Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рестартирай Европа: Помощ при пътуване в COVID-условия

Няма област от обществения живот, която Ковид 19 да не засегна. Ситуацията продължава да е напрегната не само за транспортния сектор, който страда заради ограничителните мерки и карантините, а и за много пътници. 

Проблеми, свързани с анулирането на полети

Един от най-често срещаните проблеми е свързан с анулирането на полети, посочва директорът на Европейския потребителски център у нас Соня Спасова: "Продължаваме да получаваме жалби за отменени полети от март, април, май 2020 година и за които парите за билетите още не са възстановени на хората".

Само за анулирани полети вследствие на коронавируса  от миналия март до този юни в 30-те пункта на Европейската мрежа от потребителски центрове са получени над 6 хиляди жалби: "При насса около една четвърт от всички получени жалби през последните месеци. В рамките на цялата мрежа над 75%  от всички случаи за отменени полети, които са разгледани и затворени, са приключили успешно, което означава, че хората са получили парични обезщетения или ваучери, ако това е било тяхното желание" - посочва Спасова.

Какво да направим, ако сме пострадали като потребители?

Как обаче да приложим на практика това право, ако сме пострадали? Отговорът е на Ива Боцева, която е съветник в Европейския потребителски център в България още от създаването му през 2008-ма: Освен да предоставяме информация за правата на гражданите, можем да съдействаме при различен проблеми на физически лица срещу ридически. Приемаме всички документи по случая, преценяваме доколо самият потребител има право и какви са неговите права и започваме да работим по случая.“

Да се потърси Европейския потребителски център няма давност, но сигнал е добре да се подаде навреме. Полезно е да се знае още, че ако един потребител иска да подаде съдебен иск, това може да стане до 3 години от датата на събитието. А парично обезщетение за закъснял полет може да се поиска само ако то е над 3 часа.

Конкретният случай

Наскоро Европейският потребителски център помага в подобен казус на майка с 4 годишно дете.Нейният полет от София до Милано юни тази година. Преди да се качи на самолета се съобщава, че полетът ще закъснее почти 6 часа. След разглеждане на случая от Европейския потребителски център майката получава обезщетение от самолетната компания, от 250 евро за всеки пътник, тоест общо 500 евро.

Заради коронавируса, връзката с Европейския потребителски център у нас може да се осъществи дистанционно - чрез техния уебсайт, по телефона или чрез електронна поща, които ще откриете там. Центърът е активен и в социалните мрежи. А Соня Спасова и Ива Боцева коментират в условията на продължаваща ковид-ситуация кое може да рестартира пътуването в Европа.

Кое може да рестартира пътуването в Европа?

“Наблюдаваме, че има хора, които пътуват, използвайки опцията, която беше въведена от ЕК, цифровият сертификат. Има и една платформа Re-open EU, която дава актуална информация за пътуването във всяка страна. И можем да кажем, че може би е добре всички да се грижат и съответно да мислят за всеки един в ЕС и съответно обратно – всеки да мисли за всички. Нещо,което стои в основата на целия ЕС – да бъдем, едини и да си помагаме“ - казва Соня Спасова.  

Ива Боцева допълва: “Все повече граждани се интересуват доброволно преди настъпване на събитие. Това е основно и наша цел и кауза. И мобже би това е един добър рестарт – във всяка една ситуация превантиваната мярка с информация какво може да се случи в последствие те да избегнат такива проблеми. Ако недай си боже се случат, те да знаят към кого да се обърнат, за да може по-бързо да се реши този проблем.”

Помощ при проблеми, но и предварителна информация чрез Европейския потребителски център напълно безплатно и на родния ни език можем да  получим за правата ни в още много сектори. Сред тях - при пазаруване и  почивка.

Репортаж по темата може да чуете в звуковия файл.                    




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Десните у нас са с фабричен дефект, добри са само в опозиция

"В член 99 на Конституцията ни не е записана мярка, която да предвижда отлагане от страна на президента на възлагането на втория мандат с три месеца, за да може да се събере по някакъв начин от тези, на които ще се даде мандатът, някакво мнозинство, за да го подкрепи. Конституцията по този въпрос е съвсем ясна, а ПП-ДБ не са готови да управляват"...

публикувано на 16.07.24 в 10:37

Радостин Чолаков ще учи с пълна стипендия в Станфорд

През годините сме разказвали нееднократно за Радостин Чолаков от Барутин, който спечели награди за отличните му софтуерни проекти, в международни състезания е сред първите STEM изследователи, има отличие и от световен конкурс за млади учени. Тази година той завърши Образцова Математическата гимназия "Академик Кирил Попов" в Пловдив с..

публикувано на 16.07.24 в 07:45

Ден на отворените врати за децата на КЦМ

За втора поредна година Холдинг КЦМ 2000 организира Ден на отворените врати за децата на голямата фамилия. По думите на пиара Веселина Балтова, изборът на дата не е случаен. Точно преди десет години на днешния 15 юли 2014г. в Новия оловен завод на КЦМ е получен първият разтопен метал. Това е и кулминацията на уникалния проект за Технологично..

публикувано на 15.07.24 в 17:18

Забавянето на втория мандат е иновативно и смислено решение

Сложната политическа ситуация изисква сложни иновативни решения и отлагането на връчването на втория мандат, което поискаха от ПП- ДБ от президента, е разбираемо. Поради това, че те неочаквано се оказа втори сега имат време да преценят какво искат и какви ще политиките им в новата ситуация, коментира докторът по социология Венелин Стойчев. Такова..

публикувано на 15.07.24 в 12:11

4-ти ден в битка срещу огнената стихия в Калояново и Хисаря

Пожарът между Калояново и Хисаря е овладян и нощта е преминала спокойно.   Заради тлеещите огнища и очакваните високи температури обаче на мястото остават екипи на пожарната, служители на Горското стопанство, военнослужещи и доброволци.  През нощта в района на селата Иван Вазово и Михилци са разположени няколко екипа на..

обновено на 15.07.24 в 11:17