Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

9% ДДС за книги и учебници е цивилизационна заявка

Манол Пейков
Снимка: FaceBook/Manol Peykov

"Постоянният 9% ДДС за книги и учебници е цивилизационна заявка, която трябва да направим - че словото е по-могъщо от меча". Това каза пред Радио Пловдив пловдивският депутат от Демократична България Манол Пейков по повод внесения законопроект да се запази намалената данъчна ставка за книги и учебници.

Той припомни, че това бе направено с внесения законопроект по времето на правителството на Бойко Борисов през миналия юли като анти-ковид мярка за заведенията и покрай тях данъкът бе намален и за книгите и учебниците.

„Сега предложената промяна е да отпадане една от точките – така по чисто козметичен начин, отпадайки тази точка, в която пише, че е временна, мярката става постоянна, но тя става постоянна само за книги и учебници“ – поясни естествето на законопроекта Манол Пейков.

Той е съвносител на проектозакона с народни представители и от ГЕРБ, ИТН, ДПС и ИБГНИ. Под него стоят подписите на председателя на Парламента Ива Митева и двама председатели на комисии –на Любомир Каримански по бюджет и финанси и на Тома Биков –по култура и медии.

Според Манол Пейков, от подобна намалена ставка ще се възползват не само издателската индустрия, а и хората, които са по цялата ценностна верига на книгоиздаването – от автора през преводача, редактора, коректора, оформителя, страньора и най-накрая читателя. „Тази сума се разпределя между всички, и най-накрая издателя“ – посочи депутатът, който е и преводач, и книгоиздател.

Като напомни, че в България книгите са най-евтини в целия ЕС, а ДДС върху тях е най-висок от целия ЕС, Пейков заключи, че онзи дял печалба,  който у нас остава за издателите и може да се преразпредели, е толкова малък, че реално пречи както да се вдигнат ставките на хората по веригата, така и да се издават високорискови заглавие.

„А в много случаи най-високо литературните и най-ценните заглавия са високорисковите. Знаете - лесно се продават по-леките четива. Така че това е важен и изключително смислен законопроект за бъдещето на България“ - подчерта депутатът.

Според него в инокономически план предложението не засяга тежко нашата икономика, защото, по думите му, „чистият финансов интерес от намаления ДДС за държавата е приблизително равен на оборота на една средноголяма фармацевтична фирма“.

На въпрос какво ще спечели държавата от това, че ще загуби процент от ДДС ставката, ако се приеме законопроектът, Манол Пейков отговори:

„Книгата и изобщо литературата, и изобщо изкуството са меката сила на една държава. Отвъд това, става дума за един доста малък като реални финансови изменения ресурс. По мои изчисления цялата книгоиздателска индустрия за година оборотът й е около 100 млн. лева съвсем грубо. Значи тук говорим за 10-11 млн. лева - това е една относително дребна като размер инвестиция, която води към едни много важни и много дългосрочни ползи“.

Цялото интервю с Манол Пейков може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Пловдив заедно в Деня на ашурето

„ Ашурето ни обединява и ни кара да се чувстваме заедно “ – около това послание се обединиха присъстващите от различни общности и религии в Деня на ашурето пред Джумая джамия в Пловдив. Празникът се отбелязва за 9-а поредна година. На традицията присъстваха областният управител Христина Янчева, заместник-кметът Савина Петкова, турският консул..

публикувано на 16.07.24 в 13:43

Писателят Николай Пеев с приказки от бъдещето

В студиото на Радио Пловдив се срещнахме с младия писател фантаст Николай Пеев, за да поговорим за неговата нова книга "Пепеляшка: окабелена". Това е четвъртата книга на автора след  „Седем писатели в Космоса“ (номинация „Еврокон“ 2022), „Интервюто“ и „Денят на инвикта“ (номинация „Любима книга“ 2016). В „Пепеляшка: Окабелена“: Домашните роботи..

публикувано на 16.07.24 в 11:55

Преге - предаване за света на книгите, 13 - 19 юли

В предаването за книги на Радио Пловдив на 13. 07. 202 4г. бяха представени следните заглавия: БНР подкасти · Преге Рубрика „Напълно непознати“ Арчибалд Кронин. Дамата с карамфилите. 224 стр., 4А, Плеяда, 2024. Жоел Дикер. Истината за случая „Хари Кеберт“ 550 стр., 5А, Колибри, 2024. Тия Уилямс. Седем дни през..

публикувано на 16.07.24 в 10:03

Големите рок гласове на България звучат на Античния театър

Античният театър в Пловдив събира довечера големите български рок гласове. Концертът под надслов "Вкусът на времето" е на група „Фондацията“ и е със специалното участие на Валди Тотев, Наско от Б.Т.Р. и Славин Славчев.  Симфоничният рок концерт е  с оркестъра на Опера Пловдив под диригентската палка на Константин Добройков.  Програмата..

публикувано на 16.07.24 в 08:45

Култът към огъня и към слънцето е универсален

"В календара думата "празник" се използва не така, както ние днес сме свикнали. Това са дните, в които хората са правели много неща, за да се предпазят - от природата, да измолят дъжд и т.н. Тези горещнинци - 15, 16 и 17 юли, са познати в чест на огъня. И неслучайно народният календар е свързан и с християнския. Това са дните, в които се почитат..

публикувано на 15.07.24 в 11:04