Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ходът на ваксинацията в ЕС и четвъртата вълна на Covid-19


В самия край на месец юли председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен направи официално изявление относно нов етап в стратегията на ЕС за ваксините.  По думите и са постигнати съществени резултати в имунизационния процес сред населението в рамките на Съюза,  конкретно в по-високата възрастова група. Поставената цел може да се приеме за постигната, но нещата не спират до тук, напротив, подчерта председателят на ЕК.  

ЕС удържа на думата си и постигна резултати. Нашата цел беше да защитим 70 % от възрастните в Европейския съюз с поне една ваксинация през юли. Днес постигнахме тази цел. А 57 % от възрастните вече са напълно защитени с две дози ваксина. Тези данни поставят Европа сред водещите по ваксиниране региони в света. Процесът на догонване беше много успешен, но трябва да продължим усилията. Делта вариантът е много опасен. Затова призовавам всеки, който има възможност, да се ваксинира. Заради собственото си здраве и в защита на другите. ЕС ще продължи да предоставя достатъчно количество ваксини.

По ирония на съдбата, месец след  това изявление, визиращо известно удовлетворение от постигнатите резултати, Европа и в частност България, се намират в началото на лавинообразно набираща скорост нова вълна от заразяемост с коронавирус, неговият пореден,  "Делта"  вариант.  Който се оказа многократно по-заразен, а оттам и – често смъртоносен. Същевременно, противно на нормалната логика, в много страни, включително и в България, нараства съпротивата срещу вероятни нови ограничителни мерки, с които властите, както и при предишните вълни, ще се опитат да овладеят пандемията.  Като доста по-тревожен обаче медицинските експерти изтъкват факта, че страната ни е на последно място в Европа по интензитет на имунизацията срещу КОВИД-19. Това се дължи на  недоверието, по различни причини,  към тези ваксини, макар лекарите упорито да убеждават в обратното. Ситуацията е съвсем сериозна, а може би пропуснахме най-доброто време за ваксинация, спокойните последни месеци, коментира зам.- председател на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Едва ли има алгоритъм залечение на това заболяване в доболничната помощ в света, въобще. Най-удобните месеци за ваксинация – ние ги пропуснахме. България е „залята“ с ваксини. Няма друга страна в Европа, където, който и да е пациент, няма значение дали е здравно осигурен или не, да си избере която  и да е от всички разрешени в ЕС ваксини, по което време на деня да е и който ден от седмицата да е, да отиде и да осъществи въпросната ваксинация!  Но, дори и днес да се ваксинираме, ще бъдем защитени след 14 – 20 дни.  Пропуснахме срокове, златно време пропуснаха нашите сънародници... Защото явно хората не желаят, по някакъв начин се разми тази информация...

Близо 90% ваксинирано население е нужно, за постигането на са нужни, за да постигнем колективен имунитет“, убеден е  доц. д-р Аспарух Илиев  от Университета в Берн, експерт по безопасност на ваксините. 

Ако, при оригиналния вариант на вируса са ни трябвали средно 15 минути да се заразим, в момента смятаме, че това става в рамките на секунди.  Последиците биха били, за съжаление, доста неприятни.  С много ниската ваксинационна честота,  ние рискуваме при разгръщане на вълната... ситуацията ще бъде отново доста неприятна, защото имаме един значително, значително по-заразен вариант. Практичаски, ваксинирането по света спира тази вълна да бъде по-сурова и по-тежка отколкото би могла да бъде, без ваксини...

Засега цялата, впрегната на световно ниво научна мисъл на човечеството, все още  не е открила безотказен начин за превенция и сигурно  лечение на КОВИД-19. Според държавния здравен инспектор Ангел Кунчев.

В края на краищата, както и да го въртим – опираме до ваксинация. Факт е, че в райони,  колективи, където има имунизация, заболеваемостта е много по-ниска... Което значи, че нещата са ясни – всеки трябва да вземе решение за себе си.

Алтернативата е нелицеприятна, допълва заместинк-шефът на БЛС д-р Николай Брънзалов.

Това ни е единственият вариант към момента, да се върнем към нормалността. Иначе, какво правим – чакаме някой да ни кихне и да ни вкара Коронавируса ли? 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив е сред най-опасните градове за катастрофи!

Двама младежи загинаха, а други двама се борят за живота си след ужасяваща катастрофа, която стана тази нощ на пловдивския булевард „Руски“.  Защо за пореден път се случва такова тежко пътнотранспортно произшествие на равен участък и без натоварено движение в центъра на Пловдив? Какво може да се направи, за да се предотвратят такива..

публикувано на 13.05.24 в 15:57

До края на 2024г. фасадата на Хуманитарната ще е ремонтирана

"Ремонтът на покрива на Хуманитарната гимназия в Пловдив ще се прави през лятото, каза кметът на район "Централен" Георги Стаменов.  Ще се ремонтира и таванът на четвъртия етаж на сградата. След това проектът трябва да бъде отчетен пред Министерството на културата и оттам да възстановят част от сумата. "Средствата, които са ни необходии за..

обновено на 13.05.24 в 10:56

Започна Европейската седмица на общественото здраве

За шеста поредна година ще се проведе Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW), от 13 до 17 май 2024 г. Това е годишна инициатива, организирана и координирана от Европейската асоциация за обществено здраве (ЕEUPHA). Тя  има за цел да повиши осведомеността за общественото здраве и да насърчи сътрудничеството между обществената здравна..

публикувано на 13.05.24 в 08:59

Шихан Георги Попов в "Добро утро, ден!"

Нашият гост през тази седмица е Георги Попов , треньор по карате, който предава източното бойно изкуство - на неговите млади състезатели. Много от тях постигат световно ниво. Негов състезател е трикратния световен шампион Валери Димитров.  Шихан Попов с интерес посещава Япония и смята, че това е друг свят на тази земя.  Георги Попов, каратист,..

обновено на 12.05.24 в 12:19

Три учителки получиха наградата "Стоян Михайловски"

Осем учители от цялата страна получиха тази година наградата "Стоян Михайловски", учредена от с индикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Тя се дава  за особени заслуги в областта на просветното, културното и синдикалното дело, изразявайки почит към името на създателя на химна "Върви, народе възродени".  Три от отличените учители са от..

публикувано на 10.05.24 в 14:20