Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Соня Йончева: Целта ми е да обединя младите хора около изкуството

Кметът на Пловдив Здравко Димитров удостои със званието „Почетен гражданин на град Пловдив“, световноизвестното сопрано Соня Йончева. Церемонията се състоя в Заседателната зала на община Пловдив в присъствието на представители на общинската управа, директора на Опера Пловдив Нина Найденова, артистичния директор Лучано Ди Мартино, общински съветници, общественици.
 

В приветствието си към оперната прима Димитров  й пожела да продължава да развива хубавата си кариера, като прославя България и Пловдив далеч зад пределите на страната.

В отговор Йончева подчерта, че за нея е изключителна чест да получи такова признание, защото през целия си живот е мислила как да прeдстави пред света пловдивския дух, който е много специфичен.

„Пловдив е обединен град като изкуство и като общество, а моя цел е била да обединя младите хора около изкуството. Ще продължавам с това, което правя и то е невeроятна чест, която посвещавам на моите близки“, заяви Йончева.

На младите си колеги Соня Йончева пожела да вярват в себе си и сподели, че възнамерява след като пандемията отшуми, да организира в родния Пловдив концерт заедно със знаменития си  колега Пласидо Доминго.

Престижното отличие оперната прима получава, заради изключителния й принос в областта на оперното изкуство и обществения живот, многобройни заслуги за утвърждаване на националния и международния престиж на град Пловдив, нейната ангажираност и подкрепа на млади българки оперни таланти. 

Още може да чуете в звуковия файл, а видеорепортаж гледайте в youtube канала ни и тук:
Галерия

Още от категорията
Кръстьо Кръстев, директор и главен художествен ръководител на Драматичен театър Пловдив от 2010 г.

Кръстю Кръстев получи награда „Пловдив" за изключителни постижения

На тържествена церемония в Кукления театър в Пловдив, директно излъчвана по БНТ 2, бяха връчени традиционните Награди „Пловдив“. За поредна година община Пловдив удостоява със статуетка, грамота и парична награда творци и колективи за ярки постижения в културния живот на града през предходната 2021 година. Награда „Пловдив" съществува от 1969..

обновено на 18.05.22 в 21:52

Връчват Награди "Пловдив" за култура и изкуство

Днес ще бъдат връчени Награди „Пловдив“ за ярки достижения в областта на културата и изкуството за миналата година. Домакин на церемонията от 19,30 ч. е Кукленият театър, а водеща ще бъде актрисата Йоана Буковска-Давидова. Номинираните и гостите ще бъдат посрещнати с червен килим, а Община Пловдив и Държавен куклен театър Пловдив обявиха и..

обновено на 18.05.22 в 16:59

Пролетен концерт на сдружение „Изкуство във времето“

Поредна покана за концерт от  сдружение „Изкуство във времето“ - „През чудния месец май“ е пролетен концерт с богата и пъстра програма. Концертът „През чудния месец май“ е част от проекта „Озвучаване на публични пространства с камерна музика“, който Сдружение „Изкуство във времето“ осъществява за втора поредна година. Във второто издание участват..

обновено на 18.05.22 в 13:26

Млади художници от България и Сърбия рисуват в "Хиндлиян"

Днес, за Международния ден на музеите, дворът на Къща „Хиндлиян” в Стария град, се превръща в творческо ателие за 23-ма талантливи млади художници.  Проявата е резултат от партньорството на Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов” в Пловдив с Българското училище в Нови Сад , Сърбия   по проект от Националната програма на МОН : „ Роден..

публикувано на 18.05.22 в 12:50

Великите европейци - Карл Маркс, трета част

В Париж Карл Маркс, освен че пише радикални статии, завързва и широки връзки в революционнитe среди. През 1845 властите го гонят и отива в Брюксел.  BNR podcasts · Великите европейци - Карл Маркс - част 3 С Енгелс стават членове на тайното общество „Съюз на справедливите“, преименувано на „Съюз на комунистите“, а в „Мизерията на..

публикувано на 18.05.22 в 11:16