Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пропуснахме най-доброто време за ваксинация

Николай Брънзалов
Снимка: БГНЕС


Увеличаване на заболелите от коронавирусна инфекция и готовността на здравната ни система да се справи с нов пик на заболяването коментира за програма "Точно днес" общопрактикуващият лекар и зам.- председател на БЛС д-р Николай Брънзалов. 

Според него ситуацията е сериозна и едва ли има лекар, който да не го потвърди, но не бива да се създава паника. По думите на д-р Брънзалов здравната ни система е готова, в това число и доболничната помощ, с опита, който е натрупан вече от предишните ковид вълни.  Факт е обаче, че мерките у нас не се спазват и това личи от ръста на заболелите.

" Масово се вижда, как никои не спазва мерките и като че ли свикнахме с този тип нарушения. Твърдо съм убеден, че  мерките трябва да се спазват, но се вижда как не можем да го постигнем", допълни лекарят. 

Той обясни, че симптомите при доминиращия в момента Делта вариант са отново грипоподобни- там където има изява. Смята, че голяма част от населението вече се е срещало с вируса, някои хора не са развили клинична картина, преболедували са  и имат сега защита.

 " Относно класическите симптоми, при другите варианти, като загуба на вкус и обоняние, сега  не са толкова често срещани. В момента  основно е обща отпадналост, втрисане, болки в мускулите - чувство за настинка. За моя радост болните сега имат по-малко усложнения. За сега протича леко заболяването при моите пациенти, обясни д-р Брънзалов и допълни, че очаква новата вълна да протече по-леко, а болните да нямат толкова усложнения.

Според него лекарите в болничната и доболничната помощ имат вече опит, знаят как да реагират, а и са имунизирани. 

"Мое лично убеждение е, че тази вълна няма да има тази сила като предходните. Ще се преборим с нея.  Колкото и да критикуваме системата, тя е подготвена. Претърпя надграждане. Трябва да свикнем да живеем с коронавируса и доколкото може да му отслабваме силата. Голяма част от населението има вече някаква защита, преболедувалите имат защита, ваксинираните също", каза още общопрактикуващият лекар, но подчерта, че броят на имунизираните е много малък у нас.

По думите му  ваксинационният  процес протича у нас както при спазването на мерките. Най-удобните месеци за ваксинация са пропуснати, много малко са ваксинираните през летните месеци. 

"България е залята с ваксини. Няма друга страна в Европа, където който и да е пациент, няма значение - здравно осигурен или здравно неосигурен, може да реши да се ваксинира, може да си избере ваксина  от всичките разрешени ваксини , по което време на деня и през който ден на седмицата да е,  да отиде и да се ваксинира. Да предпази себе си и да подобри общественото здраве.  Пропускат се тези месеци, защото ако следваме чисто ваксинационните срокове, дори и сега да се постави ваксината, при ескалация на заболеваемостта не е удачен вариант. В началото започнахме ваксинацията в разгара на епидемичен процес, защото нямахме друго оръжие, нямахме избор", поясни още д-р Брънзалов.

Той е категоричен, че ваксинацията е единственият вариант да се върнем към нормалността.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51