Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Силен сезон за Opera Open, публиката има нужда от култура

Снимка: marica.bg

Публиката има нужда от своите артисти, от своята доза култура. Доказателство затова са разпродадените спектакли на тазгодишното издание на Opera Open. Това заяви в интервю за Радио Пловдив Нина Найденова, директор на Държавна опера-Пловдив, която коментира по-строгите противоепидемични мерки срещу разпространението на Covid-19 и идеята скоро местата в залите да се ограничат до 30% от техния капацитет.
 

Opera Open има своята публика, в най-многобройния си вид, който и в най-смелите си мечти не сме си представяли. От художествено ниво това е една от най-силните ни години, защото отложените спектакли от 2020 година и планираните за тази година, се събраха в едно и направихме четири премиери. Това е изключително събитие за един фестивал и привилегия за зрителите“, коментира Нина Найденова.

Директорът на Държавна опера-Пловдив обаче признава, че несигурността по отношение на противоепидемичните мерки ще повлия е на програмата за новия сезон.

„Ние вече повече от година, се опитваме да работим на къси разстояния. Тоест – погледа ни стига максимум до месец напред. Всичко, което преди планирахме с година напред, търпи изключителни промени. Но с навлизането на ваксините, нещата се случват малко по регулирано. В никакъв случай обаче не можем да заложим смело на тези проекти, които бихме искали да реализираме. Застраховаме се с такива, които ако не се реализират, няма да носят такива големи загуби“, заяви Найденова.

Тя е категорична, че при изработването на нови противоепидемични мерки, трябва да се работи по посока на политика, която да убеждава, че здравия дух и здравото тяло вървят ръка за ръка.

„Публиката трябва да се чувства в своята си безопасност. Което означава, че трябва да се търсят варианти за бързи тестове, за достъп до тези тестове. А защо не за обвързване на билет за култура с безплатен тест, или друга преференция за хора, които желаят да се ваксинират? Със сигурност това няма да стане за седмица-две, месец. Използвах думата политика, което означава, че тя трябва да работи и да бъде много умерено балансира, и да защитава артисти и публика“, смята още Нина Найденова.

Цялото интервю с Нина Найденова можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 19.07.24 в 18:37

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55