Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекрачихме всички граници и това е унищожително

Преди дни излезе новата книга на Георги Господинов „Пукнатините на канона“, за да видим това, което остава извън кадър, но също така и за светлината.

Авторът повече от 25 години работи и като литературен историк в Института за литература към БАН.

„Заниманията ми с история на литературата, са от доста време. Имам интерес да откривам, разказвам и анализирам по-малко известни литературни истории. Самата книга съдържа мои изследвания, текстове, истории, които се занимават с малко познатото, с по-интересното в историята на литературата“, заяви в интервю предаването „Точно днес“ на Радио Пловдив Георги Господинов.

Той подчерта, че обединяващото звено между всички части на книгата е това, което е останало извън кадър.

В книгата се разказва една история за български аероплан, който влита в историята на футуризма. Тя обаче дава и отговор на въпроса - защо социализмът е труден за разказване? И още – за следобеда на една идеология, за някогашните лексикони и виновното дете на късния соц.

Георги Господинов смята, че има връзка между виновното дете на късния соц. и това, което сега се случва в България сега. Лошият начин на живот днес, е заровен в късния соц.

„Тъкмо тази шизофрения на късния соц, когато ти говориш едно в кухнята си, а друго публично, не успяхме да я преодолеем и преживеем. Начинът по който днес пребиваваме в отношението към собствената си държава, е пряко следствие и от онова отношение към онази държава, която не беше наша“, коментира още Георги Господинов.

Писателят допълни, че не е изненадан от случващото се на политическата сцена през последните месеци и факта, че вървим към нови предсрочни парламентарни избори.

„Трябва да се мине на друго ниво на разговор. В момента сме затънали в най-ниската точка на това фамилиарно говорене, което е влязло в някаква степен на истерия, която не чуваш другия. Третото, което ни дърпа страшно много като общество, е изричането на всякакви лъжи, фалшиви теории, конспирации и т.н. Липсата на авторитети, които ние сами унищожаваме непрекъснато. Липсата на онази червена линия, която да казва – тук трябва да се спре, тук лъжете, от тук нататък е науката. Прекрачихме всички граници и това е унищожително“, категоричен беше Господинов.

Премиерата на книгата „В пукнатините на канона“ ще бъде на Празниците на изкуствата „Аполония“. Срещата с писателя Георги Господинов е на 5 септември от 19 часа в двора на Художествената галерия в Созопол. По покана на Фондация „Аполония“ Господинов ще води и майсторски клас за творческо писане от 1 до 5 септември.

На 7 септември от 18 часа в рамките на Алея на книгата София Георги Господинов ще се срещне с читатели и ще раздава автографи на щанда на Жанет 45 в книжна шатра 19, бул. „Витоша“.

Цялото интервю с Георги Господинов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

В "Срещите" за Петър Берон и неговия "Рибен буквар"

[module="Media" entry="Audio" title="Предаването ''Срещите'' на 9 март" url="http://82.119.84.123/storage/Radio Plovdiv/2024/PREDAVANIA_2024/PUBLICISTIKA/Sreshti/SRESTITE_09,03,2024.mp3" download="false" class=""  Да си спомним за учения енциклопедис Петър Берон и неговия "Рибен буквар", който стана на 200 години.                             Гост на..

обновено на 19.07.24 в 18:37

Започна 45-тото археологическо лято на селищна могила Юнаците

В програма "Точно днес" разговор за селищна могила Юнаците . През това лято на знаковия обект в област Пазарджик археолозите продължават с нова серия проучвания. С ръководителя им доц. Камен Бояджиев , говорим за очакванията и за средствата, които ще са нужни там. Доц. Камен Бояджиев е археолог от НАИМ-БАН: Тази седмица започнахме археологическите..

публикувано на 19.07.24 в 10:14

"В света на музиката" идва в Пловдив на 23 юли

Започна лятното турне на маестро Веско Ешкенази, виртуозната акордеонистка Вероника Тодорова и оркестъра на Плевенската филхармония под диригентството на Георги Милтиядов. „В света на музиката” ще зарадва публиката в Пловдив на 23 юли, а през есента ще гостува в Добрич, Балчик и Варна. Проектът с красивото заглавие „В света на..

публикувано на 19.07.24 в 06:48

Галерия „Сигна“ със сборна лятна изложба на известни творци

Галерия „Сигна“ представя сборна лятна експозиция с творби на около 20 автора – живопис и малка пластика. Изложбата може да бъде разгледана до края на месец август. „Сборната изложба представя творби на автори, с които работи нашата галерия. Наблюдаваме във времето какво се търси и харесва от публиката. И подбираме и творбите, които да..

публикувано на 18.07.24 в 10:46

Кръстьо Лафазанов е кОмикадзе!

Открихме любимия на хиляди българи актьор Кръстьо Лафазанов в разгара на лятото насред германската провинция Баден- Вюртемберг, където договаря дати за своя стендъп концерт  "КОмикадзе на кръстЮпът".  Той любезно откликна на молбата ни за интервю и благодари за интереса  на пловдивчани към него. Доволен е от лятото, въпреки жегите и натрупаната..

публикувано на 17.07.24 в 16:55