Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Изискванията за студентите да важат и за преподавателите

„МУ Пловдив не задължава студентите да се ваксинират“, това заяви Даниел Парушев, председател на Националното студентско представителство (НПСС), в ефира на Радио Пловдив.

„Трябва всички да бъдат спокойни! Никой студент, който не желае да бъде ваксиниран, няма да се ваксинира. Трябва да намерим мярка, при която студентите ще взимат участие в учебните занятия на база този антигенен тест или PCR”, каза председателя на студентите.

Той обясни, че това е пример от Западна Европа и САЩ, където всяко едно висше учебно заведение изисква PCR или ваксина. В САЩ, Германия и Франция обаче държавата подпомага този процес с финансиране, каза Парушев.

„Би трябвало и тук да бъда така. Тези тестове се правят, за да не застрашават живота и на преподаватели и на студенти, така че не е задължително студентът да плаща тези 120лв всеки път, за да посещава лекции“,  заяви Парушев и допълни, че „това е направено с цел да се върнем към нормален режим на работа и да могат студентите да получават едно добро обучение“.

Той каза още, че от НПСС ще търсят подкрепа от държавата и очакват разбиране от служебното правителство, за да предоставят тестовете на ВУЗ-а.

Според него същите условия трябва да важат и за преподавателите.

„Преподавателите трябва задължително да са добрият пример в обществото. Ще настояваме и те да спазват тези изисквания“, категоричен бе председателят на НПСС.

Той каза още, че вече се водят разговори с МОН, ще установят контакт и със служебните министри на финансите Асен Василев и на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Цялото интервю с Даниел Парушев, председател на НПСС, слушайте в звуковия файл.


Още от категорията

Отдавна България няма политика за земеделието

Заседание на тематичната работна група гледа българския стратегически план за земеделие. Една от най-конфликтните теми е таваните за субсидиите в следващия програмен период. „Темата е много парлива. Най-вече затова, че така е представена. Ако има разбирателство между секторите в земеделието, то то ще бъде привидно, защото всеки един се..

публикувано на 17.01.22 в 16:32

От КНСБ предлагат по-дълга междусрочна ваканция

„ При над 5% отсъстващи учители в училищата организацията на учабният процес става много трудна и дори невъзможна задача . А имаме случаи с 15% отсъствия на учители – болни или поставени под карантина “ – заяви в интервю за Радио Пловдив Юлиян Петров – председател на Синдикат „Образование“ към КНСБ. Синдикалистът смята, че една по-дълга..

публикувано на 17.01.22 в 15:54

Професионалисти, а не партии да решават за горите

Опазването и възстановяването на горите е задача, която заслужава ресорната държавна агенция да има по-висок статут и да не е част от Министерството на земделието както досега, а да бъде на пряко подчинение на МС. Това предложение на 14 професионални неправителствени организации  бе дискутирано на среща с представители на изпълнителната власт  днес...

публикувано на 17.01.22 в 14:49

Кабинетът е ограничен от капацитета и ангажиментите си

Разминаването между думи и действителност, която е вижда в увереността на министър председателя Кирил Петков и действителните кризи в обществото, е притеснително, смята политическият психолог Антоанета Христова. Анализът на дейността на правителството се базира на две неща.  Първото това са възможностите, малкият капацетат на тези хора. "Моето..

публикувано на 17.01.22 в 12:15

С промени в ЗСВ и НПК полицай може да разследва Иван Гешев

Виждам добри усилия най- сетне да се стигне до някакъв катарзис в тази прогнила система, каза адв. Екимджиев по повод отнетия достъп до класифицирана информация на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров и поиската в парламента оставка на главния прокурор Иван Гешев. "Това са разумни усилия от някъде да се започне и да се стъпи на здраво и най- после да..

публикувано на 17.01.22 в 11:37
Подкасти от БНР