Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общината ще подпомогне бизнеса при нови ковид мерки

| обновено на 20.08.21 в 12:08


"Община Пловдив винаги е подкрепяла и ще подкрепя малкия бизнес, особено по време на пандемията от коронавирус. Това  каза в интервю за програма "Точно днес" зам.-кметът по финанси и стопанска дейност Величко Родопски по повод предложението  да бъде преработено решението на Общинския съвет  за намаляване със 70%  на т. нар.  такса „тротоарно право“ за времето, в което заведенията и търговските обекти ще бъдат принудително затворени при влошаване на епидемиологичната обстановка.  

Като вносител на предложението за ново обсъждане на предстоящата извънредна сесия на Общинския съвет, Родопски обясни, че целта е да бъде направена редакция, така че решението да  бъде юридически издържано и да бъде действащо.

"Искаме да обхванем по-голям брой  категории от бизнеса,  да определим ясно срока, за който ще  бъде валидно това решение. Като 70% ще бъде намалението до края на годината на таксата за ползване на терени общинска собственост за пазари, тържища и други", обясни  Родопски и допълни, че това ще стане, когато се въведат противоепидемичните мерки от страна на държавата и се стигне до ограничаване възможността за извършване на стопанската дейност.

Той разясни, че са направени разчети и ако от 1 септември облекченията за малкия бизнес се въведат, сумата която няма да влезе в общинския бюджет ще е в размер на  около 1 милион и 100 хиляди лева.  Според него общината ще използва всички резерви и ще се справи и при тази ковид вълна.

По думите на зам.-кмета Община Пловдив връща и за ново разглеждане като незаконосъобразно решението на Общинския съвет в частта за намаляване на такса битови отпадъци с 50% от 1 септември за обекти, които биха били затворени при евентуално усложняване на епидемичната обстановка, защото решението е неприложимо заради изискванията на Закона за местните данъци и такси. 

Цялото интервю може да чуете в прикачения звуков файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17

Община Пазарджик се сдоби с още дългове

Община Пазарджик е получила иск за 5 млн. 780 хил. лева от Арбитражен съд заради неплатени фактури към оператора за депониране на отпадъци за времето от юли до ноември 2023 година. Това съобщи на извънредна пресконференция кметът на Пазарджик Петър Куленски.  Той обясни, че претендираната неустойка за просрочие е по анекс към договор от..

публикувано на 12.07.24 в 15:10

Сим Алексиев в "Добро утро, ден!"

Тази седмица в рубриката „Добро утро, ден“  ни гостува  галеристът и съсобственик на галерия „Възраждане“ Сим Алексиев.  Роден е в София, но със семейството си идва да живее в Пловдив  още в ранна детска възраст.  Сим Алексиев пише и поезия. Неговата дебютна книга „Градът -  градя и руша“ излезе през 2006 г., но с писане се занимава от 10..

обновено на 12.07.24 в 14:51