  Кръстава.

Кметът на община Велинград д-р Костадин Коев със заповед ще определи комисия, която да разпределя и контролира изразходването на събраните средства. В нея задължително ще присъства и кметът на село Кръстава Салих Узунов, посочват от общината.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

До 5 години закриват складовете с негодни пестициди в Пазарджишко

До края на 2029-та година в област Пазарджик ще бъдат закрити всички складове, които съхраняват негодни и излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита. Обезвреждането им ще се извърши в специализирани инсталации в рамките на Швейцарско –българска програма за сътрудничество. За периода от 2015 до 2019-та година, в област..

публикувано на 21.05.24 в 10:31

В Момчиловци днес празнуват много именици

Храмов празник чества църквата „Св. Константин и Елена“ в родопското село Момчиловци. Архиерейската света литургия ще бъде водена от смолянския епископ Висарион. Празникът днес е голям, защото почти във всяка къща има именик, казва кметът Сийка Суркова: "Очакваме много гости в селото - хора, които по традиция си идват на храмовия..

публикувано на 21.05.24 в 08:54

Почитаме Св. Св. Константин и Елена

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос.  Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а Църквата го възпява като "апостол между царете". Възпитан в езичество, след едно..

обновено на 21.05.24 в 08:23

Пазарджик празнува

Денят на светите равноапостоли Константин и Елена 21 май е Празник на Пазарджик. Той се отбелязва за 38-и път в новата история на града.  Началото ще бъде дадено в 8 часа с тържествена литургия в едноименната църква „Св. Св. Константин и Елена“. След това ще се проведе традиционното литийно шествие от храма през бул. „Георги Бенковски“ и ул. „Хан..

обновено на 21.05.24 в 08:23

Обсъждат мерки срещу домашното насилие

Кметът на Пловдив Костадин Димитров ще открие в заседателната зала на общината междуинституционална среща, посветена на координацията на работата за защита на хора, пострадали от домашно насилие и живеещи под прага на бедността.  Организатор на кръглата маса е Адвокатска колегия – Пловдив. На срещата ще присъстват представители на държавни и..

обновено на 21.05.24 в 08:23