Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изискванията за студентите да важат и за преподавателите

„МУ Пловдив не задължава студентите да се ваксинират“, това заяви Даниел Парушев, председател на Националното студентско представителство (НПСС), в ефира на Радио Пловдив.

„Трябва всички да бъдат спокойни! Никой студент, който не желае да бъде ваксиниран, няма да се ваксинира. Трябва да намерим мярка, при която студентите ще взимат участие в учебните занятия на база този антигенен тест или PCR”, каза председателя на студентите.

Той обясни, че това е пример от Западна Европа и САЩ, където всяко едно висше учебно заведение изисква PCR или ваксина. В САЩ, Германия и Франция обаче държавата подпомага този процес с финансиране, каза Парушев.

„Би трябвало и тук да бъда така. Тези тестове се правят, за да не застрашават живота и на преподаватели и на студенти, така че не е задължително студентът да плаща тези 120лв всеки път, за да посещава лекции“,  заяви Парушев и допълни, че „това е направено с цел да се върнем към нормален режим на работа и да могат студентите да получават едно добро обучение“.

Той каза още, че от НПСС ще търсят подкрепа от държавата и очакват разбиране от служебното правителство, за да предоставят тестовете на ВУЗ-а.

Според него същите условия трябва да важат и за преподавателите.

„Преподавателите трябва задължително да са добрият пример в обществото. Ще настояваме и те да спазват тези изисквания“, категоричен бе председателят на НПСС.

Той каза още, че вече се водят разговори с МОН, ще установят контакт и със служебните министри на финансите Асен Василев и на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Цялото интервю с Даниел Парушев, председател на НПСС, слушайте в звуковия файл.


Още от категорията

Наистина ли след 100 години няма да има българи?

В тезата, която излага Любослав Костов от КНСБ, като основен фактор за нежеланието на хората да имат деца са посочени социалните условия, ниските доходи най-вече. „Социалният фактор безспорно е от значение - особено в нашия регион, Източна Европа“, посочва Спас Ташев. Според него обаче, този фактор не трябва да се абсолютизира, тъй като..

обновено на 09.06.23 в 17:04

Нужна е промяна на философията на учебните програми

Люба Йорданова от  "Заедно в час" коментира в програма "Ден след ден" резултатите от матурите и нивото на грамотност в училище.  Знаете PISA, която е един от най-популяните тестове на световно ниво показва, че близо  половината от българските 15 годишни ученици са функционално неграмчотни. Това означава, че могат да четат обаче не могат да..

публикувано на 09.06.23 в 16:12
Ваня Григорова

Редно е, когато политиците обещават, да изпълняват

Икономическият съветник в КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова коментира в програма "Точно днес" финансовите параметри и възможности преди приемането на бюджета, политиката по доходите и исканията на синдикатите.  Според нея заявката на правителството за 3% дефицит ознава, че няма да се изпълнят исканията на синдикатите, които всъщност са на работниците,..

публикувано на 09.06.23 в 11:47
 Ружа Смилова

ГЕРБ проявява двойнствено отношение спрямо кабинета

ГЕРБ проявява двойнствено отношение спрямо кабинета – да, гласуваха за кабинета, но не пропускат момент да се разграничат. Нещо повече -  склонни са в зала да си сътрудничат явно или не толкова с антисистемна партия като Възраждане. Това коментира политологът Ружа Смилова в предаването „Точно днес“. Тя добави, че това прозира дори и в..

публикувано на 09.06.23 в 11:40

Всяко четвърто жилище в Пловдив е необитаемо

Почти всяко четвърто жилище в Пловдив е необитаемо. Това заяви в програма „Точно днес“ Валентина Маринчешка – мениджър в агенция за недвижими имоти. Причината е, че пловдивчани все още предпочитат да инвестират парите в имот вместо в акции или банка. Маринчешка даде пример, че цената на жилище, което е закупено през 2010г. сега  е с 40%..

публикувано на 09.06.23 в 10:37