Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инвестиции за 2 млрд. евро по „Транспортна свързаност“

Снимка: Радио Шумен

Програма „Транспортна свързаност“ попада в обхвата на една от политическите цели на Европейския съюз „По-добре свързана Европа  –  чрез подобряване на мобилността и регионалната свързаност“.

Общият бюджет на програмата е около 2 млрд. евро.

Железопътният транспорт продължава да бъде основен приоритет за новия програмен период. С планираните инвестиции в жп сектора се цели цялостно завършване на железопътния коридор от турска до сръбска граници и свързването на жп мрежите на България и Република Северна Македония.

Инвестициите за развитие на пътната инфраструктура по TEN-T мрежата са насочени приоритетно към завършване на автомагистрали, със специален фокус върху Северна България, където регионалната пътна мрежа е допълнително натоварена (визирам АМ „Русе – Велико Търново“).

Ще бъдат финансирани и проекти в други видове транспорт -  развитие и разширение на вътрешно водни и речни пристанища за извършване на мултимодални операции, за изграждане на жп връзки към летища и пристанища, за развитие на жп възлиотново в Северна България, както и за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива по републиканската пътна мрежа и в пристанищата с национално значение.

Както и в предходните програми финансирането на иновации в транспорта е важен сегмент. Планирани са дейности по надграждане на интелигентни системи за безопасност и намаляване на замърсяването, за инженерни мерки за осигуряване на условия за целогодишно корабоплаване по река Дунав, за доставка на аварийно-спасителни кораби и специализирано оборудване за  безопасността и сигурността в акваторията на  Черно море, за внедряване на ЕRTMS и др.

Постоянна област на инвестиция за всички видове транспорт е транспортната безопасност, в частност пътната безопасност, в съответствие с Национална стратегия за безопасност на движението по пътищата 2021–2030 г., също е засегната в програмата.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията
Александър Маринов

Всички партии са наясно, че скоро идват нови избори

Политическата ситуация у нас анализираме в програма "Точно днес" с проф. Александър Маринов.  Политологът смята, че днес политиците ни не разбират ясно своите собствени проблеми, с което усложняват живота на всички хора.  "Политиката трябва да се променя, независими от желанието ни. Не бива да бъркаме разумното и смело движение напред, с някакви..

публикувано на 17.07.24 в 10:02

В жегата да се хидратираме добре и да се храним правилно

В периода на интензивните горещини е най-важно да се хидратираме добре и  да се храним правилно , за да подпомогнем терморегулаторните механизми на организма и да си спестим здравословните проблеми.  Това обясни в програма „Точно днес“ д-р Станимира Станчева, началник на отделението по ендокринология в УМБАЛ „Пловдив“. Тя коментира как жегата..

публикувано на 16.07.24 в 15:29

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18