Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кукли от 8 страни идват за "Двама са малко, трима са много"

Организаторите на "Двама са малко, трима са много" от ДКТ Пловдив с кукли от "Пешеходна зона"
Снимка: Екатерина Костова, Радио Пловдив

С две премиери, изложба с картините на актьора Панайот Добрев-Понко и 18 спектакъла Кукленият театър в Пловдив се готви да открие фестивала „Двама са малко, трима са много“. 24-тото му издание започва на 2-ри септември и до деня на Съединението на България и празник на Пловдив ще забавлява деца и възрастни с богата програма на открито и в зала.

Тя ще започне с шествие по Главната улица на абитуриенти от Националната гимназия по сценично и екранно изкуство, които ще представят изработени от тях театрални костюми, перуки и грим  в ритъма на ударните инструменти на възпитаници от Музикалното училище.

Премиерата на пловдивските кукли  носи името „Пешеходна зона“ и е първата улична постановка на трупата под тепетата от близо 15 години. Спектакълът може да се гледа на Главната улица на 3, 4 и 5 септември от 18 часа. В него също с шествие по Главната разказвач и 4 атрактивни кукли, високи до близо 3 метра, ще представят смешни етюди от разходката на едно средностатистсическо семейство, разказват режисьорите Ева Кьосовска и Веселин Бойдев. 

В първия ден на фестивала от 21 часа пред Виенския павилион в Градската градина премиерно ще се играе и въздушният шоу-спектакъл „История за кукли“ на Fireter и Балет "Арабеск". А в конкурсната програма ще се включат 12 пиеси на артисти от България, Германия, Хърватия, Испания, Турция, Япония, Северна Македония и Русия.  

Тричленно жури ще раздаде като награди в три категории бронзова статуетка от Васил Маргаритов, картина от Понко и парична премия. В програма са предвидени уъркшопове и концерти на Остава и Мила Робърт - безплатни за всеки, който закупи 3 билета за различна постановка.

Всички представления на сцена ще се играят според противоепидемичните мерки и с до 50% публика.  А като подарък за публиката Международният куклено-театрален фестивал „Двама са малко, трима са много“ ще излъчва спектакли от програмата си безплатно на Римския стадион вечер. 

Репортаж по темата с още подробности и гласове може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

"Покажи ми Луната" и "Ексорсизмът" в кино "Орфей"

Две прожекции включва днешната програма от фестивала "Филмови нощи във Филипополис". В Лятно кино "Орфей" от 21.10 ч. ще бъде показана лентата "Покажи ми Луната" . Тя представя вълнуващо пътешествие на фона на историческото кацане на НАСА на Луната с мисията на „Аполо 11“. С участието на колоритното дуо Скарлет Йохансон и Чанинг Тейтъм..

публикувано на 13.07.24 в 09:24

Христо Нанев за новата си книга в "Срещи" тази събота

Какво е Атлантида, загадка, реалност...  Защо повече от 2000 години я търсят? Какви са били аталантите?  Разказва Христо Нанев, чиято втора книга за Атлантида скоро ще е на книжния пазар.  Бъдете с радио Пловдив и предаването "Срещи" в събота, след новините в 9 часа.

обновено на 13.07.24 в 08:13

"Централна емисия" - новата стихосбирка на Йорданка Белева

„Централна емисия“ се казва новата стихосбирка на Йорданка Белева , с която авторката отново се завръща към поезията.  Изданието е с печата на „Жанет 45“, а художественото оформление е на Иво Рафаилов. Според поета Йордан Велчев това е една книга, в която смъртта и отсъствията не отнемат, а добавят в живота ни.

публикувано на 12.07.24 в 08:31

Премиера на "Ромео и Жулиета" на Античния театър

Премиера на балета „ Ромео и Жулиета “ от Прокофиев представят Балетът и Оркестърът на Опера Пловдив  в програмата на OPERA OPEN на Античния театър в Пловдив. Постановката е на изтъкнатия световен хореограф  Валентина Турку – ръководител на Балета на театър Марибор, Словения. Тя е автор на хореографията на над 130 балета, оперни и..

публикувано на 12.07.24 в 07:27

Фрагмент от античен надпис откриха археолозите в Пловдив

При провеждане на археологическо наблюдение на строителни дейности в рамките на града, археолозите на РАМ - Пловдив откриха фрагмент от античен надпис.   Макар надписът да е само частично запазен, той допълва с нова и интересна информация историята на Пловдив.  Обектът е на ул. "Митрополит Панарет" 17, в близост до Понеделник пазара, където..

публикувано на 11.07.24 в 13:31