Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Рестартирай Европа": Туризмът по време на пандемия

Туризмът наред с транспорта са двата икономически сектора, които най-много пострадаха вследствие на пандемията от КОВИД-19. След почти нулевата за туризма 2020 г. ЕС въведе редица стимули за работещите в бранша, тъй като туризмът дава поминък на 22 милиона души в целия ЕС, осигурява 11 % от общата заетост и 10 % от Брутния вътрешен продукт в Общността.

Какви мерки предприема ЕС, за да опази туризма си в условия на пандемия между здравния риск и опита за спасяване на бранша? Евродепутатът Петър Витанов, член на Комисията по транспорт и туризъм в ЕП, очерта някои от тях:

„Действително секторът „туризъм“ е силно засегнат от пандемията, а той е ключово определящ за икономиката на ЕС, тъй като формира повече от 10 % от БВП. Мерките най-общо са краткосрочни, средносрочни и дългосрочни, като най-ефективната и най-бързата мярка е ваксинацията. Това не е само мое мнение, а и на експерти от Световната туристическа организация на ООН“.

Очакванията са, че кумулативно за 2 години загубите на туризма в ЕС ще надхвърлят 4 трилиона евро, посочи още евродепутатът Петър Витанов.

Тази година българският туризъм е изключително интензивен, като до края на годината се очакват над 8 млн. чуждестранни туристи у нас, смята доц. Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма:

„Това, което наблюдаваме, е силно увеличение на пътуванията, особено уикендовите, на територията на цялата страна – както по морето, така и в планината, така и във вътрешността на страната, почти във всички населени места, центрове на културен туризъм. Навсякъде наблюдаваме една и съща картинка – общо взето трудно се паркира, което означава интензивни пътувания. По морето се изчерпаха шезлонгите, което никой не е очаквал“.

Румен Драганов посочи, че у нас има значителен ръст при туристическите пътувания, включително и по международните пристигания, където има удвояване, а в някои случаи – утрояване като пристигания. „Това обаче е на фона на почти катастрофиралата 2020 г. Движим се с около 35 – 40 % спад спрямо 2019 г.“, допълни той.

Въпреки че последните две години за туризма и особено за зимния туризъм са трудни, не смятаме да се отказваме. Приложили сме всички противоепидемични мерки и се надяваме тази зима на ръст на посетителите в курорта Пампорово, каза Мариян Беляков, изпълнителен директор на комплекса:

„Каквото ни е било по силите, сме го направили за обезопасяване – в хотелите, ресторантите, в стаите. Ски зоната сме я подредили перфектно. Там, където има най-голямо струпване на хора, сме направили големи коридори, там хората влизат, спазват дистанция“.  

Според евродепутата Петър Витанов обаче българският туризъм трябва да пренастрои своята структура и да отдели повече внимание на еко- и СПА-туризма: „България е втората държава с най-много минерални извори на квадратен метър в Европа след Исландия. Тук е била лечебницата на Римската империя. Ако морският туризъм в България обхваща 12 общини, СПА-туризмът може да обхване над 90 общини. Тук имаме много повече сравнителни предимства и да предложим отлична дестинация“.

Витанов изтъкна, че вече се променя структурата на туризма. Лятната ваканция и нормалното 10-дневно летуване се заменя с друг тип туризъм от европейските граждани – рехабилитация, профилактика, отдих, което се предоставя от СПА-туризма. „Макар и само 6 % от хората да го предпочитат, той съставлява 22 % от приходите от туризъм, т.е. има огромен потенциал. За разлика от летния туризъм, където човек взима една хавлия и отива на плажа, докато СПА-туризмът предполага масажи, екологично чиста храна и т.н.“

Евродепутатът посочи, че се изменят предпочитанията на европейската средна класа, търсят се друг тип дестинации – на места между 700 и 1200 метра надморска височина, т. нар. „зелен туризъм“, където въздухът е чист и помага за преодоляването на някои респираторни заболявания. „Това са все неща, от които България може отлично да се възползва, тъй като природните дадености го позволяват“, подчерта още евродепутатът Петър Витанов. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Приемът в професионалните училища се разминава с пазара

Почти половината ученици в професионалните училища няма да работят това, за което са учили. Това е един от изводите в изследване на Института за пазарна икономика. "Получава се така, защото ние виждаме раздут прием в едни по-остарели специалности. Освен това, напоследък се раздува приемът в специалности, свързани със сектора на информационните..

публикувано на 22.05.24 в 16:00

Проблем е прилагането на законите за защита на природата

Защитените зони в Родопите са достатъчни, необходимо е обаче да се подобри тяхното управление. Една от наложителните мерки е да се забрани сечта във вековни гори.  Това заяви по повод днешния Международен ден на биологичното разнообразие  Стефан Аврамов , екстерт във Фондация „По – диви Родопи“.  Той посочи, че от десетилетия Източните Родопи..

публикувано на 22.05.24 в 10:22

Пуснаха телефон в помощ на хора с автоимунни заболявания

Пуснаха нова информационна телефонна линия, която е в помощ на пациентите с автоимунни заболявания.  На нея съвети и насоки ще дават хора с автоимунни заболявания, които са минали през трудния път на лечението.  В първите дни след пускането й тя се обслужва само от  Анета Драганова, председател на Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания..

публикувано на 22.05.24 в 07:33
Румен Борисов и Ураган в работна среда

Не вярвам, че днес хората нямат доброта в сърцата си

Днес в предаването "Вход свободен"  и на територията на редовната ни рубрика "За животните с любов" Ви срещнахме с един човек, който се радва на малките неща в живота, и дори и загубил зрението си, не губи надеждата да посреща всеки един нов ден с усмивка, с вяра и винаги със своя верен приятел... на четири лапи - Ураган! Румен Борисов е незрящ,..

публикувано на 21.05.24 в 17:23

Идеята в Иран е да се сплотят подкрепящите режима

За ситуацията в Близкия изток след смъртта на иранския президент Ибраим  Раиси и издадената заповед за ареста на лидерите на Израел и Хамас – интервю с професор Владимир Чуков. Арабистът подчерта, че всякакви хипотези бяха лансирани след смъртта на иранския президент Ибраим Раиси. „Много, много въпроси бяха зададени в социалните..

публикувано на 21.05.24 в 16:57