Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

300 деца от лагера в Приморско ще бъдат следени за COVID-19

Антоанета Пакова, новият директор на РУО - Пловдив даде първа пресконференция в сградата на управлението днес. Тя осветли с информация няколко от най-важните теми за образованието в областта, сред които бяха началото на учебната година в условия на пандемия, случаите със заразени деца, които са били на лагер в Приморско и казусът с директора на училището в с. Житница. 

Основен фокус беше случая с 30-те заразени деца, които се върнаха от лагер в Приморско, организиран по програмата “Отново Заедно”, създадена от МОН, за да сближи учениците след година на пандемична дистанция.

Антоанета Пакова сподели, че от страна РУО здравните власти са получили пълно съдействие за проследяването на евентуални пропуснати случаи. По нейните думи децата са били общо 300.

„Изпратили сме списъци с имената на децата, за да може РЗИ да осъществи контакт с тях и инспекторите да преценят дали се налага да правят тестове за коронавирусна инфекция и какви“, каза началникът на Регионалното управление на образованието Антоанета Пакова. 

За Радио Пловдив - Милена Панайотова от РЗИ каза, че списъците са им били изпратени без телефонни номера, като контактът с децата е осъществяван чрез медиите и туроператорите. 

“Към момента не се налага да правим тестове на децата. Казали сме на родителите им, че могат да дойдат безплатно да тестват децата си с антигенни тестове, ако имат съмнения, че са заразени. Засега нямаме данни за други деца от лагера  да са с вируса” каза Милена Панайотова, директор отдел “Противоепидемичен контрол”. 

За началото на учебната година в условията на пандемия Антоанета Пакова каза, че ще се следват указанията на здравното министерство и ще се действа в четирите установени сценария. Разписаните задължителни и препоръчителни мерки осигуряват условия за преминаване към обучение в електронна среда само в краен случай и най-вече на локален принцип – отделен клас, отделно училище или училища в отделно населено място, в съответствие с конкретната епидемична обстановка, спецификите на училището и учениците. Образователните институции в цялата страна ще бъдат затваряни само при крайна необходимост – когато заболелите са над 500 на 100 000 души за последните 14 дни. 

При най-лекия – зелен сценарий със заболеваемост по-ниска от 100 на 100 000 души, и при жълтия сценарий – с болни от 100 до 250 на 100 000 души, образователните институции ще работят, спазвайки насоките на МОН и МЗ за намаляване на рисковете от предаване на инфекцията.

Антоанета Пакова заяви, че голяма част от контрола върху обучителния процес ще бъде и в ръцете на конкретните училища. 

"Ние имаме допълнителни насоки, които ще се следват изцяло на регионален принцип. Това ще ни осигури достатъчно гъвкавост при различните сценарии".

Новият ръководител на регионалното управление на образованието коментира и случая с директорът на училището в житница, чиято оставка се иска от родителите на децата в селото. 

"До момента сме имали няколко срещи с родителите на деца от училището, като смятам, че съвсем скоро казусът ще бъде разплетен". 

Пресконференцията завърши с прогноза за работата на няколко училища в града към началото на годината. По програма "Региони в растеж" - Търговската Гимназия, ПГ по архитектура строителство и геодезия и ПГ по битова техника трябва да бъдат реконструирани, което началага преместването на учениците в друга сграда. Антоанета Пакова заяви, че това предстои да бъде решено как точно ще се случи. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Иво Желев

Наесен отиваме на седми поред избори

Политическите въпросителни на лятото обсъждаме в програма "Точно днес" със социолога от ЕСТАТ Иво Желев. Той  прогнозира и възможностите за изпълнение на третия мандат и дали новите избори са неизбежни. По думите му вече е ясно, че в този парламент не може да се произведе нищо работещо.  "Нито има възможности за мнозинство, нито обща воля, нито..

публикувано на 19.07.24 в 10:28

Два екипа от Аварийно спасяване-Пловдив са на терен и днес

Пожарите наситиха новините, хората изгубиха домовете си, държавата ще даде по 1578 лева на пострадалите семейства. Говорим с доброволците, които са на терен при юли.  Включване в програма "Точно днес" на Георги Влайков  от Аварийно спасяване - Пловдив от мястото на пожара в Карловски регион.  Той подчерта, че остават на терена на вече..

обновено на 19.07.24 в 10:05

Само за 24 ч. събраха 20 000 лв. за екипировка на доброволците

В програма "Точно днес" на Радио Пловдив говорим с Манол Пейков, народен представител от ПП-ДБ за поредната му акция, за дарения с код екипировка за доброволците За по малко от 24 часа успяхме да съберем 20 000 лева и днес ще закупим първите необходими атрибути за борба с огъня, каза за Радио Пловдив Манол Пейков. „Говорих с Георги Влайков от..

обновено на 19.07.24 в 10:05

100% е изпълнен приемът в МУ - Пловдив, след второ класиране

След второ класиране на 100% Медицински университет - Пловдив изпълни държавния план-приeм. По традиция най-голям интерес има към специалностите "Медицина", "Дентална медицина" и "Фармация". Там се полага и изпит-тест по биология и химия. В програма "Точно днес" говорим със заместник-ректора проф. д-р  Веселина Горанова , с коментар на КСК 2024...

публикувано на 19.07.24 в 09:45

Карлово чества 187 години от рождението на Апостола

С тържествена Света литургия на 18 юли в храм „Св. Николай” започна отбелязването на 187 години от рождението на Васил Левски и Празник на град Карлово. Кметът на общината д-р Емил Кабаиванов, официални гости и граждани положиха цветя и се поклониха пред гроба на Гина Кунчева - майката на Апостола. На площад „Васил Левски“ д-р..

публикувано на 18.07.24 в 13:33