Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пропуснахме най-доброто време за ваксинация

Николай Брънзалов
Снимка: БГНЕС


Увеличаване на заболелите от коронавирусна инфекция и готовността на здравната ни система да се справи с нов пик на заболяването коментира за програма "Точно днес" общопрактикуващият лекар и зам.- председател на БЛС д-р Николай Брънзалов. 

Според него ситуацията е сериозна и едва ли има лекар, който да не го потвърди, но не бива да се създава паника. По думите на д-р Брънзалов здравната ни система е готова, в това число и доболничната помощ, с опита, който е натрупан вече от предишните ковид вълни.  Факт е обаче, че мерките у нас не се спазват и това личи от ръста на заболелите.

" Масово се вижда, как никои не спазва мерките и като че ли свикнахме с този тип нарушения. Твърдо съм убеден, че  мерките трябва да се спазват, но се вижда как не можем да го постигнем", допълни лекарят. 

Той обясни, че симптомите при доминиращия в момента Делта вариант са отново грипоподобни- там където има изява. Смята, че голяма част от населението вече се е срещало с вируса, някои хора не са развили клинична картина, преболедували са  и имат сега защита.

 " Относно класическите симптоми, при другите варианти, като загуба на вкус и обоняние, сега  не са толкова често срещани. В момента  основно е обща отпадналост, втрисане, болки в мускулите - чувство за настинка. За моя радост болните сега имат по-малко усложнения. За сега протича леко заболяването при моите пациенти, обясни д-р Брънзалов и допълни, че очаква новата вълна да протече по-леко, а болните да нямат толкова усложнения.

Според него лекарите в болничната и доболничната помощ имат вече опит, знаят как да реагират, а и са имунизирани. 

"Мое лично убеждение е, че тази вълна няма да има тази сила като предходните. Ще се преборим с нея.  Колкото и да критикуваме системата, тя е подготвена. Претърпя надграждане. Трябва да свикнем да живеем с коронавируса и доколкото може да му отслабваме силата. Голяма част от населението има вече някаква защита, преболедувалите имат защита, ваксинираните също", каза още общопрактикуващият лекар, но подчерта, че броят на имунизираните е много малък у нас.

По думите му  ваксинационният  процес протича у нас както при спазването на мерките. Най-удобните месеци за ваксинация са пропуснати, много малко са ваксинираните през летните месеци. 

"България е залята с ваксини. Няма друга страна в Европа, където който и да е пациент, няма значение - здравно осигурен или здравно неосигурен, може да реши да се ваксинира, може да си избере ваксина  от всичките разрешени ваксини , по което време на деня и през който ден на седмицата да е,  да отиде и да се ваксинира. Да предпази себе си и да подобри общественото здраве.  Пропускат се тези месеци, защото ако следваме чисто ваксинационните срокове, дори и сега да се постави ваксината, при ескалация на заболеваемостта не е удачен вариант. В началото започнахме ваксинацията в разгара на епидемичен процес, защото нямахме друго оръжие, нямахме избор", поясни още д-р Брънзалов.

Той е категоричен, че ваксинацията е единственият вариант да се върнем към нормалността.

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

 





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Икономическият оптимизъм за България се отлага с две години

При годишна инфлация от 3% очевидно не можем да кандидатстваме нито тази, нито слдеващата година за еврозоната, а след скандалите в управлението мисля, че и Шенген трябва да го забравим, така че п редлагам да отложим големия оптимизъм за България за 2026- 2027 година. Това сочи анализ на макроикономиста рпоф. Боян Дуранкев, направен в предаването..

публикувано на 30.04.24 в 16:19
Тома Белев

По корупционната магистрала се движат партиите на статуквото

Корупционна магистрала и бърза "зелена" писта за големи инвестиционни проекти, които ще се оценяват в двойно по-кратки срокове или ще се приемат чрез мълчаливо съгласие. Целта – да се улеснят фирми от партийните обръчи в усвояването на средства.  Това е едната гледна точка към определяните като скандални промени в Закона за насърчаване на..

публикувано на 30.04.24 в 16:16

Броят на бежанците от Украйна у нас е като в началото на войната

Броят на украинските бежанци, които пристигат в Пловдив, бягайки от войната в Украйна, в момента е същият, както от началото на конфликта. Всеки ден от 3 до 5 семейства идват в нашия хуманитарен център само с един куфар и дете в ръце, обясни за програма "Точно днес" Наталия Елис, председател на фондация  „Юкрейн Съпорт енд Реноватион“. Според нея..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Подготовката за изборите 2 в 1 в Пазарджик върви добре

Подготовката за предстоящите избори за европарламента и за народни представители за 50-то НС у нас върви нормално. Формирани са всички секции на територията на Пазарджик, като те общо са 350, без секциите в специализираните учреждения и подвижните СИК. Това съобщи в предаването "Точно днес" Антони Върбев , председател на 13-та РИК Пазарджик.  Вече..

публикувано на 30.04.24 в 10:22

Твърдите електорати ще изнесат битката на предстоящия вот

Разочарованието на българите от политическите събития през последните месеци, се оказва определящо за начина, по който сега те гледат на политическата ситуация у нас.  Това сочат данните от национално представително изследване на социологическа агенция Екзакта, проведено в периода от 11 до 18 април чрез пряко интервю „лице в лице” сред 1020..

обновено на 30.04.24 в 09:44