Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пловдив приближава червената Covid зона

Областният управител Ангел Стоев апелира всички учреждения и институции стриктно да прилагат превантивните санитарно-хигиенни мерки

| обновено на 23.08.21 в 13:01

14-дневната заболеваемост в Пловдивска област е 227,9 на 100 000, съобщават от РЗИ - Пловдив. По данни на Единния информационен портал, новите случаи на COVID-19 в Пловдивска област от петък до неделя, включително, са 312

В болница се лекуват 57, на домашно лечение са 256 човека. Вследствие на коноравируса са починали четирима души, всички с придружаващи заболявания. Сред тях е и 28-годишен мъж от Стамболийски.

През изминалото денонощие от Центъра за Спешна медицинска помощ са се отзовали на 238 повиквания. От тях 28 са свързани с COVID-19.

Към момента активните случаи на болестта в област Пловдив са 1489. На домашно лечение са 1212 души. Под карантина са поставени 2638 души.

Близо 39 000 са случаите на инфекцията в областта от началото на епидемията, оздравелите са над 35 хиляди, починалите – 2102, сочат данните на Националната информационна система. 

Във връзка с усложняването на епидемичната обстановка, областният управител Ангел Стоев апелира всички учреждения и институции стриктно да прилагат превантивните санитарно-хигиенни мерки.

Почистващите продукти, използвани рутинно, е необходимо да бъдат заменени с дезинфектанти. Избраният дезинфектант за ползване, трябва да е разрешен от Министерството на здравеопазването. Това лесно може да се провери в интернет страницата на министерството, където се поддържа Регистър на биоцидите, за които има издадено разрешение за предоставяне на пазара.

Дезинфектантът трябва да бъде ефективен по отношение на вируса, т.е. той трябва да има вирусоцидно действие или частично вирусоцидно действие. Препоръчително е да се избере дезинфектант, постигащ ефективност при по-кратко време на въздействие – до 15 минути.

За всеки обект се определят критичните точки, които подлежат на дезинфекция. Такива са всички повърхности, свързани с голям трафик на хора, както и често докосвани повърхности – подове, бюра, дръжки на врати, прозорци, ключове за осветление, бутони на асансьори, банкомати, парапети, фитнес уреди, гишета за обслужване, стационарни телефони и апарати, сензорни екрани, тоалетни чинии, мивки, кранове и др. Критичните точки подлежат на ежедневна дезинфекция.

Препоръчва се използването и на новите нанотехнологични продукти, с които могат да се обработват и големи помещения и площи. Те имат дълготрайно действие срещу вируса, но също трябва да бъдат със съответния сертификат.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Трактор заклещи пловдивско момченце на плажа в Созопол

Тежко остава състоянието на детето, което бе заклещено в хидравличния барабан на почистваща машина на централния плаж в Созопол снощи. Качвайки се на нея, докато работи на ивицата, момчето губи равновесие и пада във въртящото се устройство, което почиства пясъка.  Момченцето е от Пловдив, на 9 години, дошло на почивка със семейството си в Созопол,..

обновено на 03.08.24 в 16:11

Напълно потушен е пожарът на депото в Цалапица

Напълно потушен е пожарът на депото за отпадъци в Цалапица. На място остава дежурен екип огнеборци, водоразпръсквачи  и друга техника на Общинското предприятие “Чистота” – съобщи кметът на Пловдив  Костадин Димитров. Както бе съобщено, РЗИ отмени мерките с препоръки за носене на маски и ограничаване дейностите на открито.   Кметът подчерта..

публикувано на 03.08.24 в 15:48

Край! Въздухът над Пловдив вече е безопасен

Въздухът е чист, падат мерките заради пожара в депото край Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева.  По думите й,  на база данните от РИОСВ-Пловдив от последните 24 часа, съгласувано с РЗИ-Пловдив, се отменят препоръките към жителите на областта за носене на маски и ограничаване на дейностите на открито за..

обновено на 03.08.24 в 15:03

Катастрофа на АМ "Тракия" край Пазарджик блокира движението

Тежка катастрофа в Пазарджишкия участък на АМ „Тракия“, в района на 73 км. предизвика задръстване на движението в посока София.  Тя е станала към 13.15 ч., има и пострадали.  Блъснали са се джип БМВ и лек Фолксваген. Очаква се в резултат на това и акцията по спасяване на хората, движението в участъка да бъде силно затруднено.  В звуковия файл..

публикувано на 03.08.24 в 14:18

Засега въздухът над Пловдив е безопасен, но се очаква леко замърсяване

Напълно овладян е пожарът на сметището в Цалапица - съобщи областният управител на Пловдив Христина Янчева,  след заседанието на кризисния щаб от мястото на бедствието тази сутрин. Очакванията са то  да бъде окончателно  погасено до края на днешния ден.  Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив съобщи ,  че според..

обновено на 03.08.24 в 11:41